Oda sıcaklığında katı olan yağlara “doymuş yağ” denilir. Hayvansal ürünlerinde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu grup içinde yer alır(yumurta sarısı,hindistan cevizi yağı,kümes hayvanları derisi,kakao yağı vs). Doymamış yağ ise oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklıdır. Zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler ( fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları) ve avokado gibi besinler tekli doymamış yağları içerir. Soğuk su balıklarında bol miktarda bu yağdan içerir.
Yağların vücut geliştirmedeki faydası ise ,yağ yakımı, hormonel düzen ( testosteron arttırır ) , A,D,E,K vitaminleri yağda çözünürler bu yüzden de yağ tüketiminden kaçınılmamalıdır.Vücut ağırlğı x 1 gram yağ alınmalıdır. Definasyon döneminde özellikle karbonhidrattan kısılıp yağ tüketimine yer verilmelidir (tabiki protein öncelikli her zaman). Tabi hepsini tek bir yağ asidinden karşılamayın %70 doymamış yağ , %30 doymuş yağ tüketin.
Unutmayın vücuda yağ sokmadan yağ yakımı olmaz.İYİ FORUMLAR...