|- Fiziki Güç Nasıl Gelişir? -|

Konusu 'Güç Sporları (Powerlifting, Halter, Bilek Güreşi)' forumundadır ve Turgut Baba tarafından 19 Haziran 2018 başlatılmıştır.

Fiziki Güç Genetik ile Alakalıdır

  1. Genetik önemlidir lakin çok çalışmak da lazımdır.

    oy sayısı 8
    72,7%
  2. Genetik önemli değildir, herşey çalışmak, çalışmak, çalışmak.

    oy sayısı 3
    27,3%
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. Turgut Baba
    Offline

    Turgut Baba Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2017
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İnşaat
    Yer:
    Ankara
    Selamun aleyküm,

    1*. Güç=kuvvet+hız olduğunu duymuştum, bu doğrumudur? Eğer doğru ise kuvvet ve hız nasıl gelişir?
    2*. Kas ile güç aynı orantıda mıdır? Eğer aynı orantıda ise kaslar hızı engellemez mi?
    3*. Güç kazanmak için nasıl bir şekilde spor yapmalıyız?
    4*. Fiziki güç genetik olarak mı yüksek veya düşüktür?

    4 soruma da detaylı bir şekilde şekilde cevap istiyorum. Lütfen senelerce kafa yorduğum bu soru işaretlerine bir nokta koyun. Şimdiden bizi aydınlatmaya çalışan değerli hocalarıma teşekkür ediyorum.

    Saygılarımla...
     
  2. Fıraddi
    Offline

    Fıraddi Üye

    Katılım:
    5 Kasım 2010
    Mesajlar:
    84
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Akademisyen
    Yer:
    Konya
    Aleyküm Selam kardeşim. Güç dediğin şey bir kiloyu kaldırmak ya da çekmek yada itmek gibi şeylerdir. Fizikteki formulüni bilemiyorum onu fizikçiler cevaplasın. Yalnız güçlü bir adam aynı zaman da hızlanır mı dersen haltercilere yada güreşçilere bakarsan az çok bir fikrin olur. Standart bir adama göre nispeten hızlıdır ama bir sprint sporcu çok güçlü olmadığı gibi güç sporcusu da çok hızlı olmaz. Yaptığın her sporun illaki hız güç dayanıklılık atletiklik vesaire gibi hususlara bir katkısı olur ama asıl odaklandığı bir alan olur.
    Kas ile güç aynı orantıda mıdır? Eğer aynı orantıda ise kaslar hızı engellemez mi?
    Bu soruyu sevdim:D El cevap: Mutlakiyet içermez, nisbi bir oran var diyebiliriz. Bir şeyi itmek ve çekmek için güç motorları kasların ta kendisi. Düz bir mantıkla ne kadar çok kas o kadar çok kas lifi bu da o kadar çok itme ve çekme gücü. Peki bu kadar basit midir? Hayır değildir.!
    Kas hacmi gücün belki yüzde 35 40'ı diyebiliriz. Kas lif tipin önemli, genetik olarak kas liflerinin yapısı önemli, aynı hacimde olsa bile o kas liflerinin geçirmiş olduğu idmanlar önemli, tendon gücün çok önemli- zira kaslar güçlerini kemiklere tendonlar vasıtasıyla iletirler-, hormon seviyen önemli ve! sinir sisteminin kaslara ne kadar hükmedebildiği çok önemli. Dolayısıyla 40 cm bicepsle 50 cm bicepsi olan bir adamdan daha fazla kolla biceps çekişi yapmak elbetteki mümkündür. Bu yukarda yazdığım hususların hepsinin hem idmanlarla hem genetikle ilişkisi var. Mesela hepimizin kas yapısı kendisine has tıpkı gözümüzün rengi gibi. Herkesin aynı ölçekteki kas lifi tıpatıp aynı direnci-kuvveti göstermez. Bundan ayrı olarak birde kas lif tipleri var. Yaptığın idmanlarla kas lifi tiplerinin değişmesini sağlayabilirsin. Mesela tip1a b falan vardı bir oku onları. Dayanıklılık idmanı yaparsan kasların ona göre bir değişim sürecine giriyor mesela pembe kasa dönüşüyor gibi... Sinir sisteminin etkili kullanılarak kasların daha etkili kullanılması gücü büyük oranda etkiler. Buna örnek olarak çok tehlikeli durumlarda vücüduna gelen aşırı kuvveti verebilirim. Yıllar süren idmanlarla bunu eğitebilir ve hacminin çok üstünde kilolar kaldırabilirsin.

    3*. Güç kazanmak için nasıl bir şekilde spor yapmalıyız?
    Genel olarak Ağır kilo kaldırmalısın. Powerlift ve patlayıcı güç sporlarıyla ilgili başlıkları incele. Fakat çok aşırı ağır kilolara girme. Güçleniyim derken bir tarafına birşey olur. Ayağa bile kalkamassın.

    4*. Fiziki güç genetik olarak mı yüksek veya düşüktür?
    Evet genetik fiziki gücü kesinlikle etkiler. Sen ise genetiğinin sınırlarının ne olduğunu çalışarak öğrenirsin. 20 yıl geçmeden doğal yolardan bir insanın tam maksimumuna ulaşabileceğini düşünmüyorum.
     
  3. silver29
    Offline

    silver29 Üye

    Katılım:
    25 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    1 = Güç=kuvvet+hız formülle ilgili yapmış olduğum sporu örnek göstermek isterim. Bilek güreşi yapmaktayım kuvveti patlayıcı (hızlı) bir kuvvetle kullandığın zaman yorulmadan çok uzun maç yapabilirsin buda gücün azalmamasına neden olur.
    2. Buna da bir örnek vermek istiyorum kaslı biri ile bilek güreşi yaptım kas kütlesi o kadar fazla idi ki görenler çok güçlü olduğunu zannediyor aslında öyle de ama biraz farklı olaylar var tam bende anlam veremedim ağırlık olarak 2 katımla antrenman yapıyor maç yaptık elinde hiç güç olmadığını gördüm çok rahat yendim aslında kuvvet bir bölge güç vücudun tamamı olabilir mi bende tam anlam veremedim.
    3. Vücudunun neresinin güçlenmesini istiyorsun bunu karar verdiysen o alanda spor yapmalısın yani eğer bacakların taş gibi olmasını istersen futbol bisiklet kick boks gibi sporları yapabilirsin hangi bölgenin güçlenmesini istersen ona göre yapmalısın eğer vücudunun her yeri güçlü olsun dersen maddi anlamda zor olur.
    4. Çalışma, azim, beslenme, yaşam. bunlar etkenler genetik derken adamın biri bol oksijenli ortamda çalışırken biri şehir içinde çalışmaya çalışırsa genetik %10-20 etkisi var diye duyumlar var ilk yazdığım kelimeler çok önemli

    Sağlıcakla kalın..
     

Sayfayı Paylaş