Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konusu 'Kişisel Bakım' forumundadır ve Forumcuu tarafından 8 Mart 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Forumcuu
    Offline

    Forumcuu Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2016
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Derideki çatlaklar özellikle kadınların en çok korktuğu güzellik sorunları arasında yer alıyor. Ciltte oluşan bu deformasyonlar ilerlemeye devam ettikçe makyaj ürünleriyle de kapatılamayacak boyutlara ulaşıyor. Bu sorundan kısmen de olsa kurtulmanız için derideki çatlakların nasıl oluştuğu ve nasıl giderileceğine dair sizlere bilgiler vermeye çalıştık.

    Sıklıkla kadınlarda, kalça, baldır, karın ve göğüs bölgelerinde çatlaklar görülmektedir. En önemli nedenleri kilo alıp vermedeki ani değişiklikler, gebelik ve vücudun nemsiz kalması sayılabilir.

    Ancak dikkat edildiğinde görülmüştür ki çatlaklar her kadında ve her gebede görülmemektedir. Bu anlamda şanslı olan taraf genelde genetik özelliklerinin elverişli olmasındandır. Bunun dışında tamamen cilt yapısı ön plandadır.

    Örneğin; cilt rengi açık olanlar çatlak sorununa daha yatkındır. Zaten zamanla kararan çatlaklar, açık tenli bayanlarda kendini daha çok belli eder. Cildin elastikiyetinde önemli rollere sahip elastin liflerinin yapısı bu durumda çok önemlidir. Cildin elastik özelliğini kaybetmemesi için mutlaka bol bol su içmeli ve cildi dışarıdan sürekli nemlendirmelisiniz. Bunlar önlem olarak uygulanabilir ama bazen her önleme rağmen ciltte çatlakların görülmesi kaçınılmazdır. Bu durumda ise cerrahi tedavi yöntemleri devreye girer. Bilinen doğal ve kesin bir çözümü henüz bulunamamıştır.

    Derideki Çatlaklar Neden Oluşur?

    [​IMG]

    Deri çatlağı çeşitli nedenlerle cildin iç kısımdan yırtılması olarak bilinir. Genel olarak kilo alıp verme esnasında cildin gerilip tekrar kendini bırakması sebebiyle oluşur. İç kısımdaki yırtık dışarıdan cilt üzerinde çizik şeklinde bir görünüme sahiptir. Önce morarma şeklinde görülür ve ardından da dış sınırları koyulaşmaya iç kısmı beyazlaşmaya başlar. Son olarak da bu görünümde kalır. Özellikle güneşin etkisi ile bronzlaşan bölgelerde daha net bir şekilde görünmektedir.

    Cilt çatlağına engel olacak tüm uygulamalar, yeni oluşan çizginin sönmesinde de etkilidir. Ancak çizgilerin tamamen kaybolmasını beklerseniz; neticesinde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Cilt çatlakları için üretilen losyonlardan, yağlardan faydalanabilirsiniz ama bunlar özellikle oluşmadan önce engellemek amacıyla kullanıldığında etkilidir.

    Deri Çatlaklarının Oluşumu Nasıl Önlenir?

    [​IMG]

    Oluşmuş çatlakları yok edecek mucize henüz keşfedilememiştir. Bu nedenle oluşmasını engellemek için büyük çaba sarf etmek gerekir. Cildi mutlaka her gün nemlendirmelisiniz. Banyodan sonra ise daha yoğun, doğal nem veren yağlardan yararlanabilirsiniz. Günlük içmeniz gereken su miktarını kesinlikle tamamlayın. Kilo dengenizi korumaya özen gösterin ve kilo veriminin yavaş olmasına dikkat edin. Erken dönemde çatlak tedavisi daha etkili sonuç vermektedir. Gözlemlerinizde dikkatinizi çeken çizgiler olursa mutlaka bir dermatoloğa başvurun.

    Deride Oluşan Çatlaklar İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    [​IMG]

    Bitkisel kürler, soğuk duşlar çeşitli doğal yöntemlerdir ama kesinleşmiş bir faydası bulunmamaktadır. Denemekten bir şey kaybetmeyeceğiniz için cerrahi yöntemlere başvurmadan evvel doğal çözümleri uygulayabilirsiniz. Ardından kimyasal ürünlerin kullanımına geçebilir; yine çözüm bulamazsanız estetik merkezlerine başvurabilirsiniz. Kimyasal ürünler E vitamini, gliserin açısından zengindir cildi besler ve kolajen üretimini artırır ama bunlar sadece cildin yenilenmesini sağlar. Yani yüzeyseldir. Çatlaklar ise derinin alt tabakalarında oluşmaktadır. Bunlara doğal ya da kimyasal yollarla ulaşmak pek mümkün değildir ama cilde nem kazandırmak için bu ürünleri kullanabilirsiniz.

    Mikrodermabrazyon Tedavisi

    Bu yöntem uygulamasında çatlak olan bölgelerde, deri kaldırılır ve bunun yerine canlı derinin oluşmasına destek verilir. Tedavi sona erdiğinde çatlak görünümünde azalma görülmektedir ama tamamen kaybolması beklenmemelidir. Tedavinin etkileri de birkaç seans sonra kendisini göstermektedir.

    Lazer Tedavisi

    Günümüzde çatlak tedavisinde en etkili çözümü lazer tedavisi sunmaktadır. Lazerin ışınları, cildin kendini yenilemesinde, kolajenin üretiminde artış olmasında etkilidir. Ancak lazer tedavisi mutlaka uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Günümüzde ne yazık ki lazer uygulamaları herkes tarafından uygulanır hale gelmiş ve riskler artmıştır. Tedavi sonrasında korunma yöntemlerini eksiksiz uygulamak tekrar çatlak sorunuyla karşılaşmanızı engelleyebilir.

    Endermoloji Tedavisi

    Aslen bir cerrahi değil; masaj uygulamasıdır. Selülit ve çatlak tedavisi için uygulanır ve kökeni Fransızlara dayanır. Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlayan uygulama, çeşitli cihazlarla uygulanmaktadır. Tedavi sayesinde cilt ve cildin alt bölgesindeki dokular üzerindeki kılcal damarlarda kan dolaşımının düzelmesi sağlanır.

    Alıntıdır
     

Sayfayı Paylaş