Aleyküm Selam kardeşim. Güç dediğin şey bir kiloyu kaldırmak ya da çekmek yada itmek gibi şeylerdir. Fizikteki formulüni bilemiyorum onu fizikçiler cevaplasın. Yalnız güçlü bir adam aynı zaman da hızlanır mı dersen haltercilere yada güreşçilere bakarsan az çok bir fikrin olur. Standart bir adama göre nispeten hızlıdır ama bir sprint sporcu çok güçlü olmadığı gibi güç sporcusu da çok hızlı olmaz. Yaptığın her sporun illaki hız güç dayanıklılık atletiklik vesaire gibi hususlara bir katkısı olur ama asıl odaklandığı bir alan olur.
Kas ile güç aynı orantıda mıdır? Eğer aynı orantıda ise kaslar hızı engellemez mi?
Bu soruyu sevdim

El cevap: Mutlakiyet içermez, nisbi bir oran var diyebiliriz. Bir şeyi itmek ve çekmek için güç motorları kasların ta kendisi. Düz bir mantıkla ne kadar çok kas o kadar çok kas lifi bu da o kadar çok itme ve çekme gücü. Peki bu kadar basit midir? Hayır değildir.!
Kas hacmi gücün belki yüzde 35 40'ı diyebiliriz. Kas lif tipin önemli, genetik olarak kas liflerinin yapısı önemli, aynı hacimde olsa bile o kas liflerinin geçirmiş olduğu idmanlar önemli, tendon gücün çok önemli- zira kaslar güçlerini kemiklere tendonlar vasıtasıyla iletirler-, hormon seviyen önemli ve! sinir sisteminin kaslara ne kadar hükmedebildiği çok önemli. Dolayısıyla 40 cm bicepsle 50 cm bicepsi olan bir adamdan daha fazla kolla biceps çekişi yapmak elbetteki mümkündür. Bu yukarda yazdığım hususların hepsinin hem idmanlarla hem genetikle ilişkisi var. Mesela hepimizin kas yapısı kendisine has tıpkı gözümüzün rengi gibi. Herkesin aynı ölçekteki kas lifi tıpatıp aynı direnci-kuvveti göstermez. Bundan ayrı olarak birde kas lif tipleri var. Yaptığın idmanlarla kas lifi tiplerinin değişmesini sağlayabilirsin. Mesela tip1a b falan vardı bir oku onları. Dayanıklılık idmanı yaparsan kasların ona göre bir değişim sürecine giriyor mesela pembe kasa dönüşüyor gibi... Sinir sisteminin etkili kullanılarak kasların daha etkili kullanılması gücü büyük oranda etkiler. Buna örnek olarak çok tehlikeli durumlarda vücüduna gelen aşırı kuvveti verebilirim. Yıllar süren idmanlarla bunu eğitebilir ve hacminin çok üstünde kilolar kaldırabilirsin.
3*. Güç kazanmak için nasıl bir şekilde spor yapmalıyız?
Genel olarak Ağır kilo kaldırmalısın. Powerlift ve patlayıcı güç sporlarıyla ilgili başlıkları incele. Fakat çok aşırı ağır kilolara girme. Güçleniyim derken bir tarafına birşey olur. Ayağa bile kalkamassın.
4*. Fiziki güç genetik olarak mı yüksek veya düşüktür?
Evet genetik fiziki gücü kesinlikle etkiler. Sen ise genetiğinin sınırlarının ne olduğunu çalışarak öğrenirsin. 20 yıl geçmeden doğal yolardan bir insanın tam maksimumuna ulaşabileceğini düşünmüyorum.