marthel
Üye
arkadaslar oss, egitimini alacagınız alan ile ilgili bilgilerinizi ölçen sizi ona gore yerleştiren bir sınav degildir..
oss, eleme sistemine dayanır.. hukukcu birisinin mat yapması sadece eleme sisteminin daha duzgun calisabilmesi icindir.. bu ülkede bir cok kişi oss ye karsı cıkıyor; hayat 3 saatlik sınava sıgdırılamaz diyor ama bunu diyenlerin bir çoğu öss nin yerine nasıl bir alternatif olması gerektigini acıklayamıyor.. sadece isyan ediyorlar.. öss nin mükemmel bir sistem olup olmadıgı tartısılabilir fakat mantıksız degil.. bence oss kaldırılsın diyip, hiç bir mantıklı ve adaletli alternatif ogrenci secme yolu soyleyemeyenlerin yaptıgı mantıksız..
Zaten öss senin yeteneklerini ölçen bir sınav değilde sadece eleme sınavı olduğu için şuanda o kadar üniversite mezunu işsiz ortalıkta dolanıyor.Yine hukuktan örnek verirsek adamın doğuştan gelen bir sözel yeteneği var fakat sen bu adamı sayısal yeteneği düşük olduğu için eliyorsun.Sonra bu adam gidiyor puanının yettiği bölümü okuyor mesela işletme sonrada mezun olunca sudan çıkmış balık gibi çırpınmaya başlıyor.Al sana eleme..peki hangi sistemi uygulamalıyız?Amerikayı tekrardan keşfetmeye gerek yok gelişmiş ülkeler sistemi kurmuş.Yani tek derdimiz keşke öss ye alternatif bulmak olsa o aşamaya kadar gelelim söz alternatifi ben bulucam..Başta amerika olmak üzere çoğu gelişmiş ülkenin uyguladığı sistem gayet uygun bir sistem.İlkokuldan itibaren çocuğun yetenekleri psikologlar tarafından saptanır(hani şu bizdeki çok işe yarayan rehberlik hocaları) yetenekleri doğrultusunda temel eğitimini aldıktan sonra sınıflandırılır(bizdeki tm-fm-sos ayrımı gibi) mezun olduktan sonrada üniversitelere başvuru yapılır.Üniversiteler devlet yönetiminde değildir özeldirler.Böylece hem özgürce ilim yapabilirler ve kendi imkanlarını kendileri yaratabilirler.Parası olmayan öğrenciler içinde çok uygun öğrenim kredileri ayarlanır mezun oldukran sonra eğitim masraflarını ödemeleri için.Böylece bizim dünyada ilk 500e bile giremeyen üniversitelerimiz kalkınabilir.Tabi bunu Türkiye'nin hemen yarın uygulanması kimse tarafından beklenmiyor.Ama bir adım görelim.En azından bir çaba göstersinler.Biz yeteneklerimizi köreltmeye devam edelim..