...prospektüs harici söylediğiniz bilginin kaynağını da verirseniz doktoruma ileteceğim.
Evet vitamin ve Milk Thistle hapını size doktorunuzun önerdiğini biliyorum, buna rağmen bir önceki mesajımı yazmak da bir sakınca görmedim. Çünkü siz beni değil tabii ki doktorunuzu dinleyecek ve onun direktiflerine uyacaksınız.
Ben kişisel görüşüm olarak gün içerisinde güneş gören, yumurta, yoğurt, süt ve özellikle balık gibi besinleri tüketen birinin ekstradan vitamin kombinasyonlarına ihtiyacı yoktur dedim. (Bağırsaklarında emilim bozukluğu olanlar hariç...)
A ve D vitaminlerinin yapacağı toksik etkilere ise özellikle kaynak vermedim çünkü google'da kısa bir araştırma yaparsanız aşırı A ve D vitamini hatta E vitamini alımının nelere yol açabildiğini kolaylıkla bulabilirsiniz. (Bunları doktorunuzda bilmektedir.)
Milk Thistle hapına gelince;
Bu hapı Solgar günde 2-3 adet önermektedir çünkü kataloğunda ciddi bir yan etkisinin olmadığı belirtilmektedir. Diğer bir değişle siz şişeyi ne kadar çabuk bitirirseniz, bir sonraki şişeyi o kadar çabuk alacaksınız demektir!
O açıdan günde "1 adet alsanız da olur" dedim. Günde 2 veya 3 adet almanızla, günde 1 adet almanız arasında ki farkı ortaya koyan bir çalışma mevcut değildir. Sadece bilinen ciddi bir yan etkisi olmadığı için günde 2-3 adet alınmasında bir sakınca görülmemektedir. (Pazarlama stratejisi)
Neden günde 1 adet alsanızda olur;
Milk Thistle'ın bilim dünyasında ki adı "Silybum Marianum"dur. University of Maryland Medical Center'da (Maryland/Baltimore) yer alan "tamamlayıcı tıp" alanında ki bir araştırmada da bu bitkinin karaciğeri onarıcı özelliğine vurgu yapılıyor ama bazı yan etkileri tetikleyebileceği (mide bulantısı/ishal), diğer bitkiler (bu bitki çayları da olabilir) ve ilaçlarla etkileşime girebileceği de ayrıca belirtilmektedir.
Örneğin hamile ve emziren kadınlar tarafından da kesinlikle kullanılmamalıdır ama bu Solgar kataloğunda yazmamaktadır! Yine aynı araştırma da papatya gibi bitkilere alerjisi olan kişilerin Milk Thistle kullanmaması önerilmektedir.
Ayrıca bu ilaçlardan birini veya bir kaçını kullanan varsa doktoru ile konuşmadan Milk Thistle kullanmamalıdır;
- Antipsikotik'ler
- Butirofenon'lar (Haloperidol gibi) ve Fenotiazinler (klorpromazin, flufenazin, prometazin gibi)
- Fenitoin (Dilantin)
- Halotan (Genel anestezi sırasında kullanılan bir ilaç...)
- Doğum kontrol hapları veya hormon replasman tedavisi görenler...
Milk Thistle şu ilaçlarla etkileşime girebilir;
- Alerji ilaçları - örneğin feksofenadin gibi (Allegra)
- Yüksek kolesterol için kullanılan ilaçlar (örneğin lovastatin gibi statinler (Mevacor, Altocor)
- Antianksiyete ilaçları (alprazolam (Xanax), diazepam (Valium), ve lorazepam (Ativan)
- Antiplatelet ve antikoagülan ilaçlar (kan sulandırıcı/kandaki trombosit sayısını azaltıcı ilaçlar) Klopidogrel (Plavix) ve warfarin (Coumadin) gibi...
- Bazı kanser ilaçları...
Neden Milk Thistle bu kadar önemlidir?
Çünkü etken maddesi karaciğer tarafından işleme alınır (doğal olarak) ve karaciğer hücrelerine bağlanır, tedavi etme özelliği de zaten buradan gelir ama diğer bitkilerin ve ilaçların da etken maddeleri karaciğer de işlem görür ve her biri diğerinin işlevini yok edebileceği gibi farklı toksik etkilere veya her etken maddenin işlevini yerine getirememesine yol açabilir.
Sonuç olarak;
Siz doktorunuzun dediklerine uyacaksınız lakin burada biz doktor olmayan forum üyelerinin yazdıkları ancak araştırma amaçlı ve tavsiye niteliği olma özelliğine sahiptir.
Kaynak : University of Maryland Medical Center (UMMC) 2011
.
.