kollardaki orantısızlık nasıl giderilir..

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve NİKE tarafından 5 Kasım 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    Kollarda Ortantısızlık Nasıl Giderilir ?

    Sag ve sol kol ölçülerim eşit değil. Sol kol ölçüm 40.5 cm sag kol ölçüm 41.5 cm..bakıldıgında, bu fark belli olmuyor; ama eksikliği

    sağ kolum sol kolumdan daha büyük ve güçlü..peki, ne yapmalıyım?
    Sag ve sol kol ölçülerim eşit değil. Sol kol ölçüm 40.5 cm sag kol ölçüm 41.5 cm..bakıldıgında, bu fark belli olmuyor; ama eksikliği hissediyorum ve bu durum beni gerçekten sinirlendiriyor..üstelik, sağ kolum sol kolumdan daha damarlı ve sol kolum birazcık daha güçlü görünüyor..herhangi bir biceps egzersizinde son 2 tekrarda sag kolum rahatlıkla yapabilirken, sol kolumdan aynı gücü alamıyorum..biceps egzersizlerinde one barbell, çift ve tek kolla yapılan dumbell egzersizleri, triceps antrenmanında daima çift kolla çalışırım..bu dengesizlik hakkında ne yapabilirim?
    Yanıt;
    Evet, bu düzeltilebilecek bir sorun..öncelikle, kollarınızın eşit olmaması gayet normal...tek kolun daha büyük olması bu sporda cogu insanın yaşadıgı ortak bir durum olup, ve her iki kolu eşit olan insanlardan sayıca cok daha fazladır..%100 lük bir eşitlik, iki kolunu da aynı güçte ve yetenekte kullanabilen insanlarda ortak olarak görülür.
    Kolları dengelemek için en iyi yöntem dumbella yapılan egzersiz çalışmaları ve tek kolla yapılan çalışma şekilleridir.

    Tek kol dumbella, kablo ile ve tek kol Hammer Strength iso-lateral aletindeki gibi makine çalışmasıyapılan antrenman şekli yapılabilir..salonlardaki en bilinen makinelerde çift kolla çalışmak yerine tek kolla çalışma sistemi de ugulayabilirsiniz.
    Biceps üzerinde ciddi bir gelişme istiyorsanız, omuz, göğüs, sırt,triceps, biceps, hatta önkol gibi üst vücudu kapsayan bölgelerde agırlıklı olarak, dumbell ve tek kola yönelik çalışmalar yapmalısınız.
    Örnek;
    BICEPS(Pazu)
    One arm dumbbell preacher curls
    Dumbbell concentration curls
    One arm standing or seated dumbbell curls
    Alternating dumbbell curls
    One arm Cable curls
    TRICEPS(Arka Kol)
    One arm overhead tricep extension
    One arm lying tricep extension
    Alternating two dumbbell lying extensions
    One arm cable pushdowns
    Dumbbell Kickbacks
    BACK(Sırt-Kanat)
    One arm dumbbell rows
    One arm cable rows
    One arm pulldowns
    Hammer Strength isolateral row
    Hammer strength isolateral pulldown
    CHEST(Göğüs)
    One arm Dumbbell bench presses
    One arm machine presses
    One arm cable flyes
    Hammer strength unilateral presses
    Alternating dumbbell bench presses

    SHOULDERS(Omuz)
    One arm dumbbell press
    Alternating dumbbell presses
    One arm Lateral raises
    One arm cable lateral raises
    Hammer Strength Isolateral shoulder presses.
    Tek kolla yapılan tüm egzersizleri antrenman programınızda yapmak zorunda değilsiniz..tek kolla yapılan egzersizlerden başka birşey yapmamak boşa zaman gecirmek olabilir..sag ve sol kol orantısını yakalamak için, genellikle dumbell agırlıklı bir çalışma sistemini uygulayın çünkü her kol eşit ve bagımsız bir şekilde çalışmak zorunda...Alternating dumbbell egzersizleri bu konuda da işinize yarayacaktır.

    Eger, egzersizlerinizin cogunu dumbellarla veya bazı tek kolla yapılan hareketlere yer veren bir çalışma sistemini uygularsanız, kısa zaman içerisinde kollarınızın hem hacim, hem güç konusunda ne kadar hızlı geliştigini fark edeceksiniz.
    Kaslarınızdaki dengeyi saglayana kadar bir süre makinelerden uzak durmaya çalışın...özellikle çift kolla çalışma yapılan makineler(çift kolla seated chest press pulley/cable machine gibi) baskın olan tarafınıza daha fazla görev verecek, bu yüzden çalışmadan eşit şekilde yararlanamayacaksınız, ama dumbell her iki tarafı da zorlayarak eşit şekilde çalışmasını saglar.
    Önemli Uyarı; insanların dengesiz çalışmayla ilgili verdikleri en yaygın tepki, daha geri kalan taraf için fazladan set uygulamalarıdır..Bu hiç iyi bir fikir değil çünkü daha küçük kalan bölge üzerinde overtraining e neden olabilirsiniz ve bunun şöyle bir yan etkisi olabilir; aşırı çalışılan tarafta büyüme durur ya da daha da küçülür..
    Normal bir şekilde yapabileceginiz set çalışması en mantıklısıdır..antrenman şiddetinizi artırın, hacmini değil..
    Sag ve sol kol dengesi kas gelişimi üzerinde bir konu değil...aynı zamanda nörolojik bir konu...sag elinizi kullanan birisiyseniz, doğal olarak beyin, kas baglantı noktalarına sag kolunuzun güçlü olduguna dair sinyaller gönderir...vücut geliştirme egitmeni Vince Gironda günlük yaşamınızda kapı açmak, herhangi bir objeyi kaldırmada, muslugu acıp kapamada ve aklınıza gelen tüm aktivitelerde zayıf olan tarafınızı kullanmanızı öneriyor...böyle yaparak zayıf kalan tarafınızdaki kas gelişiminin daha da hızlanacagını söylüyor.
    Tabi, işin zihinsel boyutu da var; eger yüksek bir zihinsel odaklı bir çalışma sistemini uygular ve zayıf tarafınıza odaklanırsanız beyin ile zayıf tarafınız arasında sinirsel bir baglantı oluşturulup,kas gücü ve hızı olarak size büyük bir fayda saglayıp, kısa zamanda dengeli ölçü alma konusunda size cok yardım edecektir.
    Zihinsel olarak odaklanmakta zorluk çekiyorsanız, sadece hareketleri yavaş yapmaya çalışın, gergin pozisyonda durun..aklınız hep kaslarınızda olsun... Arnold Schwarzenegger bu konudan kendi otobiyografisinde ve eğitim kitaplarında sık sık bahsetmişti.
    Bu tekniklere dürüstce bir yaklaşım getirin ve birkaç ay sonra beni ziyaret edin..%100 başarı yakalayacagınızdan en ufak şüphem bile yok..zayıf tarafınız sonunda güçlü tarfaınız olacak!.

    kaynak :ersin ulusoy .müsabık sporcu.
     
    neverbackdown., Reddie, StormBlast ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    burada doğal olan yollardan oluşan asimetriden bahsediliyor, bu da çok büyük bir sıkıntı değil.

    ancak bu işin bi de sakatlık yönü var, mesela ağır bir diz ameliyati olmuşsanız iki bacağı eşitlemek imkansız gibi bir şey.
     
  3. DEXONİA
    Offline

    DEXONİA Üye

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    827
    Beğenileri:
    746
    Ödül Puanları:
    103
    Burda bir yanlis anlasilma var.Bu yazi yabanci bir dergide yayinlandi ve forumumuzdan d.wolf adlı uye turkceye cevirdi kaynak ersin ulusoy degil.turkceye cevirilen makaleler bolumunde ayni yazi sabit baslik olarak mevcut bakabilirsiniz.
     
  4. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    sayın dexonia ilgine tesekkur ederım.

    ben sadece onun yazısından aldıgım için kaynaak olarak orayı belırrtım .su anda baktım bir cok sitede aynı ceviri var.kaynak olarak herkes ayrı birinni yazmıs.
     
    DEXONİA bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş