Yaşlılıkta VG ve Fitness Gerekliliği

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve sohbetseli tarafından 2 Haziran 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    Yaşlılıkta Vücut Geliştirme ve Fitness Gerekliliği

    Doğal olarak orta yaştan itibaren vücudun hareketliliği ve gücünde azalma olur. Bu yaşlarda çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin; sırt problemleri, eklem ve kas rahatsızlıkları ve birçok hareketi kısıtlayan rahatsızlıklar en çok görülen durumlardır.
    Özellikle 45-50 yaşlarından sonra kalp ve dolaşım hastalıkları, genellikle sanayi toplumlarında ölüme neden olmaktadır. Buna bağlı olarak erkeklerde Enfarktüs bir numaralı ölüm nedeni olarak ortaya çıkmaktadır.
    Sportif uygulamalar göstermiştir ki, ileri yaşlarda dahi yüksek performanslar elde etmek mümkündür.
    Örnek olarak vücut geliştirme branşını ele alırsak, 50 yaş hatta 60 yaş üstünde ünlü atletlerden Frank Zane, Steve Revis, Reg Park, Bill Pearl ve Ed Corney'i gösterebiliriz. Bu ünlü sporcular bugün dahi profesyonelce faaliyetlerini sürdürmekte ve bu konuyu ispatlamaktadırlar.

    İleri Yaşlarda Vücut Geliştirme ve Fitness Çalışması İçin Önemli Noktalar

    Yaşam kalitesi, sağlık ve kendini iyi hissetme ile yakından ilgilidir. Genellikle yaşlılarda spor bu mutluluğu yakalamak için çok önemlidir. Bu yaşlarda kendine güven ve güçlü hissetme, insanları mutlu kılar.
    Yaşlılıkta yapılan egzersizler, genel antrenman prensiplerine dayanır. Antrenman yoğunluğu, hacmi, sıklığı gibi. Çalışmalarda ana amaç fitness ile sağlıklı bir yaşam olmalıdır. Birinci plânda güç arttırmak olmamalıdır. Gençliğinde spor yapanlar kendi kişisel güç ve kapasitelerini iyi bilirler.
    20 yıldır spor yapmamış eski sporcular ile hiç spor yapmamış yaşlıların Fitness'e başlamadan önce bir doktora başvurmaları kaçınılmazdır.
    Genellikle yaşlılar kuvvet, dayanıklılık, hareketlilik ve koordinasyondan oluşan akılcı bir çalışma programı uygulamalıdırlar. Çabuk kuvvete dayanan hareketlerden kaçınılmalıdır.

    Dayanıklılık Çalışmaları

    İlk başlangıçta tüm çalışma programının %50'si, daha sonra %70-80'ini dayanıklılık çalışmalarının oluşturması önemlidir. Bunu kontrol imkânı nabız frekansı ile olur. Yaşlanma ile kalp atım frekansı azalır. Burada ana kural : Yaş - 180 formülüne göre çıkan rakamın altında kalacak şekilde, dakikada olması gereken ideal atım sayısıdır.
    Genellikle, antrenman süresi arttırılabilir, fakat antrenman hacminin arttırılmaması daha uygun olur. Yaşlılığa bağlı olarak aerobik programları, nabzı kontrol eden ergonometri programları, yürüyüş gibi.

    Ağırlık Çalışmaları

    Yaşlılık arttıkça tüm vücuttaki kas yoğunluğu vücudun ağırlığına oranla azalır ve buna bağlı olarak yağlanma meydana gelir.
    Bu sebeple vücutta yük ve kuvvet dengesi de bozulur. Vücut geliştirme ve fitness çalışmaları ile bu kayıp azaltılıp, dengelenebilir.
    Bu çalışmalarda öncelikle sırt kasları için stabilizasyon hareketleri önerilir. Bu hareketler kas zayıflamalarını ve duruş bozukluklarını önler. Seçilen egzersizlerin de omurgayı ve eklem yerlerini koruyabilecek ölçüde olması gerekir.
    Genel olarak yeni başlayanlar için hazırlık mahiyetinde kuvvet dayanınıklığını içeren hareketler seçilmelidir.

    Önlemler

    Bilimsel çalışma programları yaşam boyu mutlaka yapılmalıdır.
    Vücut geliştirme ve fitness çalışmaları belirli ölçülerde bilhassa ileri yaşlarda, doktorlar ve uzmanlar tarafından yapılması önerilen aktivitelerdir.
    Yaşlılık devresi, bünyenin vücut geliştirmeden ve fitness'den destek göreceği en önemli devre olup, bitiş yaşı da yoktur. Bu çalışmalar size bambaşka bir vücut ve sağlık kazandıracak ve sınırsız bir yaşam zevki verecektir.
     

Sayfayı Paylaş