geç saatte yapılan antreman sonrası karb alımı

Komik yorumlar yapma, kaybolacağımız ya da kaçacağımız bir şey yok.

Antrenman sonrası karbonhidrat alımının kas glikojen depolarını artırdığına dair Amerikan Spor Hekimliği Koleji, Uluslarası Olimpiyat Komitesi ve Uluslarası Spor Beslenmesi Birliğinin hazırladığı sporcu beslenmesi rehberinden bir bölüm:
"Carbohydrates after exercise

Carbohydrate intake is mainly responsible for increasing glycogen stores. Available evidence indicates that ideal levels of carbohydrate intake optimise muscle glycogen resynthesis (Table II). Speedy refuelling is particularly important when there is less than eight hours of recovery time between events or training sessions."

Referans: Potgieter S, Sport nutrition: A review of the latest guidelines for exercise and sport nutrition from the American College of Sport Nutrition, the International Olympic Committee and the International Society for Sports Nutrition, S Afr J Clin Nutr 2013;26(1):6-16

Eki Görüntüle 48410
Egzersiz sonrası karbonhidrat ile birlikte protein tüketiminin kaa protein sentezini artırdığına dair sporcu beslenmesi profesörünün 2016 yılındaki kitabından bir bölüm.
Referans: Prof Dr Gülgün Ersoy, Fiziksel Uygunluk(Fitnes) Spor ve Beslenme İlgili Temel Öğretiler, 2016

Eki Görüntüle 48409

Egzersiz sırasında karbonhidrat alımının ve karbonhidratla birlikte protein alımının kas protein sentezini artırdığına dair yayın.
Referans: Prof Dr Gülgün Ersoy, Fiziksel Uygunluk(Fitnes) Spor ve Beslenme İlgili Temel Öğretiler, 2016

Yeterli olmazsa ilgili çalışma için referans: Luc J. C. van Loon, Is There a Need for Protein Ingestion During Exercise?,
Sports Med (2014) 44 (Suppl 1):S105–S111 DOI 10.1007/s40279-014-0156-z

Eğer bunlarda yeterli gelmezse "Marie Dunford, Nutrition For Sports and Exercise(3rd edition), 2016" veya "Natalie Muth, Sports Nutrition for Health Professionals, 2014" kitaplarının post-exercise nutrition bölümüne bakabilirsin.
Prof Dr Gülgün Ersoy bir profesör diye dediklerinin doğru olduğunu direk kabul edemeyiz o zaman protein tozu da zararlı diyebiliriz çünkü Prof Dr Canan Karatay öyle diyor

Üşenmeden 2 gün bunlarımı bulmaya çalıştın vallah bravo :) ama ortada bir araştırma göremedım, benim attıgım youtube videosuna laf söyleyip yazılı halini bana atıyorsun ne fark oldu şimdi ''araştırma'' degilmiydi anlaşamadıgımız konu. Ek olarak egzersiz öncesi ve sırasında yazıyor kitaptada, biz sonrasından bahsediyoruz :)[DOUBLEPOST=1514239272][/DOUBLEPOST]Yine tebrik ederim yani bulmaya ugraşmıssın, ögrendigim şeyi kopyala yapıştır yaptım ve araştırmayı attım :D

Öyle buraya bir çalışma atmakla, söylediğin şeyin doğruluğunu ispatlamış olmuyorsun. Öyle olsaydı kreatin testis kanseri riskini artırıyor diye haberler ile karşılaşırdın, çünkü böyle bir çalışma var.
2 gün boyunca bulmaya çalışacağım bir konu olmadı şuana kadar. Ama gördüğüm kadarıyla senin aylarını versen öğrenemeyeceğin şeyler var.
Mesela bir sporcu beslenmesi profesörünün bilimsel kaynaklara dayanarak yazdığı ve kaynakçaları açıkça belirttiği akademik kitabını orada araştırma göremedim diyecek kadar bilgisiz olman, kat etmen gereken oldukça yolun olduğunu gösteriyor. Paylaşılan rehber ve çalışmayı çalışmadan saymaman da keza öyle. Önce bilimsel araştırmanın, metodolojinin, meta analizin ve yorumlamanın ne olduğunu öğren, daha sonra buraya gelip yorum yap ki tartışabilelim.
Hayatında eline Prof. Marie Dunford'ın Prof. Louise Burke'nin kitabını almamış, alanı beslenme olmayan bir kaç youtube uzmanını(sözde!) izlemeye devam edersin yoksa ;)[DOUBLEPOST=1514333013][/DOUBLEPOST]
Prof Dr Gülgün Ersoy bir profesör diye dediklerinin doğru olduğunu direk kabul edemeyiz o zaman protein tozu da zararlı diyebiliriz çünkü Prof Dr Canan Karatay öyle diyor

Birincisi bahsettiğin canan karatay alanı beslenme olmayan biri. Bu konuda eğitimi veya diploması yok. İkincisi sporcu beslenmesi ayrı bir dal, ve alanın sahipleri sporcu beslenmesi uzmanları, sporcu diyetisyenleri. Canan karatay sporcu beslenmesi uzmanı değil. Üçüncüsü, canan karatay protein tozu zararlı derken buna güçlü bir bilimsel kaynak sunmuyor olabilir. Yayınını paylaştığım Gülgün Ersoy kaynakçasında kullandığı sporcu beslenmesi kitaplarını, rehberleri ve araştırmaları belirtiyor, kişisel yorum yapmıyor. Ayrıca, bir kalp profesörü veya aile hekimi filan değil. Sağlık bakanlığı adına sporcu beslenmesi rehberleri hazırlayan, olimpiyat komitesinin beslenme bilim danışmanlığını yapmış, 40 yıllık deneyime sahip bir sporcu beslenmesi profesörü. Anlayabilirsin umarım.[DOUBLEPOST=1514333366][/DOUBLEPOST]
Guray ki
Guray kim gormedim Bile hic youtubede, ben cogunu takip ederim isime yarayan seyler paylasiyolar bi bakayim kimmis bu vatandas. Ek olarak savas hoca bu isin butun uzmanlik alanlarini okuyup sertifika almis bi adam neyin yalanin dolanindan bahsedicek.[DOUBLEPOST=1514240515][/DOUBLEPOST]Gecdn gun bir videosunu izlemistim. Eczanede satilip, supplementlerden cok daha ucuz olan takviyeler vardi. Isimlerini not etmistim gidip alicam en kisa zamanda.
Magnezinc ve decavit, dedigim gibi aldigim bilgiye bakarim gerisi umrumda olmaz olmamalida niye olsun.
Kusra bakma bu yorumunu görmemiştim. Eğer bu yorumunu görseydim, sana bir şeyleri anlatma zahmetinde bile bulunmazdım.
Neyse boşver sen araştırmaları ve bilimsel yayınları. İzlemen gereken videolar ve alman gereken ezcanede satılan suplementlerden ucuz olan şeyler var :D

Son düzenleme:
Ben kendi ogrendigim ve arastirmasini attigim bir konuyu one surdum. Kaldiki basta bana arastirma diyip yutup videosunu attin diyosun. Arastirma atiyorum 2 tane, sonra o arastirmanin dogru oldugunu nerden biliyosun diyorsun. Dalgami geciyon kardes. Senin paylastigin doktorun dedikleri kesin dogru ozaman ona inanalim o halde. Ben burda ekstra biseyinde iddaasni yapmiyorum senin gibi ogrrendigim, dinledigim ve altinda 2 arastirma olan biseyi soyluyorum. Neye inanmak istiyorsan ona inanabilirsin.[DOUBLEPOST=1514355859][/DOUBLEPOST]Ek olarak savas hoca neden sevilmiyor onu anlamadim. Adam yillar once fitness ile alakali her seyi acikladi altina bilimsel dayanak vererek. Bu zamana kadar uyguladigim herseyde de sonuc aldim cok kisa zamanlarda.

Son düzenleme:
kavga etmeyin de bana fikir verin artık ya antreman sonrası öğün en büyük öğün olmalı ama akşam geç saatte yiyip max 1 2 saat sonra uyuduğum için ne yemeliyim

kavga etmeyin de bana fikir verin artık ya antreman sonrası öğün en büyük öğün olmalı ama akşam geç saatte yiyip max 1 2 saat sonra uyuduğum için ne yemeliyim
İlla en büyük öğün olmasına gerek yok bence sağlık daha önemli daha iyi bir uyku gelişim için önemli hemen uyuyacağını için daha vücüt tarafından daha hızlı sindirilen hafif şeyler az miktarda yemelisiniz.

Araştırmaları pek takmayın geçmişte bir sürü araştırma günümüzde değişebiliyor bunlar arkasında kuruluşlar olduğu ve gen faktörü yüzünden pek anlamlı görmüyorum. En iyi araştırma kendi vücüdunuzu dinleyerek deneyerek olur. Araştırmalar 1000 kişiye alıyorlar test ediyorlar çoğunda bu görüldü falan filan belkide siz daha az kalan taraftasınız.

Yag yakmak istiyorsan iste karbonhidradi az alman lazim basit seker hic alma varsa bulgur falan yiyebilirsin veya tahilli ekmekte olur. Proteinlerin her hangi birini alabilirsin fark etmez kacta yemek yedigin.

Antrenman sonrası öğün en büyük öğün olmalı şeklinde bir şey yok.
Kısa süreli açlık sonrası olduğu için en önem verilen öğün kahvaltıdır. Genel olarak enerjinin %25 ini kapsayacak şekilde planlanır.
Antrenman sonrası öğün ise %15-20 şeklinde belirlenir.
Antrenman sonrası için meyve ve süt tüketebilirsiniz.
400-500 ml süt ve 1 muz iyi bir tercih olur. Veya kg başına 5 ml şeklinde olabilir.
Ya da lösinden zengin olduğu için peynir tüketilebilir. 2 dilim tam buğday ekmeği, 50-60 g lor peyniri veya 40 g kaşar peyniri, domates salatalık ile sandviç hazırlayıp tüketebilirsin.
Yine lösin ve dallı zincirli aminoasitlerden zengin olduğu için, bir sporcu diyetisyeni Anita Bean'ın önerisi olan shakeden hazırlayabilirsin.
350 ml süt+150 g yoğurt+muz(veya kırmızı meyve)+tarçın gibi.
Bu öğünler hafif olduğu için uyku kalitesini düşürmeyecektir, aksine süt ve yoğurt grubu rahatlatarak uyku kalitesini artırabilir.

Referanslar:
Roy BJ,
Milk: the new sports drink? A Review,
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2008, 5:15 doi:10.1186/1550-2783-5-15

Bean A, Food For Fitness: How to Eat for Maximum Performance, 2014

Benim antremanlar genelde hep 11 gibi biter. Böyle günlerde sütle hazırların proteini yanına da 1 muz yeterli oluyor. Eğer öğlende yemek yemediysem yanına 2-3 yumurtalı menemen (ekmeksiz) veya sahanda yumurta (bol tereyağlı).

Benim antremanlar genelde hep 11 gibi biter. Böyle günlerde sütle hazırların proteini yanına da 1 muz yeterli oluyor. Eğer öğlende yemek yemediysem yanına 2-3 yumurtalı menemen (ekmeksiz) veya sahanda yumurta (bol tereyağlı).

wheyi sütle almak sindirimini yavaşlatmıyor mu peki

wheyi sütle almak sindirimini yavaşlatmıyor mu peki
zaten wheyi bir şeyle karıştırıp içmessen boşa gidiyor yağ oluyor çünkü çok hızlı sindirildiği için hatta bazı kişiler süt kullanmayı sevmediği için casein alır ikisin karıştırır ama tecrübeli kişiler protein tozunu saf halde içmez cenk hoca savaş cebeci emir inalbay 3 ünü youtubedan açıp izleyebilirsin emir inalbay profosyonel vücut geliştirmeci cenk hoca bilek güreşi ve vücut geliştirme kıbrıs milli takım antrenörü savaş cebecide bu işin okulunu okumuş yani youtubeda video çeken birisi olarak düşünme

Sindirimi yavaşlatsa da o kadar önemli değil, devamlı iso kullanıyorum, sabaha kadar uykuda dinlenen kaslara devamlı sindirilmiş protein gönderimi yapıp, full destek sağlıyorum. + her shake de 4 gr. l-glutamin fazladan ekliyorum. Böylece sabah baya dinç ve tok kalkıyorum. Bilhassa definasyon dönemlerinde bana faydalı oluyor. Bulk dönemlerinde de yağlı sütle yaparım. Hatta bazen kaymağını dahi eklediğim olur. :)

Back
Yukarı