Koenzim (Q10) Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Konusu 'Yağ Yakımı Günlüğü' forumundadır ve Vitaminler.com tarafından 10 Ağustos 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. Vitaminler.com
    Offline

    Vitaminler.com ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    27 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Koenzim Q10 Nedir?
    Koenzim Q10, bir reaksiyonu katalize etmek için enzim ile bağlanan protein olmayan bir bileşik türüdür. Koenzimler çoğunlukla geniş çapta kofaktörler olarak adlandırılır, ancak kimyasal olarak farklıdırlar. Koenzim tek başına görev alamaz, ancak bir enzimle eşleştiğinde birkaç kez tekrarlı bir şekilde kullanılabilir.
    Koenzim bulunmayan enzimlere apoenzim denir. Koenzimler veya kofaktörler olmadan, enzimler reaksiyonları etkili bir şekilde katalize edemez. Enzim bu durumda hiç çalışmayabilir.

    Bir enzim ile bir koenzim eşleştiği zaman, o zaman bir holoenzim veya aktif enzim haline dönüşür. Aktif enzimler, substratları, ister kimyasal isterse fizyolojik olsun, temel işlevlerin meydana gelmesinde kullanılan ürünlere dönüşmesini sağlar. Koenzim, q 10 enzimler gibi, reaksiyon hızını veya etkinliğini değiştirmeden yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir. Aktif bölgenin bir kısmında bir enzim üzerinden bağlanırlar, bu da katalizlenen reaksiyonun gerçekleşmesini sağlar. Bir enzim aşırı sıcaklık veya pH ile denatüre edildiğinde, koenzim artık aktif bölgeye yapışamaz.

    Koenzimler: Genel bir grup olan bu bileşikler, karbon içeren, tekrar kullanılabilen moleküllerdir. Reaksiyonları katalize etmek için aktif bölgedeki bir enzime gevşek bir şekilde bağlanırlar. Çoğu vitaminler, vitamin türevleri veya nükleotidlerden oluşur.

    Kofaktörler: Koenzimlerin aksine, kofaktörler, karbon içermezler ve yeniden kullanılabilir protein olmayan moleküllerdir (inorganik). Genellikle kofaktörler, bir enzimin aktif alanına gevşek bir şekilde bağlanan demir, çinko, kobalt ve bakır gibi demir iyonlarıdır. Çoğu organizma demir iyonlarını sentezlemediği için dışarıdan gıdalarla almalıdır.

    Prostetik gruplar: Bunlar vitaminler, şekerler, lipitler veya inorganik demir iyonları olabilmektedir. Bununla birlikte, koenzimler veya kofaktörlerin aksine, bu gruplar reaksiyonları katalize etmeye yardımcı olmak için bir enzime çok sıkı veya kovalent olarak bağlanır. Bu gruplar genellikle hücresel solunum ve fotosentezde kullanılır.

    Koenzim Q10 Faydaları
    Koenzim Q10 faydaları
    hakkında birçok bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında herhangi bir açıklama olmaması sebebi ile Koenzim Q10’in faydalarından bahsetmek mümkün değildir.
    Koenzim (Q10) Nasıl Kullanılır?
    Koenzimler küçük moleküllerdir. Kendi başına bir reaksiyonu katalize edemezler, ancak enzimlerin bunu yapmasına yardımcı olabilirler. Teknik açıdan, koenzimler, aktif enzimi (holoenzim) oluşturmak için protein molekülü (apoenzim) ile bağlanan organik protein olmayan moleküllerdir.
    Koenzim ne işe yarar?” sorusunun en basit cevabı ise: B1, B2 ve B6 vitaminleri gibi suda çözünür vitaminlerin bir kısmı koenzimler olarak görev yapar.
    Kaynak ve daha fazla bilgi için, Koenzim (Q10) Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir? bilimsel makaleyi okuyabilirsiniz.
     
  2. supplementler.com
    Offline

    supplementler.com ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    4 Nisan 2007
    Mesajlar:
    422
    Beğenileri:
    140
    Ödül Puanları:
    78
    Meslek:
    Eğitmen - Sporcu Gıdaları
    Yer:
    Istanbul
    Koenzimler hakkında ek bilgilere ulaşmak için Koenzim (Q10) Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir? yazısını da okuyabilirsiniz.
     

Sayfayı Paylaş