Check-Up'ta Hangi Testler Yapılır?Bayındır Hastanesi'nde, doktorun yapacağı detaylı fiziki muayeneden sonra, cinsiyete, yaşa ve kronik hastalıklara göre değişik testler uygulanmaktadır;
Radyolojik İncelemeler
Akciğer Grafisi: Akciğer hastalıklarında ön tarama yapmak amacıyla çekilen grafidir.Özellikle sigara kullanan kişilerde an az yılda bir kez düzenli çekilmesi gerekmektedir.
Ultrasonografi: Karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane (idrar torbası) ve prostatın değerlendirilmesinde yardımcı yöntemdir. İç organlar televizyon ekranından görüntülenerek organlarda tümör, enfeksiyon (İltihap), taş gibi bulguların olup olmadığı incelenir.
Mammografi: Meme hastalıklarının özellikle kanser tanısında kullanılan tarama yöntemidir. Meme dokusunun resmi çekilerek Uzman Hekimlerce memede kitle yada diğer anormal durumların olup olmadığı incelenir. Her bayanın 40 yaşında sonra her yıl düzenli yaptırması gereken bir testtir.
EKG: Koroner Arter Hastalıkları veya ritm ( Kalp atımı) bozuklukları teşhisi amacıyla göğüs üzerine ve el/ayak bileklerine yapıştırılan paletlerle kalbin elektriksel uyarı grafisinin kağıt üzerine çizilmesidir.
Kemik Mineral Dansitometrisi: 50 yaşından sonra bayanlarda kemik yoğunluğunun ölçülmesi için yapılan testtir. Osteoporoz denilen kemik erimesinin teşhisi ve takibinde kullanılan bir testtir.
Biyokimyasal İncelemeler
Açlık Kan Şekeri: Şeker hastalığının tanı veya tedavisi için
SGOT, SGPT: Karaciğer ve safra yolları ile ilgili hastalıkların ayırıcı tanısı için kullanılır.
Kreatin: Böbrek fonksiyonlarının izlenmesi ve hastalıklarının için bakılır.
Ürik Asit: Protein metabolizması ve gut hastalığının teşhisi için yapılır.
Total Kolesterol,LDL Kolesterol, HDL Kolesterol, Trigliserid: Koroner kalp hastalıklarının risk derecelendirmesinin yapılması , tedavi planı ve izlenmesi için kullanılır.
High Sensitif CRP: İleri dönem koroner arter hastalığı riskini belirler.
STSH: Tiroidal hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir testtir. Bayanlarda 40, erkeklerde 50 yaşından sonra her yıl bakılmalıdır.
PSA: Prostat bezinin iltihaplarında, büyümesi ve kanserlerinin teşhisi ve takibinde kullanılan bir parametredir.Şikayeti olmayan 50 yaş üzeri erkeklerde yılda bir kez düzenli bakılmalıdır.
Tam İdrar: Böbrek hastalıklarının tanısı ve izlenmesi, idrar yolu hastalıklarının saptanması ve bazı kötü huylu hastalıkların saptanması için
Dışkıda Gizli Kan: Mide, barsak özellikle barsak kanamalarını gösterir.
Kan elektrolitleri(Na,K,Ca, CL): Her türlü metobolik hastalıkların ve hipertansiyon takibi ve şeker hastalığının takibi için kullanılır.
HbsAg: Hepatit B varlığını gösteren bir parametredir.
Hematolojik İncelemeler
Lökosit (WBC): Enfeksiyon, kansere karşı vücudun reaksiyonlarının ölçülmesi için
Eritrosit (RBC), Hemoglobin (Hb), Hematokrit (Hct): Kansızlığın tespitinde
Lenfosit (LYM), Nootrofil (NEU), Monosit (MONO), Eozinofil (EOS), Bazofil (BAZO): Bu test panelinde kan hücrelerinin özelliklerinin değerlendirilmesi ve bazı kan hastalıklarının tanısı için bakılmaktadır.
Sedimantasyon Hızı: Enfeksiyon ve iltihabı hastalıkların, bir takım kanserlerin, aktif romatizmal hastalıkların göstergesidir.
Genişletmek için tıkla...