Full body vs split

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Wigle
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Wigle

Üye
1 yıl aradan sonra tekrar başladım ilk bikaç haftayı full body girmeyi düşünüyorum fakat sonra nasıl çalışmam lazım bilmiyorum full body güzel fakat tam kasılmayı hissedemiyorum splitte ise haftada bi kere kas grubunu çalıştırmak çok mantıklı gelmiyo tavsiyeniz nedir

Full Body'den vazgeçmemeni öneririm. Kasılmayı hissetmemen yeterince odaklanamamandan kaynaklı olabilir. En kötü ihtimalle haftada iki defa bir kas grubu çalışmak zorunda. Bir defa çalışma mantığı insanlara neden bu kadar cazip geliyor? Açıkçası full body i bende bir zamanlar sevmezdim. Fakat sürekli duyduğum bir söz vardı. "Hakkını vererek yapılan full body" bu laf gerçekten çok doğru. Bunu yapan ağırlıkları artırır, hacim alır, zinde olur. Beslenmeyi iyi yaparsa iyi de yağ yakar. Ben önemli olanın frekans ve beslenme olduğuna inananlardanım. Split e gelince de haftada tek bölgeye kesinlikle karşıyım.

Boy 182 kilo 70 yağ yakmaktan ziyade biraz kilo alıp hacim kazanmam lazım yaptıgım programı üstten yazmak gerekirse
Isınmadan sonra barfix 6 ön 6 arka yapıp omuz yana açışı süper set giriyorum sonra gögüs bench arka kol kanat kol yapıyorum sırayla en son bacak çalışıp mekikle bitiriyorum her hareket 3 set ve 10 12 tekrar yapıyorum alışma süreci de oldugu için profesyonel bi sisteme geçmedim split te veya ful body de önereceginiz program nedir amaç maksimum hacim

Ben de bu ikilemde çok kalmış biriyim ama yaptığım birkaç araştırma sonucu doğrusunu bulmam geç olmadı.Yeni başlayanlar için Full Body idealdir(haftada 2-3 defa).Benim gibi orta seviye kişiler için ''ARAŞTIRDIĞIM KAYNAKLARDA'' üst vücut/alt vücut şeklinde splitler bulunuyor(haftada 4-5 gün)Optimal kas büyümesi için geliştirmek istediğin kas grubunu haftada 2 kez çalıştırmalısın(naturel sporcuysan).Bu tarz splitler kişinin hedefine göre değişir ve farklı varyasyonları mevcut mesela / çekiş(Sırt-Biceps) / İtiş(Triceps-Göğüs-Omuz) / Bacak gibi...

Eğer BB yarışmalarına hazırlanmıyorsanız hiçbir şekilde split yapmanıza gerek yok. Fullbody den şaşmayın. Düzgün bir programla fullbody den muazzam faydalanabilirsiniz. Büyük kas geuplarına 2 hareket küçük kas gruplarına da 1er hareket verip ayarlayacağınız bir full body antrenmanı çok faydalı olacaktır.

Dostum ben haftada 6 gün split çalışıyorum.
1.gün:Göğüs-Bacak
2.gün:Sırt-Omuz
3.gün:Kol
Mesela ben haftada 2 gün kol çalışıyorum ve kol günlerimde bicepse 150 tekrar tricepse 250 tekrar yapıyorum bir günde sen kaç tekrar yapabilirsin mesela.
split çalışıyorsun diye tek bölge girmene gerek yok çift bölge de girebilirsin.Dediğin gibi FullBody de kasları fazla zorlayamazsın.
Şimdi ikiside kasları geliştirir bizim için hangisinin daha fazla geliştireceği daha önemlidir. kola 400 tekrar yapan mı yoksa kola 80 tekrar yapan mı?
Bence 400 tekrar yapan :) Başarılar

Split demek tek adale demek değildir.
Push-Pull-Legs split
Upper-Lower split
Ve ya çokça uygulanan çift adele splitler mevcuttur.
Fullbody hakkındaki görüşüm,fullbody benim için bir zorunluluktan ibarettir.
-Eğer haftada 3 gün veya daha az gün çalışmaya zamanım varsa fullbody yaparım.
-Eğer spora yeni başlamışsam(0-3 aydır benim için bu süre) fullbody yaparım.
-Başka bir sporla(basket-futbol-güreş vs) aktif olarak uğraşıyorsam fullbody yaparım.Onun dışındaki bütün durumlarda fullbody yetersiz kalacaktır diye düşünüyorum.
Son zamanlarda bir kasın 3 gün off verilerek çalıştırıldığı haftanın 7 güne bölünmediği programlar bradshonfield ekolündeki sporcularda oldukça yaygın uygulanmakta.
Doğal sporcular için bir kası haftada en az 2 kez çalıştırma mantığından gelmektedir zaten.
En sevdiğim sistemlerin başında
Push-Pull-Legs-Off gelmektedir.Kesinlikle muazzam bir sistem.
Ancak şu an küçük kaslara(kalf,arka omuz,karın) önem verebildiğim sürekli(off günü olmadan) bir program uyguluyorum.

Pzts-Quadriceps-Middle/Front Deltoid
Salı-Chest-Biceps-Abs-Calves
Çarş-Hamstring-Traps-RearDelt
Perş-Latts-Abs-Triceps-Calves-Forearms

Sonra tekrarsan cuma quadriceps ile dönüyorum.Tabi yaz tatilinde olmam ve öğrenci olmamın sayesinde 7 gün spor yapabilyorum.Sene içerisinde genelde 3 gün fullbody ya da 4 gün upper-lowet yapıyorum duruma göre

Peki dediginiz gibi haftada 2 kere çalıştırmak ile örnek program varmıdır örnegin kol omuz bacak
Sırt gögüs arka kol
Haftada 4 gün gidiyorum salona daha az veya çokta gidebilirim fakat hem kendimi bunaltmamak zaman ayırmak hemde 4 günün yeterli olcagını düşündügüm için bu şekilde çalışıyorum internette buldugum bi programda pazartesi kol gögüs
Çarşamba bacak calf
Perşembe sırt arka kol
Cumartesi omuz calf karın eklenmiş
Fakat dediginiz gibi bu şekilde haftada bir çalışmış oluyoruz bunu hem yıkımı yoğun hissedecegimiz hemde haftaya 2ye dengeli bi şekilde bölecegimiz program nasıl olmalıdır

Peki dediginiz gibi haftada 2 kere çalıştırmak ile örnek program varmıdır örnegin kol omuz bacak
Sırt gögüs arka kol
Haftada 4 gün gidiyorum salona daha az veya çokta gidebilirim fakat hem kendimi bunaltmamak zaman ayırmak hemde 4 günün yeterli olcagını düşündügüm için bu şekilde çalışıyorum internette buldugum bi programda pazartesi kol gögüs
Çarşamba bacak calf
Perşembe sırt arka kol
Cumartesi omuz calf karın eklenmiş
Fakat dediginiz gibi bu şekilde haftada bir çalışmış oluyoruz bunu hem yıkımı yoğun hissedecegimiz hemde haftaya 2ye dengeli bi şekilde bölecegimiz program nasıl olmalıdır
Bu konuda push pull bence çok etkili olmaktadır.Quadricepsi push gününe hamstringi pull gününe koyduğumuz bir program olabilir.
Pzts-Push Quads-Göğüs-Omuz-Triceps
Salı-Pull Hamstring-Lats-Traps-Biceps
Çarşamba OFF
Perşembe-Push
Cuma-Pull
Jeff nippard ın science based push-pull serisi var YouTube da izleyebilirsin.

Back
Yukarı