Karnitin (Yağ Yakıcı) Nedir? Karnitin Ne İşe Yarar?

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve Ogeday Çay tarafından 15 Ağustos 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Ogeday Çay
    Offline

    Ogeday Çay Üye

    Katılım:
    15 Mayıs 2018
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Karnitin Nedir?
    Karnitin (yağ yakıcı) genellikle bir amino asit olarak kategorize edilir fakat teknik olarak bir amino asit değildir. B vitaminleri ile ilişkili “vitamin benzeri” ve “amino asit benzeri” bir bileşik olarak kabul edilir. Karnitin iki şekilde bulunur: D-karnitin ve L-karnitin. L formu doğada bulunan ve biyolojik olarak aktif olan formdur. Etiketlerde bu, L-karnitin, L-karnitin L-tartrat veya Propionyl-L-carnitine olarak belirtilir. Hepsi benzer şeylerdir ve benzer şekilde etkilidir. Öte yandan D formu biyolojik olarak etkisizdir ve takviye olarak satılmaz.

    L-karnitin, karaciğer ve böbreklerde lisin ve metionin amino asitlerinden oluşur. Ancak, vücudun başka yerlerinde, özellikle kasta (kalp dahil), beyinde ve hatta spermde depolanır. Beslenme ile esas olarak et ve diğer hayvansal ürünlerden gelir. Avokado ve soya fasulyesi gibi bazı bitkisel ürünlerden de kısmen elde etmek mümkündür.

    Asetilkarnitin veya ALCAR olarak da bilinen asetil L karnitin, L-karnitinin bir başka takviye formudur. Enerji üretiminde rol oynayan ve önemli bir nörotransmiter olan asetilkolini üreten merkezi sinir sistemi boyunca bulunabilir. Karnitin molekülüne bağlanan asetil grubu, kan-beyin bariyerini geçme yeteneğini geliştirir ve beynin içine girerek güçlü bir antioksidan olarak rol alabilir. Bu nedenle, bazı araştırmalar asetil L-karnitinin yaşlanma süreçlerine ve nörodejenerasyona karşı koruyucu etkiler sağlayabileceğini düşündürmektedir.

    Karnitin Ne İşe Yarar?
    Karnitin yağların, özellikle uzun zincirli yağ asitlerinin, hücrelerin mitokondrilerine taşınmasına yardımcı olur. Orada okside olabilir ve adenosin trifosfat (ATP) üretmek için yakıt olarak kullanılır. Karnitin hem egzersiz yaparken hem de dinlendiğinizde bu hücresel çalışmayı yapar, ancak araştırmalar yoğun egzersizler sırasında karnitinin özellikle etkili olduğunu göstermektedir.

    Yeterli karnitin olmadığında, beslenme ile alınan yağlar mitokondriye giremez ve yakıt olarak kullanılamaz. Karnitin eksikliği olan kişiler için, bu ciddi bir durumdur. Kas güçsüzlüğüne, bodur büyümeye, karaciğer genişlemesine ve başka sorunlara yol açabilir. Bu karnitinin şartlı olarak gerekli bir besin olarak kabul edilmesinin asıl nedenidir. Vücudunuz normalde karnitin üretir, ancak yeterince üretmezse, sağlığınız bundan fazlasıyla olumsuz şekilde etkilenebilir.

    Karnitin takviyesi özellikle sporcular tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Peki karnitin tam olarak ne işe yarar ve özellikle sporcular üzerindeki etkileri nasıldır?

    1.Yağ Yakıcı Olarak Karnitin
    Karnitin kullanımı sporcuların hacim kazanma süreçleri boyunca, yağ kazanımlarını sınırlandırabilir ve temiz bir şekilde kas kütlesi kazanımlarını artırabilir. Eğer bu dönemde fazla karbonhidrat ve yağ tüketimini sınırlıyorsanız, enerji olarak yakılmak için hücresel fırınlarınızdaki yağın taşınmasına yardımcı olabilir.

    Karnitin Nedir Makalesinin Devamı...

    Kaynak: https://www.eniyivitamin.com/karnitin-yag-yakici-nedir-ne-ise-yarar/
     

Sayfayı Paylaş