bu konu hakkında bilgisi olan varmı. sizce whey proteinler şişirme ve abartı ürünler mi et proteini daha mı üstün acaba :/ 15 dkda kana karışması vs abartı geliyor ve süt ürünleri hakkında ciddi şüphelerim oluşmaya başladı. süt ürünlerine göre et ürünlerinden gelen proteinler bir nebze daha iyi gibi sanki. konu hakkında bilgisi olan varmı
15 dkda tamamen sindirilip kana karışır olayı abartı. Power ve arkadaşlarının çalışmasına göre 45 g whey protein izolat yaklaşık 50 dakikada kan aminoasit düzeyini pik yapıyor.
Daha hızlı sindirilse ne değişir bununla ilgili net bir veri yok. Yapılan bir tez çalışmasında antrenmandan sonra etli sandviç tüketenler ile protein suplemanı alanların(her iki grupta eşit protein) vücut kompozisyonundaki(yağ,kas vs) değişim benzer bulunmuş. Buna benzer çalışmalar var. Ve sonuç olarak söylenen, protein tozları diyetle alınan proteinden üstün değildir şeklinde.
Antrenman sonrası süt tüketebilirsin. 500-600 ml civarında.
Benim dönem dönem değişiyor antrenman sonrası öğünüm ama bu aralar yaptığım genelde şöyle:
400-500 ml tam yağlı süt
50 g lor peyniri
40-50 g kuru üzüm.
Neden böyle bir öğün tüketiyorum ya da neye göre buna karar veriyorum açıklayım.
-Antrenman sonrası karbonhidrat/protein oranının 3-4/1 olması gerekiyor. Bu öğün bunu sağlar.
-Öğünde alınan 2-2.5 g lösin kas protein sentezini stimule eder. Bahsettiğim öğün lösini karşılıyor.
-Antrenman sonrası 20-25 g iyi kalite protein kas protein sentezini maks yapar. O öğün bunu da sağlar.
-Kuru üzüm, glisemik indeksi yüksek ve antrenmandan sonra insülin salınımı için önemli(İnsülin, protein sentezini stimule eder). Fruktozun oluşturduğu etki glikoz ve sükrozdan düşüktür ancak kuru üzüm kuru kayısı gibi kaynaklar potasyumdan zengindir. Bu yüzden jelibon gibi boş enerji kaynakları ile karbonhidratı tamamlamak yerine hem potasyum hem vitamin ve mineral açısından avantajlı olduğundan kuru üzümü tercih ediyorum.