Karbonhidrat eksikliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SWAGGY
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

SWAGGY

Üye
merhaba arkadaşlar. Günlük almamız gereken protein miktarı karb miktarı vs bunlar belli. Biz almamız gereken proteinin hepsini alamayıp 150 gramsa 120 yada 100 gram civarı aldığımızda kas gelişimine etki ediyor bunu biliyoruz. Ancak karb miktarında böyle bişey var mı? Yani almamız gereken karb miktarı 500 gramsa biz bunu 300 yada 250-200 aldığımızda kas gelişimini etkileyen bir durum var mı?

Diğer sorum ise sağlıklı yağlar. Aynı şekilde almamız gereken yağ miktarının yarısını yada daha azını vs almak kas gelişimini etkiler mi? Sağlıkla yağların kas gelişimine ne gibi bir etkisi var? Şimdiden teşekkürler

(Vücut ağırlık başına 4gram kaliteli karbonhidrat)

60kg= 240gram (300gram)
70kg= 280gram (300gram)
80kg= 320gram
90kg= 360gram
100kg= 400gram
bu rakamı diyette bile kullanan arkadaşlar vardır. hedefe yönelik ilk öncelik kalori ardından makro değerleri geliyor. gün içinde tükettiklerine göre atıyorum yüzde 30 u proteinse diğer yüzde 30 u yağ olabiliyor ve kalan kalori ihtiyacını karbonhidratlardan tamamlıyorsun. kas yapmak için mesela 3000 kalori senin sabit ihtiyacın diyelim +300 kalori eklersin 3300 kalori yi bu şekilde tamamlarsın.
sağlıklı yağlar vücuttaki testesteron hormonunu tetikler misal ceviz fındık vs hazır gıdaları pek önermiyorum :/ testesteron da kas oluşumunu etkileyen en önemli şeylerden olduğu için etkiler tabiki.

Merhaba @SWAGGY ,
Bir sporcu beslenmesi kitabının Protein konusunu Türkçe'ye çevirmiştim, oradan ilgili bölümü sana gönderecektim ancak şuanda çeviriyi bulamadığım için gönderemedim.
Sorun ile ilgili olarak söyleyebileceğim evet yetersiz karbonhidrat alımı kas gelişimini etkiler. Birincisi karbonhidratın yetersiz alımı enerji yetersizliği ile sonuçlanabilir ve doğrudan kas gelişimini etkiler. Eğer yeterli protein, yetersiz karbonhidrat tüketimi varsa bu durumda proteinler asıl amaçları için kullanılmazlar, bir kısmı enerji eldesinde kullanılır. Yani proteinlerden optimum faydalanmak için ortamda yeterli enerji ve yeterli karbonhidrat ile yağ olmalıdır. Bu durum pek az yayında geçer ve "protein-sparing effect" olarak geçer. Türkçeye nasıl geçirebiliriz emin değilim, ancak özetlemek gerekirse protein ihtiyaçtan fazla dahi olsa yeterli enerji yoksa protein enerji için kullanılır. Bu yüzden karbonhidrat ve yağ alımı protein kadar önemlidir.

Yağ için de yetersiz alım yetersiz enerji alımı ile sonuçlanabileceğinden kas gelişimini etkileyebilir. Ayrıca diyetin %15-20 sinin altında yağ alımı kan lipit profilini bozar. Bazı yayınlarda testosteron siklusunu olumsuz etkilediği de ifade ediliyor. Bu da kas gelişiminde olumsuz etki demek.
Eğer anlamadğın veya iyi ifade edemediğim bir yer olursa sorabilirsin :) iyi sporlar :)

Back
Yukarı