Ebay'in gittigidiyor'u alması ve yurtdışı alışverişin yasaklanması

MARCELLO

Üye
Değerli arkadaşlar;

Bildiğiniz gibi Amerikan Ebay sitesi, daha önceden hissedarı olduğu gittigidiyor isimli siteyi astronomik bir meblağ ödeyerek satın aldı..Herkes farklı bir rakam söylüyor..Bazı uzmanlar 50 milyon dolara satın aldığını, bazıları ise 100 milyon dolar civarı bir meblağ ödediğini söylüyorlar Ebay'in..

Yani Ebay, niçin gittigidiyor gibi '' kötü bir dönem geçiren'' bir Türk sitesine bu kadar büyük bir meblağ ödesin ? Çünkü gittigidiyor, Türk kullanıcılarının gözünde güven veren bir profile ve deneyime sahip..Türkiye'deki çalışma metotu hakkında tecrübesi olan bir kurum ve site..Aynı zamanda Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar ile özel anlaşmaları ve imtiyazları var taksitlendirme,vade farkı almama vb konular hakkında..Bu durumun kesinlikle bu hafta çıkan ''yurtdışından alışveriş yasağı'' ile bir alakası olabilir..Bu konuda çok ciddi şüphelerim var..Devlet kurumlarımız; hem yurtdışından yapılan tüm alışverişleri kontrol altına almak, hem vergilendirme işlemini pratik bir şekilde yapmak hemde ebay'i türkiye'de tekel haline getirmek için böyle bir yasa çıkarmış olabilirler..Çünkü ebay, gittigidiyor için epey bir meblağ ödemiş....Gittigiyor'un işlerinin kötü olduğu bir dönemde ebay bu parayı neden ödesinki; bir hesabı ve planı olmasa ?

Çünkü aylardır ''e-ticarette vergilendirme ve e-ticareti takip altına alma sistemleri üzerinde çalışıyoruz'' diyorlar..Dünyada ticaret konusu olan ürünlerin neredeyse tamamı ebay'de satıldığı için, devlet kurumlarımız ile ebay arasında böyle bir anlaşma yapılmış ve akabinde bu yasak patlamış olabilir. Zaten 2009'dan beri hem ebay, hemde devlet kurumlarımız bir hazırlık içerisindeydiler..O yüzden bu olasılık bana hiç de az gelmiyor..
 
Gittigidiyor kötü bir dönem mi geçiriyor ? Paylaşırsanız sevinirim.

Türkiye'de ki eticaret pazarı her geçen gün büyüdüğü bir gerçek.

Kastro, "Türkiye, 2010’da 15.2 milyar TL’ye ulaşan ve 2011’de %40-50 arasında bir büyüme yaşaması beklenen e-ticaret hacmiyle büyük bir pazar potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla e-ticaret, geleneksel yöntemler ve mevcut pazarlarda doyuma ulaşmış büyük şirketlerin kârlılığını ve büyümeleri artırmalarını sağlayacak yegane alan olma özelliğine sahip.”
Kaynak: http://www.platinmarket.com/eticaret39in_payi_hizla_artacak-pkh238.html

E-TİCARETTE YÜZDE 60.7 ARTIŞ-
Tüketici bu yılın ilk ayında 10 milyon 16 bin 999 tıkla 1 milyar 827 milyon TL harcadı. Tüketici geçen yılın Ocak ayında ise e-ticaret yoluyla 1 milyar 137 milyon TL harcamıştı. Böylece tüketicinin bu dönmede yaptığı harcamalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artış göstermiş oldu. Tüketicinin yerli ve yabancı kartlardan yurt içinde yaptığı toplam 1 milyar 827 milyon TL'lik harcamanın 1 milyar 693 milyon TL'sini yurt içi harcamalar, 133 milyon TL'sini ise yurt dışı harcamalar oluşturdu.
Kaynak:http://www.platinmarket.com/eticaret_2011_e_hizli_basladi-pkh229.html


TÜRKİYE'DE 2011-2013 YILLARI ARASINDA MÜŞTERİ PATLAMASI YAŞANACAK - Gelecekte e-ticaret sektörü için öngörüleriniz neler?
Dünyadan örnek verecek olursak; internet kullanıcı sayısı artarak, toplam nüfusun belli bir yüzdesine yaklaştıkça e-ticaretin hacmi de büyüyor. Genellikle internet kullanıcı sayısı toplam nüfusun yüzde 50-60 ını geçtikten sonra takiben 5-6 yıl sonra büyük patlamalar yaşanıyor. Muhtemelen Türkiye’de de 2011-2013 yılları arasında bir patlama olacak. Çünkü Türkiye’de internet kullanımı toplam nüfusun yüzde 48’ine ulaştı. Ancak internet kullanıcıları arasında alışveriş yapan kitle henüz yüzde 17lerde. Bu veriler ışığında Türkiye’de e–ticaret alanı gelişime çok açık diyebiliriz.
Şuan Türkiyede 35 milyon internet kullanıcısının varolduğunu ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde 50 milyonlara ulaşacağını söylersek, e-ticaret bir çok fırsat içeriyor demektir. İnternet üzerinden kendi faaliyetlerini sürdürmek isteyen bu alana girecek.İnternet sektörüne tedarikçi olacak pek çok firma ortaya çıkacak(bilişim,tekstil,çocuk,ev-dekorasyon...).Kobiler işlerini daha kolay halledebilecek. Kendi yağında kavrulan küçük işletmelerin büyük markalarda çok hacimleri yok. Ölçek ekonomisinden kaynaklı iyi bir fiyat yakalaması zor. Bu tip işletmeler yeniden satış amaçlı da e-ticaret yapabiliyor olacak.

http://www.platinmarket.com/eticarette_patlama_yasanacak-pkh232.html

Türkiye hiçte küçümsenecek bir pazar değil, özellikle gelecek yıllarda herşey çok daha farklı olacağını gösteriyor.

http://www.slideshare.net/webrazzi/turkey-internet-sector-2008

http://www.slideshare.net/excitingcommerce/turkey-internet-sector-june-2009-short
 
Kötü değil de zorlu bir dönemden geçtiklerini söylesek daha doğru olur. Nihayeti bu sitelerden vergi toplama konusunda belli sıkıntılar var. Ebay'a satılması ise Ebay'ın piyasaya girmeyi kafasını koyduktan sonra gittigidiyor kabul etmese başka bir yapı üzerinden açılıp girecekti ve gittigidiyor da onun gibi bir dünya devi karşısında epey bir kan kaybedecekti. Belli hukuki zorluklar da karşısında ve ekonomik gelecek riski de göz önüne alındığında kafamız ağrımadan sağlam para ederken satalım demiş olsalar gerek...
 
Son düzenleme:
gg kötü bir dönemde, bir süre önce bugünlere gelmelerini sağlayan açık arttırma sistemini kaldırdılar, ayrıca birçok kullanıcı vergi denetimine takıldı, ceza aldı ve satışı bıraktı, pazardaki rakipleriyle yarışacak durumda değil bu şartlar altında.
 
Gittigidiyor kötü bir dönem mi geçiriyor ? Paylaşırsanız sevinirim.

Türkiye'de ki eticaret pazarı her geçen gün büyüdüğü bir gerçek.


Kaynak: http://www.platinmarket.com/eticaret39in_payi_hizla_artacak-pkh238.html


Kaynak:http://www.platinmarket.com/eticaret_2011_e_hizli_basladi-pkh229.html




http://www.platinmarket.com/eticarette_patlama_yasanacak-pkh232.html

Türkiye hiçte küçümsenecek bir pazar değil, özellikle gelecek yıllarda herşey çok daha farklı olacağını gösteriyor.

http://www.slideshare.net/webrazzi/turkey-internet-sector-2008

http://www.slideshare.net/excitingcommerce/turkey-internet-sector-june-2009-short

Böyle diyorlar ama e-ticaret kimler için büyüyor ? Aydın Doğan, Doğuş gurubu,Koç Ailesi gibi dev oyuncuların, firmaları için büyüyor..Nasıl büyüyor ? Dışarıda satılandan daha avantajlı fiyatlara satıldığı için büyüyor..

Şimdi e-ticaret olayına ek vergiler gelince, dışarıda satılandan daha pahalıya gelecek bir çok ürün.Yani küçük oyuncuları silip atacaklar sektörden..Ebay'in pazara girmesi daha çok bunun için..

Şunu da belirteyim..Türkiye'de insanlar, satın alacakları ürünü gidip yerinde görmeyi ve elinle dokunmayı seviyorlar..Ürünleri satın aldıktan sonra bir keyif çayı içmeyi, kahve içmeyi,yemek yemeyi ve o sırada hafif bir gezinti yapmayı seviyorlar..

E-ticareti cazip kılan fiyat farkıydı..Konan ek vergilerle bu olay küçük ve orta ölçekli oyuncular için kalkacak..Büyük oyuncular ise stok güçleri,trend stratejileri,reklam gücü vb faktörler sayesinde pazarda var olmaya devam edecekler..Yani e-ticaret bu tarz oyuncular için büyüyecek.. O da cazip fiyat yada özel kampanyalar sunabildikleri için büyüyecek..
 
Back
Yukarı