Tur1,
İlerleyen yaşlarda işe pek güvenilir bir yöntem olmasa da, her kişinin performansı farklılık gösterse de genelde azami nabzı bulmak için kullanılan yaygın bir yöntem vardır.
Bu yöntem 220 değerinden kişinin yaşının çıkartılmasıdır. Örneğin benim azami nabzım 220-22 = 198 diyebiliriz, yani ben çalışmalarımda, bir dakikada azami bu kalp atışına çıkabilirim, sorun olmaması umulur.
Sorunuzun cevabını netleştirmek için önce bunu söylemeliydim, yani, sizin azami kalp atışınıza göre bir sayı verebilirim.
Sizde diyelim 30 yaşındasınız ve özel bir sağlık sorununuz yok. Bu durumda azami kalp atışınız 190'dır.
Yabancıların Training Effect Zone dedikleri bir yararlı bir kalp atım aralığı vardır, siz kendi nabzını bu değerlerde tutmalısınız.
Bu yararlı antrenman aralığı azami kalp atışı 190 birisi için:
190x0,50=85
190x0,80=152
Yani çalışmalarınızı bu aralıkta tutarak yarar sağlayabilirsiniz.
Bu yukarıdaki değerler INTERVAL ANTRENMAN DEĞERLERİ DEĞİLDİR, bunlar normal aerobik antrenmanlar için geçerli.
İntervalde:
Genel ilke olarak yaygın interval antrenmanlarında koşular %60-80 , kuvvet çalışmaları %50-60 maksimal performans kapasitesiyle yapılmalıdır. Tekrarlar arası, üst düzey sporcularda kalp atım sayısı 125-130’a düşerken, yeni başlayanlarda ve gençlerde 110-120’ye düşmesi beklenmelidir. Şiddetli interval çalışmalarda ise koşular %80-90, tekrarlar arsı dinlenme üst düzey sporcularda kuvvet çalışması %75 maksimal performans kapasitesi ile yapılmalıdır. Tekrarlar arsı dinlenme üst düzey sporcularda 1,5-3, gençlerde ise 2-4 dakikadır. Yalnız aralarda yapılan hafif çalışmalarla kalp atım sayısı dakikada 110-120 atım altına düşürülmemeye çalışılır.(https://www.bodyforumtr.com/vbforum/showpost.php?p=165562&postcount=4)
Yani intervalde azami kalp atım değerine yaklaşınız, dinlenirken de nabzı çok düşürmeyiniz, arasında büyük fark olmayacak dinlenme ve çalışmada. Dinlenebilecek kadar düşürün yeter.
mesela yağ yakımı için yapılan 30 dakikalık interval çalışma örneğinde nabzımız ortalama kaç ile kaç arasında olmalı ? Örneğin 175e 120-130 olabilir mi ?
Yani sizin verdiğiniz değerler interval antrenman için ideal değerlere çok yakın.