ters mekik ya da süperman gayet iyi gelir. upright row ve shrug da iyi gelir. kablolulardaki çekme yareketlerinin de hepsi iyi gelir. alet ya da salon üyeliğin yoksa
-20 ters mekik (ya da superman)
-20 upright row (büyük su şişeleriyle filan yapabilirsin)
-20 shrug
hergün 1 kere. eğer çok hafif gelirse hareketleri 2 şer setten yapmalısın. çoğu durumda kambura pelvic tilt eşlik eder. eğer öyle ise en başa 20 bench crunches ekleyebilirsin. biraz daha karın çalışması için reverse crunches da eklenebilir. bu durumda;
-12-20 tekrar bench crunches
-12-20 tekrar reverse crunches
*12-20 tekrar süpermen ya da ters mekik
-12-20 tekrar upright row
*12-20 tekrar shrug
yukarıda yıldızlı olan iki hareketi mutlaka her gün yap. zamanın ve enerjin yeterse tamamını yap. eğer daha fazlasını istersen 2şer setten yap.
bunun yanısıra günde en az 2 kere 30 saniyelik statik metot ile
-lying lumbar extension (yüz üstü)
-standing lumbar extension (ayakta)
esneme yapmalısın. eğer omuzlarında yuvarlanma var ise (kamburla birlikte oluşması muhtemeldir. omuzların öne gelmesi durumu) esneme programına da aşağıya resmini ekleyeceğim iki hareketten birini eklemelisin. (literatürde nasıl gectiklerinden emin olamadım, kitaplığımdan da uzağım şu an o yüzden resim ekliyorum. özellikle ikinci hareketi tavsile ederim omuz için)
eğer ilk bakışta farkedilir bir seviyede pelvic tiltin varsa esnemelere "hip flexor" hareketi de eklemelisin. ayakta, yatarak, oturarak yapılan versiyonları olduğunu göreceksin. istediğini seç. hepsi leğen kemiğine önden bağlı olan bacak kasını esnetir. (kitaplığım olmadığı için bu kasın ismini de veremiyorum)
özellikle esnemeleri hergün, her fırsatta yap. imkanın varsa yüzmeye git. düzenli çalışman önemli. fazla ağır çalışmana , 20 kiloluk damacanalar filan kullanmana da gerek yok. ama hergün yap yeter.