S
sthammer
Guest
Vejetaryen Biri Kas Yapabilir Mi? Amerika’nın En İyi Şeflerinden Birisi Buna Evet Diyor.
Yazı: Joe Wuebben
Matthew Kenney, otuz yıl önce ilham verici genç bir vücut geliştirmeciydi. Şimdi ise ABD’nin en yetenekli çiğ yiyecek şeflerinden birisi ve 2009’da Oklahoma City’de açtığı Matthew Kenney OKC çiğ vejetaryen restoranı bir yıl sonra Forbes tarafından ‘Amerika’nın en iyi restoranlarından’ birisi seçildi.
Kendisi de vejetaryen olan Kenney’nin vücut geliştirme köklerini unutup et yemeyi bıraktığında eski vücudunu da kaybettiğini düşünebilirsiniz. Yanlış. Kenney’nin sebze yemeye başlamadığı dönem olan, 10 yıl önceki kilosu ile şu anda 48 yaşındaki kilosu aynı ve sadece sebze yiyen birkaç vücut geliştirici arkadaşı daha var.
“Bahsettiğimiz çiğ besin diyeti, 40-43 derece üzerinde ısıtılmayan çiğ meyve, sebze, kuru yemiş, tohum ve filizlerden oluşan bitkisel temelli bir diyettir”, diyor. Everyday Raw ve Raw Food Real World yemek kitaplarının yazarı Kenney “Enzimler ve besinler hala canlıdır ve sindirime daha müsait olduğunda da yiyecek çok daha sağlıklıdır” diyor.
Kenney’e göre çiğ yiyecekleri tüketmenin faydaları arasında; diyabet, kireçlenme ve eklem ağrıları gibi hastalıkları uzak tutmaları ve gün boyunca bol miktarda enerji sağlamaları sayılabilir. Kenney ayrıca çiğ besin diyetinin, hem hacim kazanıp hem de yağ yakma açısından, son derece faydalı olduğunu düşünüyor.
“Bitki temelli bir diyetle normal bir diyete kıyasla çok daha yoğun çalışabilirsiniz çünkü toparlanmanız hızlanır, sakatlıklar azalırken enerjiniz artar”, diyor. “Belki 120 kiloya çıkamazsınız ama gayet işe yarar yağsız bir kas kütlesine sahip olabilirsiniz”.
Çiğ Yakıt
New York’da çalışan bir eczacı ve vücut geliştirmeci olan Mark Martell’de çiğ yiyecek taraftarları arasında yer almaktadır, kendisi şu an 96 kilo ve üç yıl önce %24 olan vücut yağ oranını % 7-8’e indirdi. Bunu yaparken Martell’in günlük protein tüketimi 125 gramı aşmıyordu. –“Tamamı meyve, sebze, kuruyemiş, tohum ve süper yiyecek olarak tabir edilenlerden geliyordu”. diyor. Aşağıda Martell’in vücut geliştirici ve sporculara tavsiye ettiği alışveriş listesi yer almaktadır:
Meyveler
Hurma, Muz, Kavun, Karpuz, Mango, Elma, Yaban Mersini, Üzüm, Portakal, Greyfurt, Lime, Limon
Kabuklu Yemişler
Çiğ Badem
Yeşil Yapraklılar
Marul, Kale, Ispanak
Süper Besinler
Chia Tohumu, Goji Çileği, Moringa Yaprağı, Ashwagandha, Dulse, Keten Tohumu
Sebzeler
Kabak, Salatalık, Pancar, Avokado
Ve ayrıca…
Maydanoz, Himalaya tuzu, Domates, Havuç, Maca kökü tozu, Spirulina, Chlorella, Kinoa, Karabuğday ve Horozibiği çiçeği
Bitki Temelli Bulk Beslenme
Matthew Kenney’nin kitabı Everyday Raw (Gibbs Smith, 2008) adına uygun bu kütle yapıcı besin listesini de içeriyor:
‘Kas İksiri’
*5 taze armudu çekirdekleriyle birlikte dörde bölün
*1 çay kaşığı tarçın
*2 çorba kaşığı soya proteini
*300 ml badem sütü
*2 çorba kaşığı sabır otu
*1 çay kaşığı vanilya
*1 tutam deniz tuzu
**Söz konusu malzemelerin tümünü 30-40 saniye karıştırın.
Konuyla İlgili Bazı Fotoğraflar
Ashawagandha
Avokado
Spirulina
Chia Tohumu
Dulse
Goji
Horozibiği
Kinoa
Lime
Mango
Moringa Yaprağı
Maca Kökü Tozu
Chlorella
Kaynak
M&F Kasım 2012
Yazı: Joe Wuebben
Matthew Kenney, otuz yıl önce ilham verici genç bir vücut geliştirmeciydi. Şimdi ise ABD’nin en yetenekli çiğ yiyecek şeflerinden birisi ve 2009’da Oklahoma City’de açtığı Matthew Kenney OKC çiğ vejetaryen restoranı bir yıl sonra Forbes tarafından ‘Amerika’nın en iyi restoranlarından’ birisi seçildi.
Kendisi de vejetaryen olan Kenney’nin vücut geliştirme köklerini unutup et yemeyi bıraktığında eski vücudunu da kaybettiğini düşünebilirsiniz. Yanlış. Kenney’nin sebze yemeye başlamadığı dönem olan, 10 yıl önceki kilosu ile şu anda 48 yaşındaki kilosu aynı ve sadece sebze yiyen birkaç vücut geliştirici arkadaşı daha var.
“Bahsettiğimiz çiğ besin diyeti, 40-43 derece üzerinde ısıtılmayan çiğ meyve, sebze, kuru yemiş, tohum ve filizlerden oluşan bitkisel temelli bir diyettir”, diyor. Everyday Raw ve Raw Food Real World yemek kitaplarının yazarı Kenney “Enzimler ve besinler hala canlıdır ve sindirime daha müsait olduğunda da yiyecek çok daha sağlıklıdır” diyor.
Kenney’e göre çiğ yiyecekleri tüketmenin faydaları arasında; diyabet, kireçlenme ve eklem ağrıları gibi hastalıkları uzak tutmaları ve gün boyunca bol miktarda enerji sağlamaları sayılabilir. Kenney ayrıca çiğ besin diyetinin, hem hacim kazanıp hem de yağ yakma açısından, son derece faydalı olduğunu düşünüyor.
“Bitki temelli bir diyetle normal bir diyete kıyasla çok daha yoğun çalışabilirsiniz çünkü toparlanmanız hızlanır, sakatlıklar azalırken enerjiniz artar”, diyor. “Belki 120 kiloya çıkamazsınız ama gayet işe yarar yağsız bir kas kütlesine sahip olabilirsiniz”.
Çiğ Yakıt
New York’da çalışan bir eczacı ve vücut geliştirmeci olan Mark Martell’de çiğ yiyecek taraftarları arasında yer almaktadır, kendisi şu an 96 kilo ve üç yıl önce %24 olan vücut yağ oranını % 7-8’e indirdi. Bunu yaparken Martell’in günlük protein tüketimi 125 gramı aşmıyordu. –“Tamamı meyve, sebze, kuruyemiş, tohum ve süper yiyecek olarak tabir edilenlerden geliyordu”. diyor. Aşağıda Martell’in vücut geliştirici ve sporculara tavsiye ettiği alışveriş listesi yer almaktadır:
Meyveler
Hurma, Muz, Kavun, Karpuz, Mango, Elma, Yaban Mersini, Üzüm, Portakal, Greyfurt, Lime, Limon
Kabuklu Yemişler
Çiğ Badem
Yeşil Yapraklılar
Marul, Kale, Ispanak
Süper Besinler
Chia Tohumu, Goji Çileği, Moringa Yaprağı, Ashwagandha, Dulse, Keten Tohumu
Sebzeler
Kabak, Salatalık, Pancar, Avokado
Ve ayrıca…
Maydanoz, Himalaya tuzu, Domates, Havuç, Maca kökü tozu, Spirulina, Chlorella, Kinoa, Karabuğday ve Horozibiği çiçeği
Bitki Temelli Bulk Beslenme
Matthew Kenney’nin kitabı Everyday Raw (Gibbs Smith, 2008) adına uygun bu kütle yapıcı besin listesini de içeriyor:
‘Kas İksiri’
*5 taze armudu çekirdekleriyle birlikte dörde bölün
*1 çay kaşığı tarçın
*2 çorba kaşığı soya proteini
*300 ml badem sütü
*2 çorba kaşığı sabır otu
*1 çay kaşığı vanilya
*1 tutam deniz tuzu
**Söz konusu malzemelerin tümünü 30-40 saniye karıştırın.
Konuyla İlgili Bazı Fotoğraflar
Ashawagandha

Avokado

Spirulina

Chia Tohumu

Dulse

Goji

Horozibiği

Kinoa

Lime

Mango

Moringa Yaprağı

Maca Kökü Tozu

Chlorella

Kaynak
M&F Kasım 2012