IFOS KALİTE ONAYININ ÖNEMİ Her Omega 3 takviyesi aynı değildir.

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve @salihstrength tarafından 15 Şubat 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. @salihstrength
    Offline

    @salihstrength Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2014
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Supplement Gurmesi :)
    Yer:
    ANKARA
    IFOS KALİTE ONAYININ ÖNEMİ
    OMEGA-3 ÜRÜNLERİNDE IFOS KALİTE ONAYI

    Son yıllarda denizlerde giderek artan ağır metal ve cıva oranları, deniz ürünlerini sağlık açısından tehdit yaratır hale getirdi. Benzer bir tehdit, birçok Omega-3 içerikli besin destek ürünü için de geçerli. Gerek ABD’de, gerek Avrupa’da, yüksek miktarda kimyasal atık ve ağır metal içerdiği için toplatılan Omega-3 ürünleriyle ilgili haberler gittikçe yaygınlaşmakta.

    Bu tehdite karşı, ultra yüksek saflık ve kalitede Omega-3 ürünlerinin standartlarını kontrol edecek Kanada’da Guelph Universitesi’ne bağlı olarak IFOS (International Fish Oil Standarts) programı oluşturulmuştur. Bu program Omega-3 içerikli ürünleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Beslenme Konseyi (CRN) tarafından belirlenmiş test kriterlerine göre doğru konsantrasyon, saflık, stabilite, ağır metal ve kimyasal atık içerikleri alanlarında test edip, sonuçlarını kendi internet sitesinde yayınlamaktadır. (http://www.ifosprogram.com/IFOS/ConsumerReport.aspx).

    IFOS Programı, her Omega-3 ürününü kendi kategorisinin kriterlerine göre değerlendirilmektedir ve onaylandığı her kriter için bir yıldız vermektedir. Her kategori için geçerli olan kriterler şunlardır:

    Konsantrasyon:
    Ultra Rafine Ürünler Kategorisi’nde “Ürünün EPA + DHA içeriğinin % 60’dan yüksek olması”, Çocuk Ürünleri Kategorisi’nde ve diğer kategorilerde, “Her 5 ml de en az 150 mg DHA içeriyor olması” kriterdir.

    PCB (poliklorinebifeniller) ve Dioksin Seviyesi: Ürünlerin kimyasal atık içerikleri yönünden ne kadar saf ve güvenilir olduğunun analiz edildiği kriterdir.

    Oksidasyon seviyesi: Omega-3 ürünlerinin raf ömrü boyunca dayanıklılığının Beslenme Konseyi (CRN) kriterlerine göre analiz edilmesidir.

    Ağır Metal ve Cıva Seviyesi: Bir Omega-3 ürününde bulunan cıva, kurşun, kadmiyum, arsenik gibi ağır metallerin seviyelerini analiz edilerek, kabul edilen limitleri geçip geçmediği sorgulanır.

    Son yıldız ise, ürün diğer 4 kriterden onay aldığında verilir.

    Omega-3 ürünlerinin bu kriterleri geçerek IFOS belgesi alması, kullanıcıların hem Omega-3 ürünlerinden daha fazla fayda sağlayabilmesine hem de bu ürünlerin güvenilirliğinin artmasına yardımcı olmaktadır.


    Türkiye’nin önemli eczacılarından Mehmet Müderrisoğlu, bilinçsiz bir şekilde tüketilen balık yağlarının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Nerede ve nasıl üretildikleri belli olmayan Omega 3 takviyelerinden uzak durulmasını gerektiğini belirten Ecz. Müderrisoğlu, doğru Omega 3 desteğinin doğru şekilde tüketilmesi durumunda faydalarının sınırsız olacağını söyledi.



    Sağlık ve eczacılık dünyasının önde gelen isimlerinden Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, şifa ve sağlık kaynağı balık yağları konusunda yapılan yanlışlara dikkat çekerek uyarı ve önerilerde bulundu: Saf olup olmadığına, dozajına, hangi formda olduğuna ve domuz jelatini içerip içermediğine bakın.



    Ecz. Mehmet Müderrisoğlu’nun verdiği bilgiye göre, balık yağlarında bulunan Omega 3 yağ asitleri soğuk denizlerdeki balıklardan elde ediliyor. Denizlerde gittikçe artan kirlenme Omega 3 yağ asitleri kaynağı olan balıklarda son derece zehirli olan cıva, kurşun ve diğer ağır metallerin bulunmasına neden olabiliyor. Söz konusu zehirli maddelerin çok ağır sağlık sorunlarına ve kansere neden olabileceğini söyleyen Ecz. Müderrisoğlu, Omega 3 yağ asitleri içeren gıda takviyeleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.



    Laboratuvar analizi var mı?

    Alınacak Omega 3 takviyesinin cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içerip içermediğinden emin olmak için ürünün Uluslararası Balık Yağı Standartları’na (The International Fish Oil Standards Program - IFOS) uygun olup olmadığını bakılması gerektiğini ifade eden Ecz. Müderrisoğlu, “Doğru ve sağlıklı Omega 3 takviyesinin IFOS analiz laboratuvarından alınmış ve her üretim şarjına geçerli raporu olmalı” dedi.



    Bizim balıklarda Omega 3 çok az

    Sağlık açısından mucize etkilere sahip olan EPA ve DHA'nın en önemli kaynağının soğuk deniz balıkları olduğunun altını çizen Ecz. Müderrisoğlu, “Maalesef ülkemiz denizlerindeki balıklarda istediğimiz faydayı sağlayacak miktarda DHA ve EPA bulunmamaktadır. Ayrıca deniz kirlenmesi nedeniyle ülkemiz kıyılarında tutulan balıklarda çok yüksek ağır metal kirliliği bulunmakta, bu da sağlığımızı her yönüyle tehdit eder mahiyettedir” diye konuştu.



    Hangi formu daha etkili?

    Ecz. Müderrisoğlu, dikkat edilecek diğer bir hususun balık yağının formu olduğunu kaydederek, “Omega 3 balık yağları ilk elde edildiklerinde Etilester formunda olur, daha sonra bir kademe daha saflaştırılarak Trigliserid formuna geçer. Bu formdaki bir Omega 3, Etilester formuna oranla 3 kat daha etkili olur. Bu nedenle Trigliserid formunda bir balık yağı tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.


    Domuz jelatini içeriyor mu?

    Kapsül şeklindeki Omega 3 takviyelerinde kapsülün elde edildiği kaynağın önemine dikkat çeken Ecz. Müderrisoğlu, şunları söyledi: “Kapsülün balık jelatininden yapılmış olması en idealidir ancak genelde sığır jelatini kullanılır. Yurtdışından gelen bazı ürünlerde İslam dinine göre kullanımı haram olan domuz jelatini olabilmektedir. Jelatininin kaynağı belli olan ürünler tercih edilmeli.”



    Krill yağı

    Omega 3 yağ asitlerinin karides benzeri bir deniz canlısı olan Krill’den de elde edilebildiğini belirten Ecz. Müderrisoğlu, Krill’deki EPA ve DHA değerinin günlük ihtiyacı karşılama açısından düşük olduğunu ifade etti. Ecz. Müderrisoğlu, bu kadar düşük miktarları gerekli seviyelere yükseltmek için kapsül kullanımını arttırmak gerektiğini bunun da kullanım maliyetlerini arttırdığını kaydetti.



    Neden Omega 3 almalıyız?

    Ecz. Müderrisoğlu, Omega 3’lerin yararlarını şöyle sıraladı:



    • İskelet, kas, eklem yapısını güçlendirir

    • Damar sertliğini önlerken kalbin daha güçlü çalışmasını sağlar

    • Cildin ve saçların yağ dengesinin sağlar, göz sinirlerini güçlendirir

    • Hafızayı belirgin bir şekilde artırır

    • Sürekli doğru bir Omega 3 kullanımı gelecekte Alzheimer hastası olma riskini azaltır.


    Omega 3 takviyesi seçerken bunlara dikkat!

    Hasta ve tüketicilerin Omega 3 destekleri ve bütün sağlık ürünleri için eczacılara ücretsiz bir şekilde danışabileceğini söyleyen Ecz. Müderrisoğlu, doğru Omega 3 desteğini seçmek için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

    • İnternet ve sağlık ürünleri konusunda güven vermeyen noktalardan ürün almayın.

    • Cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içermediğine dair IFOS sertifikası olup olmadığına bakın.

    • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Beslenme Konseyi'nin (CRN) belirlediği doğru dozajda olup olmadığını kontrol edin.

    • Kutusunun üzerinde üretici / distribütör firması, üretim yeri yazan, kutusunda kullanma kılavuzu bulunan ürünler alın.

    • Üründeki DHA ve EPA oranı mutlaka belirtilmiş olmalı. DHA ve EPA oranı ne kadar düşükse Omega 3 desteğinin kalitesi o kadar düşük olur.

    • Omega 3’den maksimum fayda sağlamak için Omega 6 içermeyen destekler tercih edin.

    • Anne adayları doktorlarına danışarak kullanabilecekleri yüksek saflıkta bir Omega 3 takviyesi kullanmalı.
    • Ayrıca Meg 3 PATENTLİ IKOS VE IFOS Sertifikalarından birisini olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
    • https://www.vitaminler.com/urun/natures-supreme-omega-3-1000-mg-60-kapsul-7082
    Kaynak:
    http://www.dogruomega3.com/tr/haberler/ifos-kalite-onayinin-onemi-145.html
    https://www.mehmetmuderrisoglu.com/single-post/2016/02/15/Her-Omega-3-takviyesi-aynı-değil


    Ayrıca Meg 3 IKOS VE IFOS Sertifikalarından birisini olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.
     
  2. Gorillaxxx
    Offline

    Gorillaxxx Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2017
    Mesajlar:
    1.052
    Beğenileri:
    230
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    vedat milor bir bölümünde elllerinin midye ve deniz ürünlerindeki civa yüzünden titrediğini söylemişti
     
  3. @salihstrength
    Offline

    @salihstrength Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2014
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Supplement Gurmesi :)
    Yer:
    ANKARA
    Gerçekten civanın ağır metallerin insan sağlığında kalıcı hasarlar ciddi tehlike oluşturduğunun bilincine varmak gerekiyor.
     

Sayfayı Paylaş