Kreatin Hakkındaki Efsaneler ve Gerçekler

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve oklahoma tarafından 9 Haziran 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. oklahoma
    Offline

    oklahoma Yeni Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenileri:
    322
    Ödül Puanları:
    0
    EFSANE
    Ne kadar fazla kreatin alırsanız , o kadar iyi sonuç elde edersiniz .
    GERÇEK
    Bir çırpıda 10-20 gram kreatini mideye indiren bezgin vücutçulara rastlamışınızdır . Buna değer mi? Nova Scotia'da ki St. Francis Xavier Universite'si bilim adamlarına göre her 1 kilogram vücut ağırlığı başına 0.1 gramlık alımlarda erkek atletler alınan kreatinin %46'sını 24 saat içerisinde vücut dışına attı . 220 pound (100 kilogram) ağırlığındaki bir ağırlıkçı için bu 10 gram ağırlığında kreatin alırsa , bu alımın %46'sının ya da başka bir ifade ile 4.6 gramının boşa gideceği anlamına geliyor . Ball State Üniversitesin'de İnsan Performansı Laboratuar'ında yapılan başka bir çalışmaya göre de , bilim adamları düşük dozda kreatin monohidrat alımlarının( günde 5 gram) daha etkili olduğunu ve istenen sonuçlara yükleme fazı bile olmadan ulaşılabileceğini doğruladı .


    EFSANE
    Kreatin yüklemesi zorunludur .
    GERÇEK
    Bir daha söylemek gerekirse araştırma , kreatinden sonuç elde etmek için daha az kreatine ihtiyaç olduğunu destekliyor . Yukarıda belirtilen araştırma aynı zamanda kreatin yüklemesinin israftan başka bir şey olamayabileceğini belirtiyor . Yükleme yapmalı mısınız? Çoğu durumda , muhtemelen hayır . Seçkin sınıfında bir atletseniz profesyonel bir vücutçu ya da yarışmacı bir ağırlıkçı(powerlifter) gibi , sadece bu gibi durumlarda yükleme yapmayı dikkate alabilirsiniz . Geri kalanlarımız için ise tam olarak 5 gramlık alım .


    EFSANE
    Kreatin böbreklere ve karaciğere zarar verir .
    GERÇEK Önceden var olan bir sağlık sorununuz yoksa kreatin böbreklerinize ya da karaciğerinize zarar vermemeli . Aşırı durumların çoğu fıkra gibi şikayetlerin sonucu .Sağlıklı atletleri 5 yıllık bir dönemde takip ederek yapılan bir çalışmada , kreatinin günde 15.75 gibi yüksek seviyede olan alımlara kadar çıkan Amerikan futbolu oyuncularının hiç birinde renal işaretlerde önemli bir değişime ya da böbrekte etkisini gösteren bir zorlanmaya rastlanmadı .Portland'da bulunan Oregon Healt Sciences (Oregon Sağlık Bilimleri) Üniversitesi'nde görevli Dr. Kerry Kuehl 2000 yılında American Spor İlaçları Fakültesi'nde(American College Of Sports Medicine) yapılan yıllık toplantıda , günde 10 gram kreatin tüketen 36 sağlıklı erkek ve kadın atletin incelendiğini iletiyor .12 haftadan sonra Dr. Kuehl kreatinin söylenenin aksine karaciğer fonksiyonunu etkilemediğini buluyor .


    EFSANE
    Kreatin vücudun aşırı su tutmasına neden oluyor .
    GERÇEK
    Çok saçma . Birbirine yakın zamanda yapılan plasebo kontrollü iki eş çalışma , üç aylık kreatin kullanımından sonra teste tabi tutulanların vücut su seviyelerinde önemli oranda artış olmadığını gösteriyor .Gerçekten kreatin kullanan grup tüm kütle ve yağsız kütle bakımından önemli kazanımlar gösteriyor . En önemlisi yakın zamanda yapılan bu çalışmada vücudun su kompozisyonu ölçümünde iz madde olarak radyoaktif olmayan dötere edilmiş su kullanılıyor. Şimdi aslında bir miktar ikinci sınıf bir kreatinin vücudun yumuşak ,kabarık bir görüntüyle neden olabilecek bir şekilde yardımcı olabileceğini söylemek mümkün . Ancak bu bir kaç nedenden dolayı gerçekleşmekte .Birincisi kreatinden dolayı değil ama aşırı sodyumdan dolayı olabileceği . Ucuz olacak şekilde imal edildiğinde , üretimi tamamlanan üründe aşırı miktarda sodyum kalabiliyor .



    EFSANE
    Kreatin krampa neden olur .
    GERÇEK
    Kreatin kullanımının kasta krampa neden olacağını belirten görüş , bu iddiayı destekleyen hiç bir klinik kanıta sahip olmayan fıkra gibi bir şeydir . Klinik çalışmalar söylenenin aksine olarak kreatin alımının kramp ile bağlantılı olmadığını gösteriyor . Yapılan bir çalışmada araştırmacılar kreatin ya da bir placebo ile desteklenen 16 erkeği inceliyor .Özel dehidrasyon durumlarında ,her iki grupta da kramp ve kaslarda sıkılığın ortaya çıktığı rapor ediliyor ama kreatin ile yapılan alımın bu durumu önemli oranda destekleyen bir şey olmadığı bulunuyor . Jonesboro'da ki Arkansas Eyaleti Üniversitesi'nde yapılan diğer bir araştırma da 1. Lig'de oynayan 61 oyuncuda antrenman kampları boyunca kreatin kullanımının kas krampları, sakatlanma ya da hastalıklarda oran olarak fazla etkilemediğini ortaya koyuyor . Bu atletler yükleme fazında günde 15-25 gramlık alım ve diğer kalan günlerde günde 5 gramlık bir alım yaptı .



    EFSANE
    Kreatinin üzüm suyu ile birlikte alınması gerekir .
    GERÇEK
    Kreatini üzüm suyu gibi şeker ile birlikte almanın ardında yatan düşünce sağlam . Ama ince nokta her alımın üzüm suyu ile yapılmaması . Alım vücutta insülin fonksiyonunu etkileyen bir şeyle yapılmalı . Insülin bir tür kreatin pompalama fonksiyonu yaparak . kreatini kasların içine doğru iter . Meyve suyuna bağlı kalacaksanız her 5 gram kreatine karşılık en az 100 gram meyve suyu aldığınızdan emin olun .Seviye ve hedeflerinize bağlı olarak meyve suyuna şeker koyarak yapılan yükleme uygun olmayabilir . Son zamanlarda yapılan bir araştırma aynı sonuçları elde edebilmek için kreatinin protein ile alınabileceğini bildiriyor .Yeni yapılan bir araştırma 5 gram kreatinin 50 gram protein ve 47 gram karbonhidrat ile alımının 5 gram kreatinin 96 gram karbonhidrat alımı ile aynı sonucu göstereceğini bildiriyor .



    EFSANE
    Kreatin sıvı biçimdeyken daha iyi işe yarar .
    GERÇEK
    Aslında sıvı biçimdeyken kreatin bile almıyor olabilirsiz onun yerine belki de kreatinin yıkımı sonucu oluşan bir yan ürün olan kreatinin alıyorsunuzdur . Kreatin toz biçimindeyken son derece kararlıdır . Asidik ve ya nemli bir ortamda uzun süre muhafaza edilirse , kreatin değersiz olan kreatinine yıkılmaya(dönüşmeye de diyebiliriz.) başlayacaktır .Sıvı kreatin ürünlerinin bir çoğunda , bu ürünlerin raf ömürleni muhafaza etmek için içlerine konan sitrik ve fosforik asit aslında kreatinin yıkımına yardımcı oluyor .



    EFSANE
    Tüm kreatinler birbirinin aynıdır .
    GERÇEK
    100 dolarlık bir şampanya ile 15 dolarlık bir şampanyanın arasındaki farkta olduğu gibi yüksek kalitede kreatin ile düşük kalitede kreatin arasında da bir fark vardır .Geleneksel olarak Çin kreatin ürünleri kreatinin ,sodyum,di(iki) siyan amit ve di-hidrotriazin gibi ürünün değerini düşürücüleri daha fazla içerdiğinden daha düşük kaliteli ürünlerdir . SKW gibi Alman firmalarının ürettiği kreatinler daha temiz ve saf ürünlerdir .



    EFSANE
    Yeni çeşit kreatinler daha iyi işe yarıyor .
    GERÇEK
    Flaş haberler : Hiç bir yeni çeşit kreatinin sade , eski kreatin monohidrattan daha iyi sonuç ortaya çıkardığını gösteren bir çalışma yayınlanmadı . Ekstradan yatırdığınız paralarla kreatinin köpürmesi , sıvı olması ya da çiğnenebilir olmasındansa en fazla dikkate alınması gereken şey kreatinin kendisidir . Ve savurganlık yaparak sıvı formda sitrat ya da kreatin fosfat almaya karar verdiğinizde bir şeyi unutmayın : önemli klinik çalışmalar bu tip ürünlerde değil basit,sade kreatin monohidrat üzerinde gerçekleştiriliyor .Sayısız bir çok araştırma ayrıca toz halindeki kreatinin vücut tarafından daha kolay sindirildiğini ortaya koyuyor .Sokağa atacak paranız yoksa toz halinde kreatin monohidrata bağlı kalın . Köpüren ya da çiğnenebilen kreatin gibi ürünler eski sade kreatin tozlarına oranla daha uygun bir alım yapmayı ve yeni bir yoldan alım yapmanızı sağlıyor .



    EFSANE
    Kreatin ,vücudun anabolik hormonlarının fonksiyonlarını etkileme yoluyla etki eder .
    GERÇEK
    Belçika'da University Of Leuven'de yapılan bir araştırma , kreatinin kuvvet ve yağsız kütlede artışı yükseltirken antrenmanda anabolik hormon cevabını değiştirmediğini gösteriyor . Bu bahsedilen hormonlar büyüme hormonunu ,testosteronu ve kortizolu içeriyor . Bu araştırma aynı zamanda kreatini prohormonlar ile ya da Büyüme Hormonu(GH) sekretagogları ile almanın yararlı olabileceğini belirtiyor .



    EFSANE
    Kreatin kullanımı%100 güvenlidir .Yanlış.
    GERÇEK
    Kreatin toksik olmasa bile , kullanımı halinde tamamen riskten arındırılmış değildir . Diğer ek besin (supplement) gıdalarında olduğu gibi , daha önceden sağlık sorunları yaşayanlar kreatin ya da spora yönelik diğer ek beslenme ürünlerinden almamalıdır .Örneğin kreatinle muamele edilen bireylerde karaciğerde zorlanma olduğunu ifade eden en azından bir çalışma vardır .Ancak bu durumda ki hasta daha önceden bir karaciğer problemi yaşamıştır. Bu nedenle herhangi bir ek besin kullanmadan önce size verilebilecek en iyi tavsiye doktorunuza görünmek olacaktır .



    EFSANE
    Kreatin tüm atletler için idealdir .
    GERÇEK
    Bazı atletler büyük kazançlar sağlarken , diğerleri daha az bir kazanç sağlar . Anlık, şiddeti yüksek şekilde yapılan güç ve kuvvet gerektiren sporların içinde olan atletler için kreatinli ek besin ürünleri iyi seçimdir . Bu tip atletler powerlifterları , vücutçuları , sprinterleri , futbolcuları ,basketbol oyuncuları ve benzerlerini içeriyor . Dayanıklılık gerektiren sporlardaki atletler ya da başka bir ifadeyle aerobik tüketim gerektiren sporlarda yer alan atletlerde kreatin kullanımı yeterince fayda sağlamayabilir .



    EFSANE
    Kreatin belli zamanlarda alınmalı .
    GERÇEK
    Yapılan çalışmalar kreatin emiliminin protein:karbonhidrat oranı 1:1 olacak şekilde bir içecekle alımında en yüksek dereceye çıktığını gösterirken , kreatin alımı için en iyi zamanı tavsiye edebilecek yeteri kadar gerçekçi bir kanıt bulunmamıştır . Ek besin ürünü olarak kreatin vücudunuzdaki kreatin havuzlarını doldurur .Sabah ,öğle,akşam ne zaman alırsanız alın bu havuzda kaale alınacak derecede bir değişim gözlenmez . Uygun olması bakımından antrenman sonrası protein/karbonhidrat karışımı içeceğinizle beraber alabilirsiniz .



    EFSANE
    Kreatini belirli peryodlar boyunca almak daha iyi sonuçlar üretecektir .Yanlış .
    GERÇEK
    Kreatini sürekli almaktansa belirli bir peryod boyunca almanın daha iyi olacağını gösteren herhangi önemli bir kanıt bulunmamakta . Atletlerde kreatin alımının vücudun düzenli kendi kreatin üretimini azalttığı iddialarını destekleyen birkanıt bulunmamakta .



    EFSANE
    Yemeklerden yeterince kreatin alabilirsiniz .
    GERÇEK
    Ortalama bir insan günlük yediklerinden sadece 1 gram civarı kreatin alabilir . Yemekleri pişirirken örneğin büftek,morina balığı, somon balığı ve ringa balığı gibi yiyeceklerde bulunan kreatinin aynı zamanda önemli bir kısmını da yok ediyorsunuz .




    Kaynak : AnimalPak
    Çeviren :Onur Küçük(**********)
     
    ex4a, RaJeV, SanctumViatas ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  2. demircan256
    Offline

    demircan256 Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.919
    Beğenileri:
    2.198
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    güvenlik
    Yer:
    istanbul
    okuduğumdan anladığımk kadarıyla az kullanmak gerekiyor tamda beni ilgilendiren konu çünkü 1.5 yıl olucak artık ( sadece) creatin kullanmaya karar verdim..oda idman önce 1 çay kaşığı su veya meyva suyu ile ...umarım doğrudur...yanlışsa düzeltirseniz sevinirim değerli arkadaşlar..
     
  3. jackmaldow
    Offline

    jackmaldow Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    293
    Beğenileri:
    125
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    LA / California
    Antremandan Önce mi Sonra mı Daha Yararlı Olur ?
    (Performans açısından önce gibi geliyor bana)
     
  4. demircan256
    Offline

    demircan256 Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.919
    Beğenileri:
    2.198
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    güvenlik
    Yer:
    istanbul
    evet bencede idmandan önce yarım saat önce alırsak idmanda bize faydalı oolacaktır kii özelliklerine bakaarsak zaten idmandan önce almamızın yararlı olacağını anlıyoruz...
     
  5. voltaj
    Offline

    voltaj Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    933
    Beğenileri:
    258
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Ankara
    peki ilk defa kullanacak birisi yükleme yapmak zorunda mı ? yukarıdaki yazıda yükleme yapmak gerekmiyor boşuna yapmıyor gibisinden ifade var? bu konuda üstadlar yardımcı olabilir mi ?
     
  6. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    antrenörler sporcularına "kreatin "i ancak ve ancak çok kısa dönemlerde kullandırırlar...zira, dezavantajları uzun sürede daha çoktur...

    ayrıca, abartı olan şey neticede "et özütünden" ekstrakt edilen konsantre bir amddenin neden bu kadar ön plana çıkmış olması vb vb...((
     
  7. oklahoma
    Offline

    oklahoma Yeni Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenileri:
    322
    Ödül Puanları:
    0
    kreatin gunluk 3-5 gr kadar kullanılabilir. avantajıda atletik performansı arttırıyor olması. soyle bir kullanım gayet mantıklı olur : antrenman gunleri antrenman sonrasında 3-5 gr kadar. antrenman olmayan gunlerdeyse almayınız. yani aldığın kreratinide çok gormemelisin. cunku ne kadar et yiyebilirsin gunde kaldıki. aldığın proteinden sentezlenebiliyor olması onu dışarıdan almaman anlamına gelmez. abartmadan yukeleme yapmadan sadece antrenman gunlerinde antrenman sonrasında almanız yeterli olacaktır. fazlada gelmez. bu kullanımla ara vermenizde gerekmez. iyi çalıoşmalar koılay gelsin ...
     
    wallcroft9'69 bunu beğendi.
  8. NESTOR
    Offline

    NESTOR Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2012
    Mesajlar:
    289
    Beğenileri:
    179
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    dünya
    bu önemli bir yazı,
    bence bu başlık sürekli güncel tutulmalı...
    çünkü hala yanlış bilenler farklı başlıklarda yanlışlarına devam etmekteler..
     
  9. leecH
    Offline

    leecH Üye

    Katılım:
    19 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    163
    Beğenileri:
    319
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir
    Açık konuşmak gerekirse en çok ilgimi çeken madde bu oldu çünkü çoğu kişi 2-3 aylık kullanımdan sonra bir süre ara verilmesi taraftarı..
     

Sayfayı Paylaş