kosamiyorum

Gecmiste sigarA kullanimi etkiler ayrica kosu hizi yuruyus hizindan biras hizli olmali (futbol kondusyon antreenmanlarinda boyle kosardik nefes acmak icin)
 
koşmak ne derece yağ yakar.önce bunu araştırmak gerek.koşumu bisikletmi yada kombine antrenmanmı hangisi daha yararlı .bunu açıklığa kavuşturmalı önce

bununla ilgili sayfalarca yazı var arama yapmanız yeterli. konularda aramayı seçiniz.

ayrıca kimi bisiklet demiş,kimi sigara demiş,kimi yağ yakımı demiş, başlık

koşamıyorum neden ?

Cevaplar şu şekilde olmalı.
Vucut ağırlığı faktörü
diet faktörü
eklemlerde sorun olup olmaması
kasların dinlenmiş olup olmaması
kalp sorunu olup olmaması
genel yorgunluk olup olmaması vs vs diye çoğaltabilir ve bu yazdıklarımı yazıcaklarınızın başında tutup konuyu açabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
hekimoglu, striker lutfen insanlari yanlis yonlendirmemeye ozen gosterin. Kadinlar kosmaz, 45 dakika tempolu yurume kosudan iyidir gibi safsatalari senelerce Turk halkina yedirdiler. Malesef, bizim hanimlarimizin cogu sabah cekiyorlar altlarina esofmanlari. Yarim saat disarida takiliyorlar, sonra eve gelip simit corek ne varsa goturuyorlar. Ustune de sikayet, "ne yesem yariyor"!

Ben yanlış bişey söylediğimi düşünmüyorum, uyarın için teşekkür ederim ama ben çıkın 45 dk dışarda çekirdek çitleyerek dedikodu yaparak yürüyün demedim, tempolu yürüyüş yapın uzun süreli olduğundan yağ yakımına etkisi daha fazla olur dedim. En azından bunu söylemek istedim.
 
koşuda nefes nefese kalmanız akciğerlerin hamlığından ve yanlış nefes tekniğinden kaynaklanıyor olabilir(büyük ihtimalle de öyle çünkü kas yorgunlugundan bahsetmemişsiniz sadece nefes problemi görünüyor.) bu durumda birkaç tavsiye verilebilir,lance armstrong'un(7 kez dünyanın en prestijli bisiklet turnuvası olan fransa bisiklet turunun galibi ve rekortmen bir şampiyondur) bir dergiye verdiği röportajı okumuştum ve orda şöyle diyor '' ben kış ya da yaz olsun her gece açık havada yatarım bu şekilde kanımda ki oksijen miktarını arttırabiliyorum ve bu da performansımı etkiliyor!'' evet bu gercekten işe yarıyor hazır su yaz aylarında yapılabilecek birşeyken denemenizde fayda var(bu yapılamassa açık havada yapılacak koşular(kısa süreli olsa bile)nefes arttırılmasına yönelik faydalı olacaktır 2.ise idman önce içilecek bir fincan nescafedir (bu da içindeki yaklaşık 100 mg kafeinle kardio-vasküler sistem ve temodinami üzerinde etkili olacaktır).


not:nefes alıp verme şekli ağırlık çalışmalarında hayati önem taşır (yanlış nefes alıp-verme kalbin büyümesiyle sonuçlanabilir) ama koşuda önemli olan rahat nefes almaktır(bu konuda çok değerli bir makaleyi buraya taşıyorum lütfen okuyunuz ben de okudum ve sizin sorununuza çözüm olacağına inanıyorum.)

Gündelik hayatımızda nefes alıp verme konusunda pek konuşmayız, çünkü nefes alıp verme her zaman yaptığımız bir aktivitedir. Fakat nefes nefese kalma ve sesli nefes alma gibi durumlar ortaya çıktığı zamanlarda, koştuğumuz ya da merdiven çıktığımız zamanlardaki gibi, bu konudaki merakımız ve endişemiz artar.
Tırmanışla uğraşan birçok arkadaşımız belli dönemlerde antrenman programına koşuyu da eklemiştir. Koşmak hem basit bir eylem, hem de sadece rahat bir ayakkabı ve kıyafetle yapılabilecek bir spor. Tabii ki koşu esnasında bazı olumsuzlukların yaşanması da kaçınılmaz. Örneğin özellikle koşu antrenmanlarına yeni başlayan birisi en fazla sıkıntıyı nefes konusunda çeker. Kaslarının yorgunluğundan önce nefes nefese kaldığı için şikayetçidir.
Koşu antrenmanlarında nefes nefese kalma ve sesli nefes alma gibi durumlar vücudun gerektiğinden fazla zorlandığının bir işaretidir.
Peki, doğru nefes nasıl olur; püf noktası var mıdır?
Burundan mı ağızdan mı nefes almak doğrudur?
Yoksa ikisinin de yeri ve etkisi farklı mıdır, ya da tamamen kişisel tercihimize mi kalmıştır?
Her sporda olduğu gibi koşarken de nefes konusunda önemsiz gibi gözüken ama dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Çoğumuzun aklına takılan yukarıdaki soruları beraber inceleyelim:
Daha önce bu konuda küçük bir araştırma yapmışsanız siz de şuna benzer kesin hükümlere rastlamışsınızdır “Koşu esnasında 4 adım ilkesine uymak gerekir.” Yani koşu anında dört adım boyunca nefes alınır, yine dört adım boyunca nefes verilir.
Ben insanın kendi vücudunu çok iyi tanıyıp onu dinlemesi ve kendisine en uygun olanı seçip onu uygulaması gerektiğine inanan bir insanım. Vücudu zorlamayacak şekilde düzenli bir nefes ritmi en doğru olan yöntem; bu sebeple kendimize en uygun olduğunu hissettiğimiz sistemi uygulamamız gerekmektedir; koşarken üç adımda bir nefes alıp, beş adımda bir vermek gibi... Tempomuzla birlikte bu sistemi de değiştirmeliyiz, Hafif tempo ve hızlı tempo koşu için nefes alış sistemimiz aynı olmamalıdır. Çünkü vücudun her iki durumda ihtiyacı olan oksijen miktarı değişmektedir. Dikkat etmemiz gereken ne kadar havaya yani oksijene ihtiyacımız olduğudur.
Dikkat edeceğimiz diğer bir nokta da koşarken kesinlikle zorla nefes alıp verme şeklimizi değiştirmemektir. Bu yaptığımız sporu zorlaştırır ve zevksiz hale getirir. Nefes ritmimizi de zorla değiştirmemek gerekir. Vücudu rahat hissettirmemiz şart.

Peki, nefes almanın yeri ve zamanı var mıdır?
Öncelikle abartılı bir şekilde nefes almaktan her zaman kaçınmalıyız. Uç bir örnek olsa da sürekli olarak kesik ve kısa, hızlı bir şekilde nefes alıp vermek insanı karbondioksit zehirlenmesine kadar götürebilir.
Efor sarf ederken nefes vermek, boşalma aşamasında da nefes almak gerekir. Tırmanırken de bazı arkadaşların zor bir hamleyi yaparken bağırması buna en güzel örnek; nefeslerini bir haykırışa bağlayarak çaba sarf ettikleri anda bağırarak nefes veriyorlar.
Hava kesinlikle tutulmamalı ve bastırılmamalı. Özellikle çokça yapılan bu hata kanın kalbe geri dönüşünü engelleyerek baş dönmesi ve yüksek tansiyona neden oluyor. Kısa kaya tırmanan arkadaşlarda daha çok gözlemlediğim bir konu -ardı ardına zor hamlelerin olmasından dolayı, uzun süre nefesi tutmak (ben de dahil).
Son olarak koşarken burundan mı ağızdan mı nefes almak daha etkilidir?
Koşu, kanımızdaki oksijen seviyesinin optimal-en uygun olmasını gerektiren bir spor. Bu sebeple verimli ve sağlıklı bir antrenman için yeterince oksijen alabilmemiz gerekmektedir. Bunu sağlamak için de sadece burundan nefes alıp ağızdan vermek gibi bir gereklilik olmamalıdır. Burundan nefes almak daha sağlıklı olan diyafram tekniğini desteklese ve alınan hava burun içinde ısıtılıp, nemlendirilip tozdan vs. arındırılsa bile sportif bir çalışma sırasında ağızdan nefes almadan idare etmek imkânsız gibidir.
Bu konuda araştırma yaparken öğrendiğim ilginç bir şey, 100 metre koşucuları koşuya başlarken derin bir nefes alıp bitiş çizgisini geçinceye dek bir daha nefes almıyorlarmış. Aldıkları ilk ve tek nefes de ağızdan ya da burundan olabilir, fark eden bir şey yok.
Daha çok dikkat etmemiz gereken nefes alırken burnumuzu mu ağzımızı mı kullanacağımızdan çok diyaframımızı mı yoksa akciğerlerimizi mi kullanacağımız olmalıdır.
Diyafram göğüs kafesimizle karın boşluğunu birbirinden ayıran perdedir. Bu kalın zar normal durumda yukarı doğru gerilmiş bir halde dururken, nefes aldığımızda aşağı basılıyor, bu şekilde oluşan vakum sayesinde akciğerlere hava doluyor. Diyafram nefesi sporcular kadar nefesli sazları çalan müzisyenlerin de kullandığı bir teknik. Nefes alırken bilinçli olarak diyaframı aşağı doğru ittirerek nefesi alt bölümlere çekmek akciğerleri tam verimleri ile kullanmayı sağlar. Bir teknik oturtan sporcular daha çok diyaframı kullanarak nefes alırlar, çünkü kaburgalar sebebiyle hacim azlığından akciğerlerle alınacak nefes sınırlıdır.

Bir de koşu dahil birçok spora başlamadan önce esneme-gerdirme hareketlerinin yapılmasının spor yapıldığı esnada sakatlıkları azaltıcı-önleyici etkisi olduğu inancı yaygındır. Sakatlanmaların önlenmesi için kaslarımızın ısınması en önemli olandır ve en basitçe iyi bir şekilde nefes alarak vücudumuzu ısıtabiliriz. Bunu da koşuya başlamadan önce 5 – 10 dakika yürüyerek derin ve tam nefes alarak gerçekleştirebiliriz. Böylece hücrelerimiz oksijenle dolar ve verimli bir antrenman geçirmemiz mümkün olur.
Şimdi toparlamak gerekirse, koşarken doğru nefes nasıl olmalı?
Doğru nefes kendimizi zorlamadan elimizden geldiğince derin, uzun ve sessiz olmalı. Burun ya da ağızdan alınacak gibi bir zorunluluk yok. Sadece özellikle soğuk havalarda burundan nefes almak nefesin ısıtılması açısından çok avantajlı ve diyafram tekniğine daha uygun. En ideal olanı ağız ve burun, ikisini de kullanmak, oronasal[1], çünkü burundan nefes almak yeterli oksijenin alınması açısından yetersiz kalıyor.
Yazımı Yeni Zelandalı koşu antrenörü Arthur Lydiard’ın koşucuların nasıl nefes alması gerektiği sorusuna verdiği cevapla bitirmek istiyorum: “Ağzınızdan nefes alın. Burnunuzdan nefes alın. Eğer yapabiliyorsanız kulaklarınızdan nefesi içeri sokun…”


Kaynaklar
1. Proper Breathing is Essential for Athletes and Non-Athletes Alike By Perry Fields, November 4, 2004
2. Sporda nefes alımı, Sports live, 1999.
3. The Running Center – Article of the Month INHALATION/EXHALATION METHOD: IT'S THE MOUTH, NOT THE NOSE http://www.therunningcenter.com/tips.cfm?Tip=3
4. Beginning Runner's Guide: Breathing by Hal Higdon NewRunner.com – Runner’s World Magazine
http://www.runnersworld.com/home/0,1300,2-60-63-245,00.html
5. http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-380-381-386-245-0,00.html
6. http://www.coolrunning.com/cgibin/moxiebin/bm_tools.cgi?print=182;s=2_3;site=1

 
hekimoglu, striker lutfen insanlari yanlis yonlendirmemeye ozen gosterin. Kadinlar kosmaz, 45 dakika tempolu yurume kosudan iyidir gibi safsatalari senelerce Turk halkina yedirdiler. Malesef, bizim hanimlarimizin cogu sabah cekiyorlar altlarina esofmanlari. Yarim saat disarida takiliyorlar, sonra eve gelip simit corek ne varsa goturuyorlar. Ustune de sikayet, "ne yesem yariyor"!

Setenay, kosu ile ilgili forumda bir cok baslik var. Sizin kosarkenki sikintiniz nedir? Dalaginizin sismesi mi, nefes nefese mi kalmaniz? Eger sorun dalak sismesi ise bu kosu calismalarinin basinda 1-5 dakika kadar surer fakat bu zamanla gececektir. Daha sonra ikinci soluk devresi baslar ve problemleriniz yavas yavas kaybolur. O zaman kadar cok yuksek tempoya cikmayin.

Simdi kosunun temel prensiplerden biraz bahsedeyim de siz de bunlarin ben hangilerini yapiyorum hangilerini yapmiyorum diye bir kontrol edin. Tempolu yuruyus ya da kosunun aerobik amacli olmasi icin bazi hususlar dikkat etmek lazim. Unuttuklarim olabilecegini aklinizda tutarak, sirali olmamakla birlikte bunlar;

1- Yeni baslayanlarda nabizin en az 100-120 civari olmasi (faydali egsersiz sinirini forumda arayin, bir tablo olmasi lazim)
2- Yorulunca nabizi 100 duzeyine cekip kendinize gelince tekrar yuksek tempoya donulmesi
3- Calisma suresinin 20 dakikadan az olmamasi
4- Butun calismalarin basinda ve sonunda gerekli isinma, sogunma, germe ve esnetme calismalarinin yapilmasi
5- Yorgun, ac, sakat, hasta olan gunlerde calisilmamasi
6- Haftada en az iki, seviyeniz arttikca 4-5 calismaya cikilmasi
7- Kalp carpintisi veye nefes darligi gibi problemlerde kosunun birakilmasi
8- Mesafe, zaman, hiz, nabiz, meyil gibi kosullarin calisma sirasinda degil mumkunse oncesinde kisinin duzeyine gore belirlenmesi.
9- Ne cok buyuk ne cok kucuk adim atilmasi, kosarken vucudun ve basin dik, fakat mumkun oldugunca rahat bir pozisyonda kosulmasi. Kosarken topuga ya da ayak ucuna orantisiz yuk bindirilmemesi.
10- Antreman oncesi ve sonrasi yeterli miktarda su + karbonhidrat alinmasi (ornegin antremana bir saat kala yarim litre su icin, antreman oncesi son ogununuzu hafif olacaksa 2 agir olacaksa 2.5-3 saat once alin. Antreman sonrasi biraz basit seker, ornegin meyve suyu, c vitamini alin)
11- Istenirse sabit hiz uzun sure, istenirse interval (ki interval hakkinda benim olsun MT'nin olsun cok guzel cevirileri mevcut) calisilmasi.
12- Kosu ayakkabisinin anotominize uygun olmasi (burada fiyati degil, niteligi onemli, bununla ilgili de basliklar var)

gerekir.

Sıkıntım; nefes nefese kalıyor olmam :)
 
Amacınız nefesinizin açılmasımı yoksa yağ yakmak mı?Eğer cardio ise zamanla olur bir anda limitlerde koşamazsınız.Yavaş yavaş yani..Eğer yağ yakımsa koşmanıza zaten gerek yok.Yorulma problemi olan kişilerde genellikle kollesterol cıkıyor buda önemli bir husus bence..

Amacım yağ yakmak ve kondisyon kazanmak !
Neden koşmama gerek yok :confused: ?
Anlayamadım :(
 
Koşu İçin Çok Faydalı Bir Yazı

koşuda nefes nefese kalmanız akciğerlerin hamlığından ve yanlış nefes tekniğinden kaynaklanıyor olabilir(büyük ihtimalle de öyle çünkü kas yorgunlugundan bahsetmemişsiniz sadece nefes problemi görünüyor.) bu durumda birkaç tavsiye verilebilir,lance armstrong'un(7 kez dünyanın en prestijli bisiklet turnuvası olan fransa bisiklet turunun galibi ve rekortmen bir şampiyondur) bir dergiye verdiği röportajı okumuştum ve orda şöyle diyor '' ben kış ya da yaz olsun her gece açık havada yatarım bu şekilde kanımda ki oksijen miktarını arttırabiliyorum ve bu da performansımı etkiliyor!'' evet bu gercekten işe yarıyor hazır su yaz aylarında yapılabilecek birşeyken denemenizde fayda var(bu yapılamassa açık havada yapılacak koşular(kısa süreli olsa bile)nefes arttırılmasına yönelik faydalı olacaktır 2.ise idman önce içilecek bir fincan nescafedir (bu da içindeki yaklaşık 100 mg kafeinle kardio-vasküler sistem ve temodinami üzerinde etkili olacaktır).


not:nefes alıp verme şekli ağırlık çalışmalarında hayati önem taşır (yanlış nefes alıp-verme kalbin büyümesiyle sonuçlanabilir) ama koşuda önemli olan rahat nefes almaktır(bu konuda çok değerli bir makaleyi buraya taşıyorum lütfen okuyunuz ben de okudum ve sizin sorununuza çözüm olacağına inanıyorum.)

Gündelik hayatımızda nefes alıp verme konusunda pek konuşmayız, çünkü nefes alıp verme her zaman yaptığımız bir aktivitedir. Fakat nefes nefese kalma ve sesli nefes alma gibi durumlar ortaya çıktığı zamanlarda, koştuğumuz ya da merdiven çıktığımız zamanlardaki gibi, bu konudaki merakımız ve endişemiz artar.
Tırmanışla uğraşan birçok arkadaşımız belli dönemlerde antrenman programına koşuyu da eklemiştir. Koşmak hem basit bir eylem, hem de sadece rahat bir ayakkabı ve kıyafetle yapılabilecek bir spor. Tabii ki koşu esnasında bazı olumsuzlukların yaşanması da kaçınılmaz. Örneğin özellikle koşu antrenmanlarına yeni başlayan birisi en fazla sıkıntıyı nefes konusunda çeker. Kaslarının yorgunluğundan önce nefes nefese kaldığı için şikayetçidir.
Koşu antrenmanlarında nefes nefese kalma ve sesli nefes alma gibi durumlar vücudun gerektiğinden fazla zorlandığının bir işaretidir.
Peki, doğru nefes nasıl olur; püf noktası var mıdır?
Burundan mı ağızdan mı nefes almak doğrudur?
Yoksa ikisinin de yeri ve etkisi farklı mıdır, ya da tamamen kişisel tercihimize mi kalmıştır?
Her sporda olduğu gibi koşarken de nefes konusunda önemsiz gibi gözüken ama dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Çoğumuzun aklına takılan yukarıdaki soruları beraber inceleyelim:
Daha önce bu konuda küçük bir araştırma yapmışsanız siz de şuna benzer kesin hükümlere rastlamışsınızdır “Koşu esnasında 4 adım ilkesine uymak gerekir.” Yani koşu anında dört adım boyunca nefes alınır, yine dört adım boyunca nefes verilir.
Ben insanın kendi vücudunu çok iyi tanıyıp onu dinlemesi ve kendisine en uygun olanı seçip onu uygulaması gerektiğine inanan bir insanım. Vücudu zorlamayacak şekilde düzenli bir nefes ritmi en doğru olan yöntem; bu sebeple kendimize en uygun olduğunu hissettiğimiz sistemi uygulamamız gerekmektedir; koşarken üç adımda bir nefes alıp, beş adımda bir vermek gibi... Tempomuzla birlikte bu sistemi de değiştirmeliyiz, Hafif tempo ve hızlı tempo koşu için nefes alış sistemimiz aynı olmamalıdır. Çünkü vücudun her iki durumda ihtiyacı olan oksijen miktarı değişmektedir. Dikkat etmemiz gereken ne kadar havaya yani oksijene ihtiyacımız olduğudur.
Dikkat edeceğimiz diğer bir nokta da koşarken kesinlikle zorla nefes alıp verme şeklimizi değiştirmemektir. Bu yaptığımız sporu zorlaştırır ve zevksiz hale getirir. Nefes ritmimizi de zorla değiştirmemek gerekir. Vücudu rahat hissettirmemiz şart.

Peki, nefes almanın yeri ve zamanı var mıdır?
Öncelikle abartılı bir şekilde nefes almaktan her zaman kaçınmalıyız. Uç bir örnek olsa da sürekli olarak kesik ve kısa, hızlı bir şekilde nefes alıp vermek insanı karbondioksit zehirlenmesine kadar götürebilir.
Efor sarf ederken nefes vermek, boşalma aşamasında da nefes almak gerekir. Tırmanırken de bazı arkadaşların zor bir hamleyi yaparken bağırması buna en güzel örnek; nefeslerini bir haykırışa bağlayarak çaba sarf ettikleri anda bağırarak nefes veriyorlar.
Hava kesinlikle tutulmamalı ve bastırılmamalı. Özellikle çokça yapılan bu hata kanın kalbe geri dönüşünü engelleyerek baş dönmesi ve yüksek tansiyona neden oluyor. Kısa kaya tırmanan arkadaşlarda daha çok gözlemlediğim bir konu -ardı ardına zor hamlelerin olmasından dolayı, uzun süre nefesi tutmak (ben de dahil).
Son olarak koşarken burundan mı ağızdan mı nefes almak daha etkilidir?
Koşu, kanımızdaki oksijen seviyesinin optimal-en uygun olmasını gerektiren bir spor. Bu sebeple verimli ve sağlıklı bir antrenman için yeterince oksijen alabilmemiz gerekmektedir. Bunu sağlamak için de sadece burundan nefes alıp ağızdan vermek gibi bir gereklilik olmamalıdır. Burundan nefes almak daha sağlıklı olan diyafram tekniğini desteklese ve alınan hava burun içinde ısıtılıp, nemlendirilip tozdan vs. arındırılsa bile sportif bir çalışma sırasında ağızdan nefes almadan idare etmek imkânsız gibidir.
Bu konuda araştırma yaparken öğrendiğim ilginç bir şey, 100 metre koşucuları koşuya başlarken derin bir nefes alıp bitiş çizgisini geçinceye dek bir daha nefes almıyorlarmış. Aldıkları ilk ve tek nefes de ağızdan ya da burundan olabilir, fark eden bir şey yok.
Daha çok dikkat etmemiz gereken nefes alırken burnumuzu mu ağzımızı mı kullanacağımızdan çok diyaframımızı mı yoksa akciğerlerimizi mi kullanacağımız olmalıdır.
Diyafram göğüs kafesimizle karın boşluğunu birbirinden ayıran perdedir. Bu kalın zar normal durumda yukarı doğru gerilmiş bir halde dururken, nefes aldığımızda aşağı basılıyor, bu şekilde oluşan vakum sayesinde akciğerlere hava doluyor. Diyafram nefesi sporcular kadar nefesli sazları çalan müzisyenlerin de kullandığı bir teknik. Nefes alırken bilinçli olarak diyaframı aşağı doğru ittirerek nefesi alt bölümlere çekmek akciğerleri tam verimleri ile kullanmayı sağlar. Bir teknik oturtan sporcular daha çok diyaframı kullanarak nefes alırlar, çünkü kaburgalar sebebiyle hacim azlığından akciğerlerle alınacak nefes sınırlıdır.

Bir de koşu dahil birçok spora başlamadan önce esneme-gerdirme hareketlerinin yapılmasının spor yapıldığı esnada sakatlıkları azaltıcı-önleyici etkisi olduğu inancı yaygındır. Sakatlanmaların önlenmesi için kaslarımızın ısınması en önemli olandır ve en basitçe iyi bir şekilde nefes alarak vücudumuzu ısıtabiliriz. Bunu da koşuya başlamadan önce 5 – 10 dakika yürüyerek derin ve tam nefes alarak gerçekleştirebiliriz. Böylece hücrelerimiz oksijenle dolar ve verimli bir antrenman geçirmemiz mümkün olur.
Şimdi toparlamak gerekirse, koşarken doğru nefes nasıl olmalı?
Doğru nefes kendimizi zorlamadan elimizden geldiğince derin, uzun ve sessiz olmalı. Burun ya da ağızdan alınacak gibi bir zorunluluk yok. Sadece özellikle soğuk havalarda burundan nefes almak nefesin ısıtılması açısından çok avantajlı ve diyafram tekniğine daha uygun. En ideal olanı ağız ve burun, ikisini de kullanmak, oronasal[1], çünkü burundan nefes almak yeterli oksijenin alınması açısından yetersiz kalıyor.
Yazımı Yeni Zelandalı koşu antrenörü Arthur Lydiard’ın koşucuların nasıl nefes alması gerektiği sorusuna verdiği cevapla bitirmek istiyorum: “Ağzınızdan nefes alın. Burnunuzdan nefes alın. Eğer yapabiliyorsanız kulaklarınızdan nefesi içeri sokun…”


Kaynaklar
1. Proper Breathing is Essential for Athletes and Non-Athletes Alike By Perry Fields, November 4, 2004
2. Sporda nefes alımı, Sports live, 1999.
3. The Running Center – Article of the Month INHALATION/EXHALATION METHOD: IT'S THE MOUTH, NOT THE NOSE http://www.therunningcenter.com/tips.cfm?Tip=3
4. Beginning Runner's Guide: Breathing by Hal Higdon NewRunner.com – Runner’s World Magazine
http://www.runnersworld.com/home/0,1300,2-60-63-245,00.html
5. http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-380-381-386-245-0,00.html
6. http://www.coolrunning.com/cgibin/moxiebin/bm_tools.cgi?print=182;s=2_3;site=1

Çok güzel bir paylaşım koşu için :-)
Cidden çok teşekkür ediyorum size ! ;)
 
flexor isimli arkadaş ben soru sormadım yağ yakmak için koşmak isteyen arkadaşın ilk önce bunları araştırmasıgerek bunun için yazdım.

Teşekkür ederim ama ben size neyi öğreneyim, neyi araştırayım konu hakkında diye sormadım; öneri istedim :)
 
cvb

Teşekkür ederim ama ben size neyi öğreneyim, neyi araştırayım konu hakkında diye sormadım; öneri istedim :)
temel amaç yağ yakmak ise ne yapmalı.önce nabzı yükseltmek gerek bu da egzersize yürüyüş yada bisikletle başlamak demektir.vücudu yağyakma moduna getirmenin temeli budur yarım satlik 3 evre öneririm
ilk 30dk:15dk tempolu yuruyuş yada hafif koşu
15dk tempolu bisiklet

2.30dk bel çevresi ve mide egzersizleri

3.30dk aletli egzersiz bayanlar birgün alt diğergün üst bölge çalışabilirler
aletli egzersiz bitimi vücuttaki laktikasidi atmak için 15dk bisiklet yeterli.

bu programı 1700kalorilik bi diyetle uygularsanız amacınıza ulaşabilirsiniz.umarım açıklayıcı oldum
 
yavaş yavaş koş hatta yürü bence ilk baş ama en az 30 dk yürü sonra ilerledikçe 10 dk yavaş koş 20 -30 sonra bunu 2*30 2*40 diye arttır ortalama 2 ayda koşmaya alışırsın ;)
 
yavaş yavaş koş hatta yürü bence ilk baş ama en az 30 dk yürü sonra ilerledikçe 10 dk yavaş koş 20 -30 sonra bunu 2*30 2*40 diye arttır ortalama 2 ayda koşmaya alışırsın ;)

2- 30 / 2- 40 ne demek :confused:
 
acemi birliğim eğridir dağ komando okuluydu :) senin gibi nefes nefese kalan arkadaşlar vardı koşamıyorlardı saolsun ibrahim üsteğmen it gibi koşturuyordu valla onları 1 haftada 5 km koştu arkadaşlar :D
anlatmak istediğim kendini zorla kesinlikle olacaktır bazı arkadaşlar hergün koşma demişler ben ona katılmıyorum hergün koş 1 er dakka arttırsan her gün bu seni hedefine götürecektir.
 
acemi birliğim eğridir dağ komando okuluydu :) senin gibi nefes nefese kalan arkadaşlar vardı koşamıyorlardı saolsun ibrahim üsteğmen it gibi koşturuyordu valla onları 1 haftada 5 km koştu arkadaşlar :D
anlatmak istediğim kendini zorla kesinlikle olacaktır bazı arkadaşlar hergün koşma demişler ben ona katılmıyorum hergün koş 1 er dakka arttırsan her gün bu seni hedefine götürecektir.


Güzel Motivasyon ;)
 
acemi birliğim eğridir dağ komando okuluydu :) senin gibi nefes nefese kalan arkadaşlar vardı koşamıyorlardı saolsun ibrahim üsteğmen it gibi koşturuyordu valla onları 1 haftada 5 km koştu arkadaşlar :D
anlatmak istediğim kendini zorla kesinlikle olacaktır bazı arkadaşlar hergün koşma demişler ben ona katılmıyorum hergün koş 1 er dakka arttırsan her gün bu seni hedefine götürecektir.


Hergun 1 dk bıle degıl bırden zorlamamak ıcın haftada 2 dk arttırsan 1.5-2 aya guzelce 40 dk kosarsın..Blood'un anıları ıse yarıyo...
:)
 
Bir adet nabız ölçer saat alınır. Daha sonra istirahat nabzı ölçülür.

http://www.fitnesscenterbursa.com/hesap/hesap_nabiz.php

Yağ yakma nabız aralığı bulunur. Kişi illa koşmak zorunda değildir. Her koşu bandında elevation yani eğim arttırma azaltma vardır. Bu eğimi yükseltip yağ yakma aralığında kişi hızını belirleyebilir. 30-35 dakikayı geçmemeye çalış. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yeteri kadar tavsiye almışsın Setenay :)
Benimde en büyük tavsiyem gittikce arttır süreyi ve buraya yaz.Bu senin icin güzel bi motivasyon olucaktır.Hem senin gibi sorunu olanlarda senin başardığını gördükçe motive olucaktır.Kolay gelsin..
 
Back
Yukarı