Lor Peyniri Nedir, Nasıl Üretilir ?
Kaynayan süte sirke veya limon suyu ile tuz eklendikten sonra süt kesilmeye başlar.
Heterojen olarak ayrılan karışım süzgeç ya da tülbent ile süzüldükten sonra kalan lor peyniridir.
Evde Kendi Lor Peynirimi Yapabilir miyim ?
Evet, yapabilirsiniz fakat marketten aldıklarınıza göre çok daha kısa bir raf ömrü vardır.
1 litre sütten yaklaşık 150-200 gram civarı lor peyniri çıkmaktadır ve hemen tüketilmelidir.
Lor Peynirinin Vücut Geliştirmeciler İçin Önemi Nedir ?
Peynir ailesinin diğer üyelerinde bulunan yüksek yağ oranı sebebiyle bir çok sporcu lor peynirini tercih etmektedir.
Lor Peyniri'nin besin değerleri Light Beyaz Peynir ile karşılaştırıldığında bile ön planda kalmaktadır.
Bu Tatsız Tuzsuz Peyniri Yemeyi Sevmiyorum, Tüketmek Zorunda mıyım ?
Tüketmeniz tavsiye edilir zira başta Kalsiyum olmak üzere bolca Demir, Potasyum ve A vitamini içerir.
Kalsiyum ağırlık çalışması nedeniyle aşırı zorlanmaya maruz kalan kemik ve eklem yapınızı güçlendirir.
Lor Peyniri Kazein Protein mi İçerir Yoksa Whey Protein mi ?
Lor Peyniri'nin kazein içerdiği vücut geliştirmeciler tarafından sıkça dile getirilmektedir.
Fakat Lor Peyniri peynir altı suyundan üretildiği için Kazein değil yüksek oranda Whey protein içermektedir.
Lor Peynirinin Kazein İçerdiği ve Yatmadan Önce Tüketilmesi Gerektiği Doğru mu ?
Asıl Kazein kaynağı olan peynir Lor Peyniri'ne görüntü itibariyle çok fazla benzeyen Cottage Peyniri'dir.
Cottage Peyniri'ni Türkiye'de bazı butik marketler haricinde bulmanız pek mümkün değildir.
Kazein İçermiyorsa Lor Peynirini Yatmadan Önce Tüketmem Gerekir mi ?
Hayır, lor peynirinden alacağınız proteini herhangi bir süt ürününden de alabilirsiniz.
Yatmadan önce tüketme zorunluluğu vücut geliştirmeciler arasında bir efsane halini almıştır.
Bir Öğünde Tüketmem Gereken Lor Peyniri Miktarı Nedir ?
Sporcular genelde bu ürünü yiyemedikleri için farklı besinlerin içine düşük miktarda katarak kullanırlar.
Fakat lezzetlendirebildiğiniz sürece ana-ara öğünlerinizde 50-150 gram civarı Lor tüketebilirsiniz.
Lor Peynirini Çok Fazla Tüketiyorum Uzun Dönemde Bir Sorun Çıkar mı ?
Lor Peyniri diğer protein kaynaklarına göre daha sağlıklıdır ve besin içeriği bakımından zengindir.
Fakat içerdiği yüksek Kalsiyum, aşırı tüketim sonucunda böbrek taşına neden olabilmektedir.
Lor Peyniri Yiyemiyorum, Lor Peyniri Nasıl Tatlanır ?
İşte tam burada Lor Peyniri yiyemeyen arkadaşlar için hazırladığım öğünlük ve atıştırmalık tarifleri vermek istiyorum.
Tahmin ediyorum ki hepiniz Lor Peynirli Omlet, Lor Peynirli Makarna, Lor Peynirli Ayran gibi şeyleri yapıyorsunuz.
Bu yüzden bu bilindik tarifleri vermek yerine kendi öğünlerime eklediğim farklı ve lezzetli tarifleri vereceğim.
Tariflerde belirtmedim ama zeytinyağı ve tuzdan kaçmayan arkadaşlar salatalarda yahut kızartma işlemlerinde kullanabilirler.
Italyan Bayrağı Salata
- 100 Gram Lor Peyniri
- 1 Büyük Boy Salatalık
- 1 Büyük Boy Domates
- 4 Adet Siyah Zeytin
Malzemeleri küçük küçük doğradıktan sonra kaseye ekleyip isteğe göre üzerine çok az limon sıkıyoruz.
Genelde kahvaltıda tükettiğim bu salata gerçekten inanılmaz kolay ve lezzetli bir tariftir, tavsiye ederim.
Lor Burger
- 100 Gram Lor Peyniri
- 1 Adet Yumurta
- 1 Adet Tam Tahıllı Sandviç Ekmeği
- 1 Küçük Boy Domates
- 1 Adet Salatalık Turşusu
- 1 Adet Büyük Boy Salatalık
- 4 Adet Siyah Zeytin
Lor ve yumurtayı bir kasede yoğurup hazırladıktan sonra köfte şeklinde yağsız tavaya atıp kızartıyoruz.
Kızaran lor köftemizi dağılmadan ekmeğin arasına alıp dilimlenmiş domates ve turşular ile buluşturuyoruz.
Geviş Salatası
- 100 Gram Lor Peyniri
- 2 Avuç Temizlenmiş Semizotu
- 1 Küçük Domates
- 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
- Yarım Limon
Dallarından ayrılmış sirkeli suda yıkanmış semizotlarını limon suyu ve zeytinyağı ile karıştırın.
Lor peynirini ekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz, ne kadar ekşi o kadar güzel...
Göçmen Çubukları
- 100 Gram Lor Peyniri
- 10 Adet Doldurmalık Köy Biberi
- 1 Adet Yumurta
- 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
- 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
Biberlerimizi yıkayıp ortasını çıkardıktan sonra baharatlar ve yumurta ile harmanladığımız loru içlerine dolduruyoruz.
Bir fırça ya da parmaklarımız yardımıyla zeytinyağını üzerlerine sürüp fırında nar gibi kızarmalarını bekliyoruz.
Kuruyemiş Salatası
- 100 Gram Lor Peyniri
- 1 Büyük Boy Domates
- 1 Büyük Boy Salatalık
- 1 Küçük Boy Yeşil Biber
- 1 Dal Taze Soğan
- 5 Adet Fındık, 5 Adet Ceviz
Domates, salatalık, biber ve taze soğanı küçük küçük doğradıktan sonra harmanlıyoruz.
Fındık ve cevizleri rondoda çektikten sonra lor peyniri ile birlikte salataya katıyoruz.
Kayısı, erik, elma gibi meyvelerle tadını bozmamak kaydıyla farklı kuruyemişler de ekleyebilirsiniz.
Lor Mücveri
- 100 Gram Lor Peyniri
- 1 Adet Yumurta
- 1 Avuç Temizlenmiş Maydonoz
- 1 Avuç Temizlenmiş Dereotu
Lor peynirine yumurtadan sonra maydonoz ve dereotunu ince ince kıyıp ekliyoruz.
Bazı durumlarda karışım sulu olabiliyor bunun için 1 kaşık un veya bir dilim ekmek ekleyin.
Karışımı yağsız tavada her iki tarafı da kızarana kadar tutun ve dağılmamasına özen gösterin.
Havuçlu Tarator
- 100 Gram Lor Peyniri
- 2 Büyük Boy Havuç
- 3 Çorba Kaşığı Yoğurt
- 2 Diş Sarımsak
Havuçları rendeleyip yağsız tavada yumuşayana kadar kavurduktan sonra yoğurt ile karıştırın.
Lor peyniri ve püre haline getirdiğiniz sarımsaklar ile güzelce harmanlayıp afiyetle yiyin.
_______________________________________________________________________________________________________________
Tavuk Göğsü, Yumurta, Lor Peyniri, Yulaf Ezmesi, nihayetinde sporcuların hayattan bezmesi...
Beslenmenizi keyifli hale getirmez, küçük dokunuşlar ile renklendirmezseniz diyetiniz kalıcı ve uzun ömürlü olmuyor.
Lor peyniri de kaşık kaşık yutulacak lezzetli birşey olmadığı için farklı kostümler giydirip tüketmek farz oluyor.
Umarım bu bilgiler ışığında merak ettiklerinizi öğrenmiş, tarifler ile aradıklarınızı bulmuşsunuzdur.
_______________________________________________________________________________________________________________