5x5 Antrenman Deneyimleri

Merhaba arkadaşlar 5x5 stronglifts ya da ağırsağlam edition halini uygulamış olan arkadaşlar uyguladıkları süre zarfında neler kazandıklarından bahsedebilirler mi ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

5x5 programı lineer başlangıç seviyesi programdır, ağırlıklarınızı haftalık arttırabildiğiniz sürece devam edersiniz. Başlamaya niyet ediyorsanız minimum 12 hafta, maksimum için bir kaç kez deload edip ağırlıklar artmayana kadar. Ben 20 hafta kadar uyguladım, squatım 5x5 125 kg. civarında orta seviye bir programa geçtim., başladığınız noktaya göre bu süre daha uzun olabilir.

5x5 programı lineer başlangıç seviyesi programdır, ağırlıklarınızı haftalık arttırabildiğiniz sürece devam edersiniz. Başlamaya niyet ediyorsanız minimum 12 hafta, maksimum için bir kaç kez deload edip ağırlıklar artmayana kadar. Ben 20 hafta kadar uyguladım, squatım 5x5 125 kg. civarında orta seviye bir programa geçtim., başladığınız noktaya göre bu süre daha uzun olabilir.
5x5 onlarca yıldır binlerce kişide kendini kanıtlamış bir program biz burada veriminden şüphe duymayız :)

bence çok verimli bir program. yakın zamanda bende başlayacağım. salona gelip bilmişlik taslayan 2 sene 3 senedir bu sporu yapan insanlar bile 60 kg squat bench press girerken 2 3 ayda onlardan daha güçlü bir hale gelebilmek için en etkili bir yol .

Daha çok güçlenmekle beraber kas kütlesi elde edebilmek bir nevi general strength tarzda çalışmak ilerleyen süreçte belki amatör powerlifting olabilir

5x5 den önce hareketlerin formlarını düzgün şekilde öğrenmeni tavsiye ederim. Squat ve deadlift ciddi risk taşıyan hareketlerdir.
5x5 kas kütlesinden ziyade güçlenmek için yapılan bir program.
Tecrübelerime göre şöyle anlatabilirim omuz ve kollarda kesinlikle gözle görülür bir gelişme olmuyor. 1-2 cm anca bu da yeni başlayan biri için çok az bir gelişme.
Kanat dediğimiz lat bölgeside çok az gelişiyor.
Göğüs,bacak,kalça,bel gözle görülür gelişmeler elde edersin.(Özellikle kalça :D)
Deadlift için 1 set 5 tekrar bana çok az gelmişti. Deadlift artışıda squat carryover oluyor.

5x5 e halterdeki silkme ve koparmayı (clean and jerk - snatch) eklesek çok mu olur
o hareketlere merakın varsa crossfit yapman gerekiyor bodybuilding veya powerlifting yaparak o hareketleri yapamazsın
o hareketlerin vücuda kas kütlesi olarak ekstra hiçbir getirisi yoktur olimpik bir branşın hareketleridir ve yıllarca üzerinde çalışıp teknik geliştirilmesi gerekir
olimpik bir hedefi olmayan bir insanın yapmaması gereken hareketlerdir

o hareketlere merakın varsa crossfit yapman gerekiyor bodybuilding veya powerlifting yaparak o hareketleri yapamazsın
o hareketlerin vücuda kas kütlesi olarak ekstra hiçbir getirisi yoktur olimpik bir branşın hareketleridir ve yıllarca üzerinde çalışıp teknik geliştirilmesi gerekir
olimpik bir hedefi olmayan bir insanın yapmaması gereken hareketlerdir
3 aylık halter geçmişim olduğu için aklıma gelmişti hareketlerin tamamı güç gerektiren ve yaptıkça güç arttıran hareketler olduğu için 5x5 e benzettim sonuçta zamanı geliyor clean and jerki deadlift kilosuyla yapıyorsun kategorilendirmeyi geçersek cross-pl bu hareketler beraber gitmezmi diyorsun yani amaç hacim değil güç

Son düzenleme:
hayır kesinlikle gitmez dediğim gibi esktra bir getirisi yok
bir getirisi var oda sakatlık riski
deadlift zaten yapıyorsun bench press yapıyorsun squat yapıyorsun istersen overhead press de yaparsın
crossfitte hareketlerin çoğu ivmeyle yapılır kaldırılan ağırlıkları fazla önemsemeyin adam diyelim 200 kg clean jerk yapıyor ama press olarak yapmıyor bunu
vücudunun ivmesini kullanarak belirli bir teknikle yapıyor
o sebeple crossfitçiler powerliftingçilerden daha güçlü değildir kimisi yakındır ama daha güçlü değildir

5x5 programının orjinalinde barbell row değil power clean vardır.
Tekniklerini öğrenmek zordur ve zaman alır doğru fakat her türlü antrenman programına clean ve snatch ekleyebilirsiniz. Artı faydası yoktur gibi bir şey söz konusu değil. Hem kas hem güç gelişimi için faydası vardır ayrıca her iki hareket de patlayıcı kuvveti arttırmak için rakipsizdir. Daha hızlı olmak istiyorsanız ya da fiziksel kapasitenizde daha dengeli bir gelişme istiyorsanız en azından power clean hareketini programa eklemeyi denemelisiniz.

Tecrübelerime göre şöyle anlatabilirim omuz ve kollarda kesinlikle gözle görülür bir gelişme olmuyor. 1-2 cm anca bu da yeni başlayan biri için çok az bir gelişme.
Bunlar kişisel tecrübeleriniz, programın genelinin sonuçları çok daha eşit kas gelişimi sağlamasıdır.

istersen overhead press de yaparsın
Programda zaten barbell press vardır.

o sebeple crossfitçiler powerliftingçilerden daha güçlü değildir kimisi yakındır ama daha güçlü değildir
Powerlifting değil halter kast ettin sanırım. Her durumda bu elma armut benzetmesi. Powerlifting ve Olimpik halter tek tekrara dayalı maksimum güç sporlarıdır, CrossFit ise içinde Olimpik halter de içeren çok yönlü bir güç sporudur.

herkesin evinde senin gibi salon kurma imkanı olmadığı için sıradan birinin normal fitness salonunda bu tür hareketler yapması yanlıştır

herkesin evinde senin gibi salon kurma imkanı olmadığı için sıradan birinin normal fitness salonunda bu tür hareketler yapması yanlıştır
Power clean hareketini deadlift yapabildiğiniz her salonda rahatlıkla yapabilirsiniz, benim evimdeki salonum evin 2. katında ve evimde hiç bir zaman ağırlıkları yere atmıyorum.

Power clean hareketini deadlift yapabildiğiniz her salonda rahatlıkla yapabilirsiniz, benim evimdeki salonum evin 2. katında ve evimde hiç bir zaman ağırlıkları yere atmıyorum.

Power clean ile ilgili video yapsaniza hocam[DOUBLEPOST=1493994021][/DOUBLEPOST]

Power clean ile ilgili video yapsaniza hocam

5x5 den önce hareketlerin formlarını düzgün şekilde öğrenmeni tavsiye ederim. Squat ve deadlift ciddi risk taşıyan hareketlerdir.
5x5 kas kütlesinden ziyade güçlenmek için yapılan bir program.
Göğüs,bacak,kalça,bel gözle görülür gelişmeler elde edersin.(Özellikle kalça :D)
Deadlift için 1 set 5 tekrar bana çok az gelmişti. Deadlift artışıda squat carryover oluyor.
Teşekkür ederim öncelikle yorumun için .
5x5 liftlerime göre biraz hafif kalıyor ya da ucu ucuna denk geliyor diyebilirim ama sağlam bir temel oluşturmak için deniyorum .

Stronglifts 5x5 ve 3x5 den artık verim alamayınca madcow gibi bir 5x5'e mi yoksa lyle mcdonald gibi bir programa mı geçilmeli sizce
ağırlıklarım squat 85 bench 80 deadlift 110 row 55 ohp 60 civarlarında

Back
Yukarı