Lor Peyniri ve Peynir altı Suyu ile Whey Ürünleri Karşılaştırması

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan xxalta
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

xxalta

Üye
Protein içeren suplement (destekleyici) marka ve ürünlerini araştırırken bir karşılaştırma yaptım.

Biliyorsunuz antreman yapan sporcularda besinlerle alınan enerji ihtiyacı artar. Bundan dolayı da kuşkusuz tüm sporcuların daha fazla miktarda besin tüketmesini gerektirir. Bizim gibi vücut geliştirme sporunu yapanların bildiği bir gerçekde yeni kas yapımı için vücutta protein ihtiyacının arttığıdır. Yine bildiğiniz gibi, protein vücudumuzdaki kasların ana yapı maddesidir ve amino asit denen bileşenlerden oluşmaktadır.

Piyasada onlarca marka ve yüzlerce suplement ürünü var. Bunlardan bir kısmı protein yapı maddesi olan aminoasit içerenler. Aminoasidleri biz doğal kaynaklardan sağlayabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse; hayvansal kaynaklar et, süt ve süt ürünleri, yumurta bitkisel kaynaklar baklagiller( kurufasulye, soya fasulyesi, nohut, bezelye, mercimek vs.) ve bulgur gibi besinlerdir. Hayvansal besinlerde bol miktarda proteinin yanında hayvansal kaynaklı bir yağ olan kolesterol da mevcuttur. Kolesterolün kötü ününü hepimiz biliyoruz; damar tıkanıklığının ve kalp damar hastalıklarının sigara ile birlikte baş aktörü aşırı kolesterol tüketimi olabilmektedir. Bitkisel kaynaklı besinlerde kolesterol bulunmamakla birlikte temini daha ucuzdur.

Lor peyniri peynir üretiminden sonra süzülen suyun kaynatılması sonucu elde edilen oldukça lezzetli bir besindir. Peynir altı suyu (ingilizcesi WHEY) denen bu sudan lor yapılmasıyla suyun içindeki katı maddelerin sadece bir kısmı değerlendirilmiş olur ( %5.5-6.6 oranındaki katı maddenin ancak %1,5'u). Ülkemizde çeşitli yörelerde pek çok yemek ve meze yapımında kullanıldığı tek başına da tüketilmektedir. Evde peynir yapmanın formülü için lütfen linki tıklayınız. http://mutfakguncesi.blogspot.com/2006/01/ev-yapimi-peynir.html

Yukarıdaki linkte peynir olduktan sonra arta kalan su, bahsi geçen peynir altı suyudur. Peynir altı suyu, peynir üretiminin bir yan ürünü ve gıda sanayinde kullanımına önayak olan ülke de Türkiye. Protein, vitamin ve nükleik asit bakımından çok zengin olan peynir altı suyu (whey), bebek mamaları, süt ürünleri, dondurma ve sütlü tatlılar gibi besin maddelerinin yapımında katkı maddesi olarak kullanılıyor.(Tubitak)
Biraz daha bilgi için: http://www.food-info.net/tr/qa/qa-wi24.htm

Yumuşak Lor Peynirinin besin değerleri :
(28 gr.) Lor peynirinde
Kalori : 75 kkal.
Toplam Yağ : 6 gr.
Sature Yağ : 4 gr.
Kolesterol :13 mg.
Sodyum :130 mg.
PROTEİN : 5 gr.
Vitamin A : %6
Vitamin C : 0
Kalsiyum : %4
Demir: : %3

Kaynak için Lütfen Linki Tıklatınız: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c202M.html

Peynir altı suyu besin değerleri
1 bardak 246 gr. (1 cup) peynir altı suyunda:
Kalori : 59 kkal.
Toplam Yağ : 0 gr.
Sature Yağ : 0 gr.
Kolesterol : 2 mg.
Sodyum : 118 mg.
PROTEİN : 2 gr.
Şeker : 13 gr.
Vitamin A : 0
Vitamin C :0
Kalsiyum : 25
Demir: : 1

Bu besin yağ ve kolesterolden fakirdir. Tiamin, Vitamin B12, Pantoteik asit, Magnezyum, Potasyum, Çinko, ve fosfordan zengindir. İçerdiği enerjinin çoğu içindeki şekerden kaynaklanır.
Kaynak için: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c201c.html

Peynir altı suyu (WHEY) proteini içeren (piyasada çok bilinen markaların) ürünlerini incelediğimde aşağıdaki değerleri gördüm:

1 ölçek (32 gr.) WHEY ürünün besin değerleri:
Kalori : 130 kkal.
Yağ : 1.5 gr.
Sature Yağ: 1 gr
Kolesterol : 30 mg.
Karbohidrat: 4 gr.
Sodyum :120 mg
Şeker : 1 gr.
Protein : 24 gr
Vitamin A : 0%
Vitamin C : 0%
Kalsiyum : 10%
Demir : 0%

SON SÖZ:
Görüldüğü gibi referans aldığım üründe yağ miktarı (dolayısıyla yağdan alınan enerji) daha az iken kolesterol miktarı nerdeyse lor peynirinin iki katı. Aynı zamanda referans ürün vitamin ve mineralden yoksun. Protein içeriğine bakılırsa referans WHEY ürün yaklaşık 5 kat daha zengin.Buna karşı peynir altı suyu ise yağ ve kolesterol içermiyor ancak alınan enerijinin yanında protein katkısı son derece az kalıyor.

Protein kaynağı olarak bitkisel kaynaklı besinler gözardı edilmemeli. Onlardan başka yazılarımda daha yarıntılı söz etmek isterim. Şu iyi bilinmelidir ki; bulgur, fasulye, mercimek gibi besinler proteinden son derece zengin olmakla birlikte içerdikleri bol enerji sayesinde günlük antreman düzenine katkı sağlarlar.Glisemik indeks leri düşük olduğundan daha uzun süre tokluk sağlarlar. Bağırsakların çalışması ve sağlıklı beslenme için mutlaka bitkisel kaynaklı besinlerden yararlanılmalıdır.Saygılarımla. Dr.Ziya
 
Son düzenleme:
Küflenmiş lor peynirlerinin besin değerleri hakkında bişeyler söyleyebilir misiniz ? Halk arasında bilinen doğal antibiyotik özelligi dışında başka yararlarıda var mıdır ? özellikle vücut geliştirmeyi baz alarak yorum yapabilirseniz sevinirim
 
hadi yaa ben ufak bı kuflenmede atıyordum :)
kötü yaptık acaba
 
Küflü besin bozulmuş besindir.

Küflenmiş lor peynirlerinin besin değerleri hakkında bişeyler söyleyebilir misiniz ? Halk arasında bilinen doğal antibiyotik özelligi dışında başka yararlarıda var mıdır ? özellikle vücut geliştirmeyi baz alarak yorum yapabilirseniz sevinirim

Küflenmiş bir besini yemenizi asla önermem. Anadolu'da ve başka kültürlerde küflü peynirin antibiyotik etkisinden yararlanıldığını biliyoruz. Ancak bu mikrop kapmış yaraların üzerine koymak suretiyle yapılmıştır ve bu günün dünyasında yeri yoktur.
 
Küflenmiş bir besini yemenizi asla önermem. Anadolu'da ve başka kültürlerde küflü peynirin antibiyotik etkisinden yararlanıldığını biliyoruz. Ancak bu mikrop kapmış yaraların üzerine koymak suretiyle yapılmıştır ve bu günün dünyasında yeri yoktur.

Yaraların üzerine koymak süretiyle yapılmıştır derken ne demek istediniz , şuan marketlerde satılan küflenmiş lor veya erzurum ( kars ) peyniri gibi peynirleri sonuçta yaraların üzene koyup yapmıolar :) önermemenizin sebebi nedir ?
 
Bu linkte Radikal gazetesinin bir haberi: "Küflü peynirde kanser tehlikesi" başlığıyla verilmiş ve peynirin bekletilerek rasgele küflendirilmesinin tehlikesinden bahsedilmiş
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=148185

Aşağıdaki linkte "Konya ve Civarı Küflü Peynirlerinde Küf Florasının Arastırılması" konu başlığıyla bir makale var. Tubitak tarafından yayımlanmaya değer görülüren bu bilimsel araştırmanın sonuç bölümünden de anlaşılacağı gibi bu peynirlerin üzerinde rasgele üreyen küf içinde zararlı mantarlar bulunmuştur.
http://journals.tubitak.gov.tr/biology/issues/biy-98-22-3/biy-22-3-10-95030.pdf

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için belirteyim; tüm küflü peynirler zararlı değildir. Sağlıklı küflü peynir üretilmesi için üreticilerin yeterli üretim şartlarını sağlanması gerektiği anlatılmaktadır.

Lezzeti dışında küflü peynirin yararları yaygın bir inanç olup; eski zamanlarda "Alexander Fleming (1881-1955) penisilini bulmadan önce Anadolu ' da insanlar peynir küfünün çok yararlı olduğunu biliyordu. İnsanlar yaraları küflü peynir bağlayarak iyileştiriyordu."

Gıda Mikrobiyolojisi için lütfen bu linki okuyun.
http://www.paylastr.biz/gida/100868-gida-mikrobiyolojisi.html

Saygılarımla.
 
tansasda 7ytl idi bugun yörsan light peynir 100 gr 172 kalori 20gr protein 10 gr yag 0.6 karbonhidrat var nasıl sizce 1 kilo aldım
 
Geçenlerde bir konuda tavsiye edilen Kaanlar Lor peynirinden aldım.
Bim`de satılıyor, fiyatı uygun, tuz ve yağ oranı (%1) da çok düşük.
Yörsan böreklik lor yiyordum ama artık hep kaanlar alacağım
 
ya bu peynir altı suyunda neden bukadar az protein var :S 2.5 litre içsek yaklaşık 20 gr protein ediyor :S
 
Bende şunu eklemek isterim. Temmuz ayı Muscle and fitness dergisinde okudum. Konu:recovery idi.

Antrenman sonrası whey protein yerine soya proteini almanın da çok daha fazla iyileşme sağladığından dikkat çekiyordu.

Antrenmandan sonra maksimum iyileşme için derginin önerisi.

20-30 gr whey protein. 10 gr soya proteini. 40-60 gr karbonhidrat - 800IU E Vitamini

45-60dk sonra da

çabuk sindirilebilen protein (tavuk göğsü, balık, yumurta beyazı gibi)
kompleks karbonidrat (yulaf esmer pirinç gibi)
çabuk sindirilebilen yağlar (Burada sanırım zeytinyağından bahsediyor.)
 
Evet arkadaşlar açmış olduğum konu benzer konular var denilerek kapatıldı ve 2008-2010 tarihli konular örnek olarak gösterildi.. Bende güzelinden bir hortlatma yapıyorum konuya..

Arkadaşlar lor peyniriyle ilgili 200 tane başlık olduğunu biliyorum.. Ancak benim sorum 'yatmadan önce sütle birlikte 100gr lor peyniri yesem mi?' değil.. yaş 22 boy 1.70 kilo 83.. yani diyetteyim haftada 5 günde 30dk cardio+ağırlık çalışması yapıyorum..

Şimdi soruya gelelim.. Diyetisyenim program yazdı 3 ana 3 ara öğünden oluşan.. Kısaca özetlemem gerekirse

kalkar kalkmaz su
ana-peynir+yumurta+salata+zeytin+domates+1-2 dilim ekmek
ara-2 porsiyon meyve
ana-et yemeği+1-2 dilim ekmek+biraz yoğurt
ara-diyet bisküvi
ana-sebze yemeği+yoğurt+1 dilim ekmek
ara-1 porsiyon meyve
(günde 3 litre su içiyorumdur herhalde her öğünde azar azar)

ben salona gittiğim için öğle ile akşam yemeğini değiştirdim.. Ancak akşam meyve yemek pek hoşuma gitmiyor.. Yatmadan 2 saat önce meyve yerine lor peyniri yesem nasıl olur? whey protein kullanmıyorum onun yerine spor sonrası diyet bisküvi yerine düşük kalori-yağ-şeker protein bar yiyorum.. Yatmadan en az 2 saat önce ara öğün olarak yenen lor peynirinin meyve gibi zararı varmı dır?
 
yatmadan 2 saat önce yiyeceğim demişsin.
katı besinler metabolizmaya göre en geç 1.5 saate sindirilir.bu midenin dolu olmasına da bağlıdır.
o yüzden bi problem olmaz.çoktan sindirilmiştir ve proteinler işlenmeye başlanmıştır.
 
Konuyu açan kardeşimize, bilgi paylaşan sizlere hepinize teşekkür ederim. bilgi çok büyük bir güç, ve bazen bu gibi siteler sayesinde çok kolay elde ediliyor..
 
Back
Yukarı