Dünya Nasıl Besleniyor? Biz Nasıl Beslenmeliyiz?

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve diez tarafından 16 Kasım 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Yeterli ve dengeli beslenmenin ne denli önemli olduğu ve her geçen gün bu önemin bir kat daha arttığı bir gerçektir. Hayatımızda önemli bir yeri olan sağlıklı beslenme ilkelerine diğer dünya ülkeleri acaba uyuyor mu? Japonya, İtalya, Fransa acaba Türkiye kadar beslenmesine önem gösteriyor mu? İşte bazı ülkelerin beslenme alışkanlıkları;


    Japon Mutfağı; Japonların en önemli yiyecekleri arasında pirinç, balık ve haşlanmış sebze geliyor. Çoğu Japon yemekleri fazla miktarda tuz içermesine karşın, genelde az yağlı pişiriliyor. En sık tükettikleri yiyeceklerin başında "Saşimi" (bir tür pişmemiş balık) ve "Suşi" (pişmemiş veya az pişmiş balık ve yanında pirinç pilavı) geliyor. Japon mönülerini incelediğimizde sıkça karşılaştığımız bir diğer kelime ise "Yakimono." Yakimono ile pişen yiyecekler o yemeğin haşlanmış olduğunu gösteriyor. Japon mutfağını genel olarak incelediğimizde ise kırmızı et ve katı yağ tüketiminin çok az olduğunu görüyoruz. Balık ve haşlanmış sebze tüketimi fazla olduğu için, günlük gerekli olan vitamin ve mineraller de yeterli oranda karşılanabiliyor.




    İtalyan Mutfağı; İtalyanların geleneksel mutfağını makarna, spagetti ve pizzanın oluşturduğunu, hiç şüphesiz hepimiz biliriz. Makarna veya spagetti, içinde rendelenmiş bol kaşar peyniri, yağlı et, tereyağı ve kremalı soslar ile hazırlanıyor. En önemli yiyecekleri arasında Mozarella peyniri geliyor. Yağ içeriği ve kalorisi çok yüksek, sebze ve meyve tüketimi düşük olması nedeniyle, bizler günlük beslenme programımızı hazırlarken, İtalyan mutfağından örnek mönülere daha az yer vermeliyiz.



    Fransız Mutfağı; "Modern Fransız Mutfağı" (Nouvelle Cuisine) her ne kadar sağlıklı beslenmeye yönelse de kırmızı et ve sos ağırlıklıdır. Fransızların giriş yemeklerinde, yeşil salata veya midye buğulama gibi hafif bir yemek, Bordo şarabı ve bol krema içeren kırmızı et için hazırlanmış soslar, önemli bir yer tutar. Fransızların en önemli alışkanlıklarının arasında, yemeklerle beraber içecek olarak şarap tercih etmeleri bulunuyor.
    Fransızların beslenme alışkanlıklarının da, yağ ve kalori içeriği yüksek olan krema, kırmızı et ve sos kullanmaları nedeniyle, pek tercih edilmemesi gerekir. Ancak Fransızların, öğle yemeğini önemseyip akşam yemeğini ise salata, meyve gibi yiyeceklerle hafif tutması ise, örnek alınması gereken bir alışkanlık.


    Çin Mutfağı; Çin mutfağının en önemli özelliği, buğulanmış, haşlanmış veya bitkisel yağda hafifçe kızartılmış yiyeceklere yer vermesidir. Sağlıklı beslenmeye önem veren Çinin, mutfağında önemli bir yeri olan diğer yiyecekler, yumurta ile hazırlanan Foo Young, kızarmış pirinç ve soslu ıstakozdur.
    İster Fransız ister Çin mutfağı olsun, sağlıklı beslenmenin ana kuralı, besin türlerini çeşitlendirmektir. Günlük almamız gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeren yiyecekler dengeli bir şekilde tüketilmelidir. İşte, bir günde mutlaka almamız gereken yiyeceklerden birkaçı;
    • Günde en az 1 su bardağı süt içilmeli ve 1 kase yoğurt yenmelidir.
    • Haftada en az 1 porsiyon balık (fazla yağlı ve yağda kızarmış olmamak kaydıyla) yenmelidir.
    • Haftada en fazla 3-4 porsiyon kırmızı et, 2-3 porsiyon beyaz et (derisiz), kurubaklagil yemeği ve bol sebze yemeği tüketilmelidir.
    • Kızartma, kavurma gibi yağ içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Tereyağı, margarin gibi katı yağları çok az düzeyde tüketip, diğer sıvı yağları ise aşırıya kaçmamak kaydıyla kontrollü tüketmek gerekir.
    • Günde en az 3 porsiyon meyve yenmelidir. Kabuğu ile yenebilen meyveleri ise (elma gibi) kabuğunu soymadan yemeliyiz.
    • Beslenmemizde lifli yiyeceklere önem vermeliyiz. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur pilavını, beyaz ekmek yerine kalorisi düşük ve lif içeriği yüksek olan ETİ Form ürünlerini tercih edebiliriz.
    • En önemlisi de, bir günde aldığımız kaloriye dikkat etmeliyiz. Yiyecek tercihini yaparken light ürünlere ağırlık vermeliyiz. Özellikle formuna özen gösteren veya sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen kişilerin ise, kalorisi azaltılmış, light ürünler tüketmeye dikkat etmeleri gerekiyor.
    kaynak:formdakal.com
     
    letsgoheat96, Acolon, 1919 ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    amerikan mutfagi var mcdonalds gibi, o
    ndan bahsetmemisler uzak durulmali seklinde :D
     
    307KD bunu beğendi.
  3. Crespo
    Offline

    Crespo Yeni Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2006
    Mesajlar:
    608
    Beğenileri:
    222
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    abi türk mutfağını tek geçerim tabi BULK dönemdeysem...
     
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Türk mutfağı köylerde olduğu gibi çok ağır ve yoğun şartlarda çalışan insanlar için belki çok eskiden kalorili olduğu için nokta atışıydı..
    ama başlığın özünde de olduğu gibi günümüzde dengeli beslenme şekline çokta uymuyor..soframızdan eksik etmememiz gereken diğer mutfakların dahil ettikleri gıdalar var malesef..
    buna balık, zeytin yağı gibi gıdalar dahil..
     
  5. stallone13
    Offline

    stallone13 Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2008
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    slm

    mrb diez 18 yaşındayım kas çalışıorum ama damarlarım fazla çıkmıor çalıştığım halde damarlarım yüzeysel değil bir de en etkili hareket barfiks ama çekemiorum uzun zamandan sonra bodyye başladım barfix çekmek için neler yapmalıyım maillerini bekliorum
     
  6. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/sinav-barfiks-vs-t1245.html?t=1245&highlight=barfiks
    Konuyu off topic'e çekmeyiniz.
    İlgili başlıklardan devam ediniz.
    Forum kurallarını okumanızı rica ederim.
     
    saydam bunu beğendi.
  7. künefe
    Offline

    künefe Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2007
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Türk mutfağı gibisi var mı ya.Bir de temizliğine güvenebilsek daha iyi olcak.
     
  8. murat1997
    Offline

    murat1997 Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2013
    Mesajlar:
    80
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Lise Ögrencisi
    Yer:
    İzmir
    Diğer ülkelerinde beslenme alışkanlıklarını öğrenmiş olduk saolun :D
     

Sayfayı Paylaş