Son yıllarda glutensiz diyetler oldukça popüler. Zayıflamak ve sağlığı iyileştirmek için çölyak hastalığı olmamasına rağmen bir çok kişiye glutensiz diyet önerenler var. (Diyetin bu durumlarda etkin olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar yeterli olmamasına rağmen) 110.000 bireyin izlendiği, 26 yıl süren ve sonuçları yeni yayınlanan bir kohorta göre, tam tahılları tüketmeyerek "hayatından gluteni çıkaran" kişilerde kalp hastalığı riski artıyor. Araştırmacılar glutensiz diyet ile koroner kalp hastalığı riskinin artmasının sebebini; tahılların gluten dışında vitamin, mineral ve posa gibi besin öğelerinin iyi kaynakları olmaları ve glutensiz diyet ile bu öğelerin yeterince alınamamasına bağlamışlar. Sonuç olarak, glutensiz diyetin çölyak hastası olmayan bireylere önerilmemesi gerektiği belirtilmiş. Kaynak: Lebwohl B, Cao Y, Zong G, et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ 2017; 357. doi: Link: http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892 Sizlerin glutene olan bakışı nasıl? Çalışma ve sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz ?