Dereceyi duzelteyim. 175 derece. Dedigin dogru olabilir overlord ama o zaman ekmek de yemememiz lazim. Butun ekmek tariflerinde 350F = 175 C derecede 35-45 dakika arasi pisirme suresi var.
Kansorojen konusuna gelince, kanserojen maddelerin nasil test edildigini arastirmani tavsiye ederim. Testin adi IC-50 olmali. Bakterilere artan dozajda incelenen maddeyi enjekte ediyorlar. Bakterilerin olum orani ne zaman %50'i gecerse o miktardaki maddenin hucrelere zarar verdigi kabul ediliyor. O teste gore tuzun fazlasi bile kanserojen. Ben genc bir bilim adami olarak o testlerin sonuclarina fazla guvenmedigimi gonul rahatligiyla soyleyebilirim.
Diger test etme taktigi de in vivo, yani canlilar uzerinde yapilan testler ve isin icine cok degiskenli istatistik giriyor. Benim calistigim konulardan biri de bu. Cok degiskenli problemlerde sonuc cikarmak hem zor, hem de bilim adamlari inanclari ve yaptiklari kabuller dogrultusunda sonuclari cok kolay manipule edebiliyorlar. Ortalikta ayni konu uzerinde bu kadar ihtilaf iceren makaleler olmasinin temel sebeplerinden biri bu. Gene de kaynagi hatirliyorsan ve burada paylasabilirsen ben de bilgilerimi tazeleme firsati bulurum.
Son düzenleme: 4 Temmuz 2009