Nabız kontrolü ile spor yapın

Her birey için uygun egzersiz nabzı değişmektedir. Yaptığınız egzersiz çok hafif olmamalı ve egzersizi yaparken terlemelisiniz. Ancak egzersiz çok da yoğun olmamalıdır. Uygun yoğunluğu bulmak içn egzersiz esnasında nabzınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Spor yaparken yaşınıza uygun nabız eşiklerini hesaplamak gerekir.

Yaşa göre belirlenen maksimum nabzın % 50'ye kadarı canlanmayı sağlayan bir seviyedir. % 50 - 60 arası, metabolizmanın oksijen ve yağ harcayarak kaslara enerji sağladığı seviyedir. % 60-70 arası da metabolizmanın bol oksijen ve karbonhidrat kullanarak enerji sağladığı seviyedir.

Maksimum nabzın % 70'e kadar olan seviyesinin üstünde ise kaslarda laktik asit salınımı artmaktadır. Laktik asit ise yorgunluğu ve ağrıları artırır. Bunun yanı sıra % 70 eşiğinin üstüne çıkıldığında, kaslar oksijensiz kaldıklarından protein yıkımı başlar ve etkili yağ yakımı elde edilemez.


Yağ yakmanızı hızlandıracak uygun nabız hızınızı ölçmek için:
http://www.idilimamoglu.com/hesaplamalar/69-yag-yakmak-icin-uygun-nabziniz

Alıntıdır

Kaynak: http://www.idilimamoglu.com/egzersizler/72-nabiz-kontrolu-ile-spor-yapin
 
Son düzenleme:
Bu mantığa göre hiit kardiyo yapmak yağ yakmıyor. Bakalım forum üyeleri bu yöntem hakkında ne söyleyecek... Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
bunlar genel geçer kurallar değildir arkadaşlar,herkesin metabolizması farklı...
ünlülerin istedikleri vücuda çabuk ulaşmalarının altında yatan nedenlerden biride bireysel hocayla çalışmaları vücutla ilgili her detayı öğrenip ona uygun çalışma beslenme ayarlamaları...
bizse şu şudur bu budur diyerek yapıyoruz herşeyi,doğal olarak sonuca daha zor gidiyoruz...
kardiyoda ilk 20 dakika yağ yakmaz demek ne demek?
bal gibide yakar,vücudunda hiç karbo yok diyelim,enerjiyi nerden sağlayacak?
benim fikrim kardiyo için en uygun zaman sabah kalkınca,vücudun etkili yağyakımı sabahları iyi oluyor.yalnız bir sakıncası bir miktar kaslar hasar görüyor.sebebide henüz besin alınmadığı için yaklaşık 1 saat (yarım saati kardiyo) kaslar besinsiz kalıyor.
 
Back
Yukarı