bacak çalışırken az tekrar mı yoksa çok tekrar mı?

Rambo206

Üye
Arkadaşlar Selamün Aleyküm diğer kaslarda az tekrar olsa da bacak da biraz durum farklı yani şimdi bacak çalışıcam işte az tekrar giriyorum yarın ki gün tın yok ne agrı ne bi gerilme ama tabi 25 tekrar 4 set girdiğim antremanlarda yarın ki gün yürümeye bile zorlanıyorum sizce sırf bacak kasını geliştiren çok tekrar mı yoksa az tekrar mı? yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler

önemli olan kiloyu hissetmek bence , tahminimce ağır girdiğinde squat leg press vs hareket tam doğru olmuyor bunu ben de çok yaşıyorum bu yüzden kasa yeterli hasarı veremiyorsun. çok ağır dediğin kilodan örneğin 50 kg squatsa bunu 35-40 a düşür öyle dene

Bende çözemedim ama şunu diye bilirim kaşların ertesi gün ağrıması geliştiği anlamına gelmez benim hiç bir idmandan sonraki gün kaslarım agrimaz.ama 43 cm kolum var.yani sen büyüyor mu ona bak gerisi yalan dolan

Diğer kas gruplarından büyüklük ve işlevsellik dışında hiçbir farkı yok. Bir tık fazla güç istersen ağır (1 rm nin %80 ve üzeri) girip az tekrar(4-6) yaparsın, bir tık fazla hipertrofi istersen hafif (1 rm nin %50-60 civarı) girip çok tekrar(8-12) yaparsın. 15 üzeri tekrar dayanıklılık aralığına girer diyor uzmanlar Ağrı, gerilme, yorgunluk gibi hislerin kas gelişimi ile alakası olmadığı artık bilinen bir gerçek.

Diğer kas gruplarından büyüklük ve işlevsellik dışında hiçbir farkı yok. Bir tık fazla güç istersen ağır (1 rm nin %80 ve üzeri) girip az tekrar(4-6) yaparsın, bir tık fazla hipertrofi istersen hafif (1 rm nin %50-60 civarı) girip çok tekrar(8-12) yaparsın. 15 üzeri tekrar dayanıklılık aralığına girer diyor uzmanlar Ağrı, gerilme, yorgunluk gibi hislerin kas gelişimi ile alakası olmadığı artık bilinen bir gerçek.
Aslında bilimsel bir arastirmada 30 rm nin 90 rm den daha fazla kas yaptığı ile ilgili bilimsel bir araştırma var.bana göre kas gelişimi tekrar sayı diye bir şey yok her tekrar aralığı denenmeli

Hocam merhabalar. Tavsiyem şu şekilde:

Kendiniz de fark etmişsiniz. Yüksek tekrarlar sizde farklı etki yapmış. Ben genel geçer ve kabul görmüş birçok bilgiye karşıyım. İnsan özeldir. Herkese herşey uymaz. Yani 5-6 tekrarı ele alalım. Herkeste işe yaramaz. Aynı şekilde 12-15 vb tekrar da öyle. Ayrıca her kas grubunda da işe yaramaz. Mesela üstteki arkadaşın birine komple yarayabilir. Bir başkasına sadece göğüs ve sırtta yarayabilir. Bir başkasına ise hiç yaramayabilir. Mesela ben. Bende düşük tekrarlar bazı kaslarda işime yaramıyor. İsteneni bana veremiyor. Ne zaman ki o grupta yüksek tekrara çıkıyorum o zaman işler yolunda gidiyor. Siz de lütfen size uygun olan ve daha iyi hissettireni yapın. Bacak konusuna gelirsek ayrı olarak. Gerçekten çok büyük kas grubu. Ve burada her zaman büyük enerji vardır. Mutlaka ama mutlaka siz "bitti" dediğiniz yerde biraz daha enerji vardır. İşte tam da bu noktada diğer konu devreye giriyor. Herkesin "enerji akışı" farklıdır. Bazı insanlarda öyle hızlı şekilde akar ve ihtiyaç karşılanır ki 5-6 tekrarda o kişi bitebilir. Daha ağır, az tekrar yaparak o enerjiyi kendisine ayrılan kadar hızlı şekilde kullanabilir ve böyle böyle o kas gelişir. Muhtemelen o kişiyle 5-6 tekrar seviyesinde aynı acıyı yaşamazsınız. Yorulabilirsiniz. Ağırlık zor da gelebilir. Ama acı aynı olmaz. Siz o acıyı belki 12 belki 15 belki 20 de yakalayabilirsiniz. Bakın yorgunluktan bahsetmiyorum. 5 tekrar da yorabilir 10 tekrar da. İşte bu sizin anlattığınız kadarıyla benim anladığım sizde de böyle bir durum olduğudur. Uzun akışlı enerjiye sahip olabilirsiniz. Hatta ve hatta 5-6 tekrar yapıp daha uzun süre dinlenen kişi siz 20 küsür tekrar yapmanıza rağmen sizin kadar hızlı diğer sete geçemeyebilir. Bu durumda bu sizde "time under tension" in "progressive overload" kadar etkili olabileceğini gösterir. Ek olarak diğer kas gruplarında ve hatta aynı kas grubunun farklı hareketleri için durum böyle olmayabilir. Mesela squat bende 15-20 tekrardan aşağısı etki etmiyor. Ağır çalışmaktan ise ağırlığı biraz düşürüp yüksek tekrar yapmak bende işe yarıyor. Ama gelin görün ki leg extension için bende durum farklı. Ki zaten aynı olmak zorunda değil. Bence hislerinize güvenin.

Burada önemli olan kişinin nasıl bir gelişim beklediği aslında. Gelişimi hacim olarak mı, güç olarak mı yoksa işlevsellik olarak mı görmek istiyor. Duruma göre farklı seçimler yapmak ve hepsinde kası geliştirmek mümkün.

Burada önemli olan kişinin nasıl bir gelişim beklediği aslında. Gelişimi hacim olarak mı, güç olarak mı yoksa işlevsellik olarak mı görmek istiyor. Duruma göre farklı seçimler yapmak ve hepsinde kası geliştirmek mümkün.
fazla hacim değil güç icin çalışıyorum

fazla hacim değil güç icin çalışıyorum

Asıl amacın güçse yüksek kilolarla az tekrar yapman daha faydalı olur. Bahsettiğin fazla tekrarlar(+15) genelde kasın dayanıklılığını arttırmaya yardımcı olur.

Rambo 206 güç için kaç tekrar kaç set yapıyorsun[DOUBLEPOST=1534184100][/DOUBLEPOST]
Aslında bilimsel bir arastirmada 30 rm nin 90 rm den daha fazla kas yaptığı ile ilgili bilimsel bir araştırma var.bana göre kas gelişimi tekrar sayı diye bir şey yok her tekrar aralığı denenmeli
nasıl önemi yok. genel kaideler herkeste aynı sonuçlar verir yüzde yüz olmasada. bazı sonuçlar değişkenlik gösterebilir. 1 rm %80-90 ile güç elde edilir. sen gidipte buna hipertrofi elde edebilir diyebilirmisin

Son düzenleme:
Rambo 206 güç için kaç tekrar kaç set yapıyorsun[DOUBLEPOST=1534184100][/DOUBLEPOST]
nasıl önemi yok. genel kaideler herkeste aynı sonuçlar verir yüzde yüz olmasada. bazı sonuçlar değişkenlik gösterebilir. 1 rm %80-90 ile güç elde edilir. sen gidipte buna hipertrofi elde edebilir diyebilirmisin
Birader ben burda geneli yazmadım.her kişinin hiper tirofi sayısı farklıdır.benim arkadaşım 4 tekrar da büyüdü ben başka .programlar kişiye özel yazılıp yapilir.tekrar sayısı da öyle.evet 6 - 12 genel sayıdır.ama bu herkese uyacak diye bir kaide yok

%80-90 ile de hipertrofi olur ama daha az olur ki tut (time under tension) odaklı çalışıldığında normal bir hipertrofi antrenmanı kadar sağlanabilir belki.

Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Back
Yukarı