| Eski Dönemlerde; Osmanlı, Selçuklu Zamanında Spor, Güç |

Selamun aleyküm arkadaşlar.
Hepimizin de bildiği gibi eskinin insanı şimdiki insana göre hep daha güçlü daha heybetli ve daha sağlıklı olduğunu biliriz. Eski dönemlerde şimdiki gibi gdo lu yiyecekler yoktu o ayrı bir mesele, lakin benim asıl sorum eskinin güçlü insanları savaşlardaki üstünlüğünü sağlayabilmek için nasıl egzersizler yapardı? Yani eskiden dumbell yoktu, şınav mekik çekiyorlarmıydı acaba.
Ne tür güç sporları yaparlardı eskinin savaşcıları?
 
Eskiden talimhaneler vardı. Bunlara zorhane de denirdi. Osmanlı'da girya, gürz, mermer, boy boy taş ve güllelerle çalışılırdı. 4. Murat mesela, aşırı ağırlık çalışıp vücudunu yıpratmış bir padişahtır.
Eskiden et çok bol ve ucuzdu, ve ana yiyecekti. Etsiz öğün olmazdı. Bu nedenle protein ihtiyacı fazlasıyla giderilirdi.

Bu ağırlık çalışması milattan epey önce Roma hatta daha önce antik yunan'da bulunmuş bir şey. Yeni değil yani. Milo of croton filan var mesela ilk lifter.

Eskiden insanların daha güçlü olduğu bir efsanedir. Boylar ortalama 5 cm daha az, daha yağlı ve daha kaslı insanlar bu doğru. Çünkü makine yok, araba yok, vücutla çalışmak zorundasın.Ama o derece değil. Yani bugün diyelimki ben 60 kg overhead press yapıyorsam, o zaman da yeniçeri 60 kg kadar mermeri başüstüne kaldırıp indiriyor.


Daha çok performans çalışmaları var. Mesela saatlerce hatta günlerce kılıç - kalkan çalışması gibi.
 
Back
Yukarı