Yulafi bir de boyle deneyin!

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve aneximandros tarafından 3 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Gecenlerde yine kendi kendime yeni yemekler gelistiriyordum. Muz'un uzerine kavrulmus taze badem kavurup, yanina da dondurulmus meyve parcaciklari koyunca super bir lezzet elde ettim. Sonra bu kavurma fikirini baska nasil kullanabilecegimi dusunurken, kendi kendime dedim ki "neden yulaf da kavrulmasin"?

    Tarif kolay, ister teflon tavada ister firinda 200 derecede yulafi kavuruyoruz. Icine hic bir sey koymayin. Yag, tuz ya da su yok. Sadece yulaf. Yulaflar once pembelesecek, sonra kahverengi bir renk aliyorlar, en sonunda da karariyorlar. Kararmaya baslamadan once almakta fayda var. Damak zevkinize uygun kivami bulmak icin bir kac deneme yapmakta fayda var.

    Herkesin damak zevki farkli dedigim gibi. Ben citir citir olan seyleri daha cok seviyorum. Yulafi bu sekilde kavurduktan sonra soguk sut ya da yogurtla kullanirsaniz citir citir oluyor, yumusamiyor ve yemesi de cok daha keyifli. Ayrica yuksek miktarda yulafi kavurup bir kapta saklayabilirsiniz. Her seferinde ugrasmaniz gerekmiyor. Siddetle denemenizi tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.
     
  2. Overlord
    Offline

    Overlord Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2007
    Mesajlar:
    218
    Beğenileri:
    99
    Ödül Puanları:
    0
    Bildiğim kadarıyla tahılları çok ısıtmamak lazım. 200 derecede yulafın içindeki proteinler parçalanır ve akrilanitril denen polimerleşebilen azotlu alifatik hidrokarbonlar oluşur ve yapılan son araştırmalar bunların kanserojen olduğunu gösteriyor. Bu madde özellikle patlamış mısır, gibi kavrulmuş tahıllarda ve yanık ette bulunuyor. Bu yüzden bence en iyisi yulafı sütle pişirmek.
     
    SipahiPower, SystemHasFailed, Phobos ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Dereceyi duzelteyim. 175 derece. Dedigin dogru olabilir overlord ama o zaman ekmek de yemememiz lazim. Butun ekmek tariflerinde 350F = 175 C derecede 35-45 dakika arasi pisirme suresi var.

    Kansorojen konusuna gelince, kanserojen maddelerin nasil test edildigini arastirmani tavsiye ederim. Testin adi IC-50 olmali. Bakterilere artan dozajda incelenen maddeyi enjekte ediyorlar. Bakterilerin olum orani ne zaman %50'i gecerse o miktardaki maddenin hucrelere zarar verdigi kabul ediliyor. O teste gore tuzun fazlasi bile kanserojen. Ben genc bir bilim adami olarak o testlerin sonuclarina fazla guvenmedigimi gonul rahatligiyla soyleyebilirim.

    Diger test etme taktigi de in vivo, yani canlilar uzerinde yapilan testler ve isin icine cok degiskenli istatistik giriyor. Benim calistigim konulardan biri de bu. Cok degiskenli problemlerde sonuc cikarmak hem zor, hem de bilim adamlari inanclari ve yaptiklari kabuller dogrultusunda sonuclari cok kolay manipule edebiliyorlar. Ortalikta ayni konu uzerinde bu kadar ihtilaf iceren makaleler olmasinin temel sebeplerinden biri bu. Gene de kaynagi hatirliyorsan ve burada paylasabilirsen ben de bilgilerimi tazeleme firsati bulurum.
     
    Son düzenleme: 4 Temmuz 2009
    bonatschi, Overlord ve YesiLZeytin bunu beğendi.
  4. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.213
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    sanirim yulaf flakes gibi bir sey olmus =) bir ara deneyecegim,
     
  5. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Evet, Cannabis. Tam da dedigin gibi oluyor :). Hazir misir gevreginden cok daha iyi. At gibi gevis getirmekten o kadar biktim ki, her turlu yenilige acigim. Meyveli yogurdun uzerine serpersen cok guzel bir sunum oluyor. Bir sonraki yulaf ogunumde unutmazsam bir fotografini cekip koyarim buraya.
     
    Altintop bunu beğendi.
  6. Overlord
    Offline

    Overlord Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2007
    Mesajlar:
    218
    Beğenileri:
    99
    Ödül Puanları:
    0
    Son düzenleme: 4 Temmuz 2009
    aneximandros ve bonatschi bunu beğendi.
  7. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Overlord, linkler icin tesekkurler. Ilk link'de soyle diyor.

    In laboratory studies, acrylamide caused cancer in animals, but at acrylamide levels much higher than those seen in foods. FDA is now conducting research to determine whether the much lower levels of acrylamide in food pose a health risk to people (See Is there a risk from eating foods that contain acrylamide?).

    Tam sana dedigim gibi, hayvanlar uzerinde yapmislar testi, zararli diyorlar ama yiyeceklerde dogal olarak bulunanan duzeyden cok daha yuksekte olmasi lazim. Hala arastirildigi soyleniyor. Zaten ilk olarak 2002'de bazi yiyeceklerde oldugu soylenmis. Genelde siralama olarak en cok acrylamide olusumu kizartma > izgara > firinda pisirme seklinde. Haslama ve bugulama ve mikrodalgada acrylomadi olusumu daha da az.

    [such as plastics, grouts, water treatment products, and cosmetics. Acrylamide is also found in cigarette smoke.]

    Endustride ortay ciktigi islemler de plastik, harc, su aritma urunleri, kozmetik ve sigara. Cok da yeni bir sey degil bunlarin zararlari.

    Some foods are larger sources of acrylamide in the diet, including certain potato products (especially French fries and potato chips), coffee, and foods made of grains (such as breakfast cereal, cookies, and toast). These foods are all part of a regular diet. However, if you want to lower acrylamide intake, reducing consumption of these foods is one way to do so, keeping in mind that it's best to limit intake of foods that are high in saturated fats, trans fats, cholesterol, salt (sodium), and added sugars. FDA does not recommend reducing intake of healthful grain products (e.g., whole grain cereals) that are a good source of whole grains and fiber.

    Mumkunse kizarmis karamis patates yemeyin diyor (ikinci linkde oranlari bulabilirsiniz), tam bugday urunleri azaltmanizi ise tavsiye etmiyor. Yani ekmege, ya da yulafa devam.

    Diger linkleri de okudum. J.T Baker kimya firmasi, o formlara msds deniyor, adamlar bu urunu satiyorlar. Haliyle urun hakkinda detayli bilgi vermeleri lazim. Hayvanlardaki testler su sekilde.

    For Acrylamide: oral rat LD50: 124 mg/kg; skin rabbit LD50: 1680 uL/kg; investigated as a tumorigen, mutagen, reproductive effector.

    Bu da diger maddelerin LD50 orani (mg/kg):

    sucrose
    (cane sugar) 29700 rat, oral MSDS sodium bicarbonate
    (baking soda) 4220 rat, oral MSDS sodium chloride
    (table salt) 3000 rat, oral MSDS ethanol
    (grain alcohol) 2080 rat, oral MSDS caffeine 192 rat, oral MSDS sodium cyanide 6.4 rat, oral MSDS

    Rakam ne kadar kucuk olursa o kadar kotu. Bu duruma gore acrylamdie kafeinle kapisir. Asiri tuz tuketimiti de insani goturur.

    Bu da ikinci link'den:

    In Micrograms (yani 10^-6 g)

    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Water, 8 oz., EPA limit 0.12
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Boiled Potatoes, 4 oz. 3
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Old El Paso Taco Shells, 3, 1.1oz. 1
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ore Ida French Fries (from package), 3 oz. 5
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ore Ida French Fries (baked), 3 oz. 28
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Honey Nut Cheerios, 1 oz. 6
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Cheerios, 1 oz. 7 [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Tostitos Tortilla Chips, 1 oz. 3
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Fritos Corn Chips, 1 oz. 11
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Pringles Potato Crisps, 1 oz. 25 [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Wendy's French Fries, Biggie, 5.5 oz. 39
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]KFC Potato Wedges, Jumbo, 6.2 oz. (est.) 52 [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Burger King French Fries, large, 5.5 oz. 57
    [/FONT]
    [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]McDonald's French Fries, large, 6 oz. 72 [/FONT]

    Arada orders of magnitude fark var, tehlikeli duzeye cikmak icin 1 ton kizarmis patates yemek lazim :0. O kadar kizarmis patates yiyen adam zaten baska bir seyden gider :). Simdilik guvendeyiz.

    Saka bir yana uzun zaman icerisinde vucutta ne kadar toplandigi belli degil, bunun icin arastiracagiz diyorlar. Ama sunu belirtmek isterim ki vucudumuzda toplanan diger diger metaller ve inborn particle'lar cok daha zararli (lutfen yasadiginiz odayi her gun havalandirin). 50 yasina kadar bu materyeller insanlarin vucudunda zarar verecek duzeylere cikiyor. Bagisiklik sisteminin de zaman icerisinde zayiflamisyla kanser riski artiyor bu yas grubunda. Konuyu fazla dagitmayayim ilginizi cekerse belki baska bir kanser basligi altinda daha detayli bilgi verebilirim.

    Sonuc: Ekmege devam!
     
    su ve Overlord bunu beğendi.
  8. Overlord
    Offline

    Overlord Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2007
    Mesajlar:
    218
    Beğenileri:
    99
    Ödül Puanları:
    0
    Doğru söylüyorsun aslında pişmiş veya kavrulmuş buğday, yulaf vs. den çok miktarda tüketmedikçe zarar gelmez ama ben gene de mümkün oldukça az tüketmeye çalışıyorum. Dediğin gibi akrilamitten çok daha zararlı şeyler var, mesela Türkiye'de üretilen yulaftaki aflatoksin miktarı hakkında benim bildiğim hiç bir araştırma yok ayrıca Türkiye'nin ihraç etmeye çalıştığı ve yüksek aflatoksin miktarı yüzünden gümrükten geri dönen tahıllar var. Biz de bunları afiyetle yiyoruz.. Bu arada bahsettiğin inborn particlelar ilgimi çekti, biraz araştırayım.
     

Sayfayı Paylaş