Mekikte bel, crunch'da boyun ağrısı

Merhabalar,
Öncelikle fiziki özelliklerimden bahsedeyim;
21 yaşında, 168 boy, 88.5 kiloyum. Çocukluğumdan beri hep kilolu biri oldum, lise2-3 döneminde beslenmemi düzelterek ve yürüyüş yaparak 63 kiloya kadar inmeyi başardım, sonra spora başladım ve sarkan derimi mekikle side çalışmayarıyla vs yavaş yavaş toparlamaya başlamıştım ki üniversite sınavına hazırlanmam gerektiği için sporu bıraktım, fiziksel aktivite sona erince 12 kilo aldım ve üniversite 4. sınıfa kadar 95 kiloya ulaştım.
Şimdi beslenmemi düzeltmeye çalışarak ve yürüyüş yaparak 95 kilodan 88,5 kiloya indim fakat fiziksel aktivite olarak yürüyüşün yanında evde amatör olarak şınav, mekik, squat, bacak kaldırma hareketi (alt karın), side hareketi yaparak kaslarımı geliştirmeyi ve gelişen kasın da zayıflamama yardımcı olması ve aynı zamanda sıkılaşmamı sağlamasını istiyorum.


Fakat, evde yaptığım mekik (3x10) ve bacak kaldırma hareketinde (3x10) karnımı hissedemiyorum, sadece belim ağrıyor. (bacak kaldırmada alt karın biraz ağrıyor)
Crunch hareketinde ise, boynum. Mesela şu an karında bir ağrı sızı (yanma) olmasa da bu akşam çektiğim mekik vs karın hareketlerinden ötürü belim ağrıyor.

Bu sorun benim yaklaşık 4-5 senedir hiç bir sportif aktivite yapmayıp, üstüne boyuma göre çok yüksek bi kilo olan 89 kilo olmamdan mı kaynaklanıyordur?
Yoksa hareketi yanlış mı yapıyorumdur?
Şahsi kanaatim, 1-2 ay bu şekilde devam edip, en kötü ihtimal belimi güçlendirmek, ağrılar devam ederse başka çözümler aramak?

Uzun post için kusura bakmayın, açıkta bir yer kalsın istemedim. Şimdiden çok teşekkürler.
 
Mekik bel için çok tehlikeli fıtığa kadar yolu var kesinlikle uzaklaş derim.
Crunchdan kastın yarım mekikse , ilk kez başlarken benimde boynum ağrımıştı. Ama internetten dikkatli şekilde izleyerek hareketin tam olarak nasıl yapıldığını öğrenmelisin doğru yapıldığında boyun ağrısı olmuyor. Ayrıca nefes alıp verişini düzgün yapman gerektiği yerde karnını kasman hareketi doğru yapıp doğru kasları kullanmanı sağlayacaktır. Ayrıca ellerini kulak hizasında kafanın arkasında tutarak ( kesinlikle ellerinle boynunu yada kafanı çekmeyeceksin) başının ağırlığını dengeleyebilirsin.
Bacak kaldırma hareketinde ayakların yerden 5 cm falan kalana kadar indireceksin ki alt karın kasları çalışsın ve bacağını indirirken karnının kasıldığını hissedecek kadar yavaş yapman gerekiyor.
 
Ben mekik yerine plank duruşu yapıyorum. Düzenli plank duruşu yapmaya başladıktan sonra şınav sayımda da artış oldu. Düzenli plank duruşu yapmak şınav sayını da etkiliyor. Plank duruşunda rekorum 7.5 dakika.
 
Evet plank etkili bir hareket. Basit gibi gozukse de karin hareketlerinin temeli.

Bence ikisinin de etkisi avr. Hem hantallik hemde hareketi yanlis yapma. Karin kaslarin gucsuz oldugun icin mekik yaparken ellerinle boynundan destek aliyorsun. Karnini ne kadar full aktive edersen boyundan aldigin destek o kadar azalir.

Digeri de hantallik tabi. Fazla kilolarindan kurtul. Sinava hazirlanmak icin sporu birakman hem kotu olmus hemde yanlis bir karar almissin.

Yarim mekik tercih et. Vede karin calismaya plank ten basla.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Back
Yukarı