BIOTIN nedir? ne işe yarar?

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve @salihstrength tarafından 11 Şubat 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. @salihstrength
    Offline

    @salihstrength Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2014
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Supplement Gurmesi :)
    Yer:
    ANKARA

    BIOTIN,

    1940'lı yılların başlarında keşfedilen biotin şeker ve yağın metabolize edilmesinde kullanılır. Şekerin metabolize edilmesi sırasında kullanılan biotin kimyasal enerjiyi açığa çıkarır. Biyotineksikliğinde, şekerin vücut tarafından doğru kullanılamamasından ileri gelen enerji azlığı nedeniyle kas ağrıları, güçsüzlük, kramplar görülebilir.
    Biotin eksikliğinde görülen bir diğer belirti ise çeşitli cilt problemleridir. Bunun nedeni ise biotinin vücutta yağın işlenmesi sırasında kullanılan enzimlerin üretimi için gerekli olmasıdır. Bu enzimler yeterince üretilmediğinde, yağ asitleri sentezlenemez ve diğer hücreler gibi cilt hücreleri de yenilenemez. Sonuç olarak ciltte beyaz yamalar, aşırı kuru bölgeler oluşabilir ve cilt genel olarak solgun görünebilir.
    Glikoz ve yağın enerjiye çevrilmesinde önemli bir rolü bulunan biotin eksikliğinde, bu enerjiye fazlasıyla ihtiyaç duyan merkezi sinir sisteminin fonksiyonları olumsuz etkilenebilir. Nöbetler, kas koordinasyonu eksikliği ve kas tonusu eksikliği gibi sinir sistemi ile bağlantılı pek çok rahatsızlık biotin eksikliği nedeniyle oluşabilmektedir.
    Biotin aynı zamanda gebelik döneminde, saç dökülmesi ve zayıf tırnakların tedavisinde, bebeklerde deri döküntüsünde, hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenme tedavisinde, diyabete bağlı sinirsel ağrılar için ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılan vitaminler arasında yer almaktadır. Gebelikte biyotin eksikliği olursa, doğan çocuklarda anormallikler veya sakatlıklar olabilir. Bu nedenle gebe kadınlar folik asitle birlikte (400 mikrogram/gün) en azından günlük 30 mikrogram biotin de almalıdırlar. Diyabet hastalığı olan bireylerde kan şekeri iyi kullanılamadığında biyotin eksikliği de olmaktadır.
    Biotin alan şeker hastalarında kan şekerinde düşme olmaktadır. Bu konuda çalışmalar az olsa da biotin vitaminin şeker hastalarına verilmesi faydalıdır. Kırılması olan tırnaklarda biotin verilnmesi sonrası tırnaklarda kalınlaşma ve kırılmada azlık görülmüştür. Biotin eksikliğinde saç dökülmesi görülürse de biotinle yapılmış bu konuda bilimsel çalışma yoktur.

    Biotin Nedir? H vitamini ya da B7 vitamini olarak da bilinen biotin B grubu vitaminlerden biridir.

    Biotin vitamini saç sağlığı ve tırnaklar için yararlı olması nedeniyle günümüzde birçok kozmetik güzellik ürünlerinin içinde yer almaktadır.

    Biotin Faydaları
    • Diğer B vitaminleri gibi karbonhidrat proteni ve yağların enerjiye dönüşümünde görev alır.

    • Birçok enzimin yapısına girerek besinlerin vücuda faydalı olmasını sağlar.

    • Hücre gelişimi için biotin gereklidir.

    • Lenfosit üretimde rol oynar.

    • Kan şekerini düşürücü etkisi biotinin faydaları arasındadır.
    • Biotin saç sağlığı için önemli bir vitamindir. Saç dökülmesini önleyici ve saçların beyazlaşmasını yavaşlatıcı özelliktedir
    Tırnakların dayanıklılığını artırır.
    • Biotin besinlerde bulunmakla birlikte bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretildiği için eksikliğine pek rastlanmaz.

    Biotinin eksiklik belirtileri genel olarak şöyle belirtilebilir;
    • Saç dökülmesi. Biotin eksikliği saçın aşırı yağlanmasına ve kepeğe yol açar.
    • Dermatit
    • İştahsızlık
    • Bulantı
    • Anemi
    • Yorgunluk
    • Depresyon

    Yumurta akında yeralan avidin adındaki madde biotinin etkisizleşmesine neden olur. Ancak bu durum yumurtanın uzun bir süre çiğ olarak yenilmesinde halinde sözkonusudur. Pişirildiğinde böyle bir etkisi bulunmamaktadır.

    Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?
    Süt, yumurta, balık, bira mayası, patates, soya, ceviz, fındık biotin içeren yiyecekler arasındadır.

    Günlük Biotin Kullanımı
    Biotin kullanımı için genel olarak önerilen miktar 150 – 300 mcg dir. Bazı tedaviye yönelik durumlarda daha fazla alınmaktadır. Örneğin saç ve tırnaklar için günlük tedavi dozu 3000 mcg (3 mg) ye kadar alınmaktadır.

    Biyotin diğer B vitaminleri ile birlikte alınınabildiği gibi tek başına da kullanılabilir. Diğer B vitaminlerinin fonskiyonunu artırır.

    Biotin Yan Etkileri Var mıdır? Toksik etkisi olmadığından fazla oranda alımlarında bile güvenilir olduğu kabul edilmektedir.

    Ürünü almak isterseniz: Nature’s Supreme Biotin, Quali®-Biotin marka ham maddeden üretilmiştir. Quali®-Biotin dünyada vitamin üretimi ve geliştirilmesinde lider firma olan DSM’in patentli markasıdır. Bitkisel kapsül kullanılması sayesinde, vejetaryen ve vegan kullanımına uygun bir gıda takviyesidir. Nature’s Supreme, ISO 9001, 22000, GMP ve helal sertifikalarına sahip tesislerde üretilmektedir. Bu ürünü deneyebilirsiniz.
    https://www.vitaminler.com/urun/natures-supreme-biotin-2500-mcg-120-kapsul-7274

    Kaynak: http://www.beslenmedestegi.com/vitaminler/biotin-nedir
    http://www.uzmantv.com/biyotin-ne-ise-yarar
     
  2. Salih Tufan
    Offline

    Salih Tufan Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2018
    Mesajlar:
    200
    Beğenileri:
    40
    Ödül Puanları:
    28
    paylasım ıcın tesekkur ederım guzel bır konuya degınmıssınız
     
    @salihstrength bunu beğendi.
  3. Gokkker86
    Offline

    Gokkker86 Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    673
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Nature's Supreme markasının biotinini kullandım ciddi anlamda gözle görülür bir etki yaratıyor.

    Güzel paylaşım teşekkürler.
     
    @salihstrength bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş