Buradaki bir çalışmada, 48 gönüllü kişi üzerinde yapılan araştırmalar sonunda aspartamın insülin seviyesini artırmadığı tespit edilmiş.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9734727
Yine bir başka çalışmada, karbondidratla alınsın ya da alınmasın, aspartamın insülin direncini etkilemediği ortaya çıkmış.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2182973
Bu çalışmada da, aspartamın insülin seviyesi üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını göstermiş.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1946186
Yani velhasıl, yapay tatlandırıcılar tek bir kalemde değerlendirilemez. Türlü türlü yapay tatlandırılar vardır. Cola zerodaki aspartam, şimdilik masum )
Sakkarin ise, aspartamdan biraz daha riskli. Yani, az da olsa insülini etkiliyebilir. Ama çok az.
Diğer yapay tatlnadırıclar ise uzun mesele. 3-4 tane daha var çünkü.
Genişletmek için tıkla...