VG - Fitness Hakkındaki Önyargılardan Kurtulun

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve sohbetseli tarafından 6 Mayıs 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    VÜCUT GELİŞTİRME - FİTNESS HAKKINDAKİ ÖNYARGILARDAN KURTULUN
    Halk arasında vücut geliştirme, genellikle ya vücut güzelliği, ya da kısaca halter olarak bilinmektedir. Çok kişi de bu sporu zararlı, anlamsız olarak nitelemekte, hatta yapanla alay edecek kadar ileri gitmektedirler. Bu yanlış tutum, bilgisizlik ve kıskançlıktan ileri gelmektedir.
    Vücut Geliştirme Sporu, bir başka tanımlama ile; Hareket Bilimi ( Kinesioloji ) kuralları içinde, bir programa bağlı olarak yapılan, aletli ve aletsiz egzersizlerle, vücudun geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi, kondisyon seviyesinin arttırılması, estetik ve esnekliğinin daha ileri derecelere getirilmesini sağlayan, metabolizmanın verimliliğini arttıran bir spor branşıdır.
    Yıllarca bu sporun faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, vücut geliştirmenin bilimsel kurallara gore düzenli uygulandığı takdirde sağlığın altın anahtarı olduğu tespit edilmiştir.
    Bodyforumtr, bilimsel ve düzenli vücut geliştirme ve spor için tüm bilgileri, en bilimsel ve geniş kapsamlı şekilde size anında sunarak toplum sağlığının sportif uygulamalarla en üst düzeylere getirilmesine yardımcı olacaktır.
    İŞTE DOĞRULAR VE YANLIŞLAR:
    YANLIŞ : Kasları anormal derecede şişirir, vücudu hantallaştırır.
    DOĞRU : Düzenli ve bilimesel kurallarla yapıldığında kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir, esneklik ve estetik kazandırır,
    YANLIŞ : Uygulanması zor ve zahmetlidir, her yaşda yapılamaz
    DOĞRU : Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir,
    YANLIŞ : Vücut yağının atılmasında etkili değildir, insanın hareketlerini güçleştirir
    DOĞRU : Hareketsizliği önler, hafif ağırlık ve çok tekrarlı hareket ve egzersizler arasında kısa dinlenme süreleri ile uygulandığında vücut yağını yakar, esneklik kazandırır.
    YANLIŞ : Kalbin büyümesine neden olur.
    DOĞRU : Düzenli ve bilinçli yapılan vücut geliştirme egzersizleri kalp kaslarının güçlenmesini, kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar,
    YANLIŞ : Vücut sistemlerini zorlar, nefes almayı zorlaştırır.
    DOĞRU : Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır,
    YANLIŞ : Diğer spor branşlarını uygulayanlarda verim düşüklüğüne sebep olur.
    DOĞRU : Kondisyon çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturur ve bütün spor branşlarının da temeli olarak kabul edilir,
    YANLIŞ : Vücudun dengesini bozar ve konsantrasyon zorluğuna neden olur.
    DOĞRU : Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır,
    YANLIŞ : Yapan kişinin kendini beğenme (narsizm) ve bencil duygularını arttırır, sinirli yapar.
    DOĞRU : Kötü alışkanlıklardan korur veya bırakılmasını sağlar, kişnin kendine olan güvenini arttırır, sinirliliği ve stresi ortadan kaldırır.
    YANLIŞ : Gelişme çağında boy uzamasını engeller.
    DOĞRU : Düzenli yapılan egzersizler kas, bağ ve kemik dokularını kuvvetlendirerek, boyun uzamasına yardımcı olur. (Burda kendim parantez açıyorum çünkü bu çok yaygın, çok mantıksız bi dedikodu. Tesadüfe bakın ki bu dedikoduları da en çok benimsemiş olarak bu işi beceremeyen ve beceremeyecek olanları gördüm. Örnek Arnold'un boyu ya da diğer haltercilerin boyu, şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu kısa boylu diye her ağırlık kaldıran kısa boylu mu oluyor? Basketbolculara, boksörlere bakın ağırlık çalışmadan top sürmekle mi yapıyor hepsi o vücudu demek ki spor faydalıdır hiçbir şeyi kısaltmaz ağırlık da sporun babası olduğuna göre...)
    YANLIŞ : İleri yaşlar için tehlikelidir, bağ doku ve kas sakatlığına neden olur.
    DOĞRU : İleri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur, kuvvet, kalıcı form ve daha genç görünüm kazandırır.
    YANLIŞ : Hanımlarda erkeksi ve kaba görünüme neden olur.
    DOĞRU : Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olur, selülit ve kilo verme problemlerini giderir, vücut bölümlerinin ayrı ayrı forma sokulması için en etkili spordur.
    YANLIŞ : Vücutta görüntü bozukluklarına neden olur, hormon faaliyeti dengesini bozar.
    DOĞRU : Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon çalışmaları için ideal bir spordur, vücutta önemli hormonların ( endorfin vs.) seviyesinin artmasına yardımcı olur.
    YANLIŞ : Fizik tedavi ve rehabilitasyonlarda etkisi olmaz.
    DOĞRU : Biomekanik özelliklere sahip olan ve sportif rehabilitasyon uygulama olanakları sağlayan vücut geliştirme makineleri, rehabilitasyon ve fizik tedavi gibi tıp bölümlerinin vazgeçilmez cihazlarıdır ve vücut geliştirme sistemleri de bu tür tedavilerin temelini oluşturmaktadır.

    Kaynak: sportmeniz
    sohbetseli ;)
     
    aneximandros, BFK, mad_dog ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. BFK
    Offline

    BFK Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    52
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Boy uzaması konusunda bilimsel bir kaynak gösterebilirmisin rica edicem çünki ortada bir çok bilgi dolu ama kaynak yok bunun ispatını çok ihtiyacım var 17 yaşındayım ve kafamı çok karıştıroyor vg den soğudum bu yüzden..
     
  3. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    Bunların hepsi bilimsel sonuçlar zaten. Bilimsel olmasına da gerek yok. Herkes gözle görüyor spor yapanla yapmayan arasındaki farkları. Spor yapan hangi insanda olumsuz sonuç görülmüş doping dışında. Spor yapan yapmayandan her konuda bin kat üstündür :) Buna rağmen insanlar hurafeler uydurmaya devam ediyor. Bilim ya da hiçbir şey sporla ilgili olumsuz bir şeyi kanıtlayamadı kanıtlayamaz. Çünkü dünyada insan için spor kadar güzel şey yok. Kimisi çekemez kimisi cahildir kimisi tembeldir. Sporu kötülemeye çalışırlar. Başka aklıma neden gelmiyor. Vücut geliştirdiği için boyu kısalan, uzaması duran var mı :) Boyunun kısalması için kemiklerini kesmesi eritmesi falan lazım :):) Tam tersine kemiklerini bile güçlendiriyor. Uzun olanlar çok. Tam tersine yardımcı olur diyorum uzatır diyemem çünkü senin genetiğine de bağlı boyunun ne kadar olacağı. Sence düzgün beslenen, spor yapan mı daha sağlıklı gelişir yoksa diğerleri mi.. Supplementlere bile ilaç diyen doktorlar da var ve doktorların çoğu sigara içer. İster bilimsele bak ister felsefe yapalım. Bu işi yaptığı halde uzun boylu olan, uzayan 1 insan bile varsa bu spor boyu kısaltır diyemezsin ;) Aramızda uzaylı olmadığına göre kısaltsa ya da engellese hepimize yapardı.
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2009
  4. BFK
    Offline

    BFK Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    52
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Tabiki dediklerinize katılıyorum ama kemiklere ters tepki yaptığı için kemik kapakçıklarının erken kapanmasına sebeb oluyormuş buda boy uzamasını yavaşlamasına sebeb oluyormuş tabi bir yandanda büyüme hormonu salgılıyor vicud body sırasında bilimsel bir kaynak olmadan bi araştırma olmadan sanırım doğru yolu kolay kolay bulamicaz
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2009
  5. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    17 yaşındasın başlama yaşındasın. 15 yaşında başlarsan sorunlar olabilir. Ben o hatayı da yaptım. Ama sadece şınav mekik gibi şeyleri yaptım. Basketbol da oynadım. Boyum hep kısaydı lise 2 de fırladı. Şimdi 176. Halterciler halterin altına iyi girebilenlerden olur. Boyu kısaltan halter değildir halterci kısadır :) 1.60 lık adamdan voleybolcu olmayacağı gibi. Burda tersini yaptığını ben de söyledim yazıda da var. Yani kimin kapanmışsa onu kanıtlamaları lazım tabi o nedenden olduğunu. Spor yapan milyonlarca kişi bunun tersine kanıt. Esneme antrenmanları kaslarının uzayabilmesini sağlar omurganı düzeltir boyuna birkaç cm. ekler ;) Burdakiler zaten spor yapan yapmayan insanlar incelenip sonuçlarının aradaki farkların bulunduğu yazılardır. Bu faydalar kafadan uydurulmuş şeyler değil. Motivasyon yazısı hiç değil. Her faydasını yazsan yazı değil tek başına ansiklopedi olur :) Tamamen bilimsel bir dille açıklanmış olsa kimse bir şey anlamazdı yazıdan. Sadece o konuyla ilgili çok sayıda insan üzerinde yapılmış ölçme-araştırma gibi şeyler var mı bilmiyorum. Yoksa mantıkla ağırlık kaldırdı zorlandı boyun uzaması durdu demeleri yanlış. Basketbolcu deli gibi zıplarken hiç mi baskı olmuyor kemiklerine :):) Zıplayarak squat iyi bir bacak egzersizidir. Alt spor dallarındakilerin sadece o dala yönelik kısımları belirgin olacak kadar gelişir. Vg fitness güreş gibi sporlar sporun babası olduğu için vücudunun tamamı gelişir. Diğer sporlarda olanlar da egzersiz yapıyor hele bu devirde ağırlık da çalışıyor. Kick boxcular da ağırlık çalışıyor kısa boylusunu görmedim. Değerini anladılar.
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2009
    BFK bunu beğendi.
  6. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Buna katılmıyorum. Özellikle 15-17 yaşları arasında basketbol antremanına + olarak ağırlık çalıştıran bir koç görmedim. Sizde göremezsiniz, bilinçli bir koçu tabiki.

    20 yaşını geçtikten sonra basketbolcular zaten genelde en kısaları bile en az 1.85 felan ondan sonra istedi kadar ağırlık çalışsın boyunu etkilmez. Zaten genelde body ile takviye yapan basketbolcular 20 yaşlarının altında başlamıyorlardır, yani hiç zannetmiyorum. Hatta bazı profesional kariyer sahibi basketbolcular bile korkudan ağırlığa bile dokunmuyorlardır, yani hiç zannetmiyorum. Çünkü onlar için hassas bilekleri, şutörler için vs hayati önem taşıyor.

    Bakarsanız GELİŞME ÇAĞINDAN itibaren ağır kaldırmalı vs vsss sporlarla uğraşanların boy ortalaması genelde kısadır. YANİ HEMEN HEMEN HEPSİ KISADIR DEMİYORUM TABİKİ...!!! Boy ortalaması olarak konuşuyorum.

    Ne yani, gelişma çağı biten ve halterin altına iyi girebilen kısa insanlarımı alıyorlar sadece halter kulüpleri. :D Püfff.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 25 Haziran 2009
  7. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    17 yaşından önce başlanmaz diye her zaman söylüyoruz zaten. Ağırlık çalıştırmaz (zaten o çalıştıramaz) ama ağırlıksız egzersizleri bol bol yaptırır. Bizimki askerdeki gibi ceza verirdi hatanda. Gelişime gelince boy uzaması, iskelet yapısı... 20 küsürlerde de devam ediyor gelişimine. Basketbolda dediğin gibi farklı konumda oyuncular vardır. Pivotu savunması blok yapanı sağlam olmak sert adam olmak zorundadır. Kısa olan şutör gibileri tabi onlar gibi değildir. Onlar gibi AĞIR ağırlık çalışması zaten ters gelişim yapar onun pozisyonuna. Onlar gibi iri olmaya meyilli bünyeleri yoktur. Fakat profesyonellerdeki kolun-omuzun top sürerek yapılamayacağı da kesin. Parmağımızı bile kasla oynattığımıza göre sporcuysan kaslarının olması gerekir. Atletizmdekiler eskisi gibi çıta adam değil artık oldukça fitler. Yani kasların görevi sadece güçlü olmayı, iri gözükmeyi sağlamak değil. Koşuda dayanıklı olman da gerekir bu da kasla sağlanır. Önceki mesajlarda uzun uzun anlattım son zamanlarda egzersizlerin değerinin her spor dalında iyice anlaşıldığını. Futbolcunun şınav çekmesi de anlamsız olurdu bu işi yapabilmek sadece bacakların sağlamlığıyla olsaydı. Shaq gibileri ciddi ciddi ağır çalışırdı. Boyu uzun olunca kilosunu göremezsin. Amerikan güreşçileri de öyledir boy 2 küsür olunca 100 kilonun altında pek olmadıklarına şaşırırsın, hepsi seçmece adamlardır. Yıllarca ortaokulda lisede basketbol oynadığım arkadaşlarımdan benden çok iyi oynayan nerdeyse hiç uzamadı. Ben de çok kısaydım lisede birden uzadım. Fakat anca bu kadar oldu. Belli bi yerden sonra doğal sınırına ulaşırsın. Sonrasında profesyonel olacaksan ilerki yaşlarında başına patlayacak olan kötü riskleri göze alıp devam diyorsan doping girer. Yapmazsan yenilirsin çünkü rakiplerin yapıyor olacak. Takım sporlarında zengin mafya sporlarında para döner kimse kimseye doping bile sormaz. Bireysel sporlara gelince her gelen 1 yerini kötüler gider. Halterde, güreşte ezelden beri bu ülke dünyayı sarsar. Haberlerde bile duyurulmaz. Halter konusunu şimdi daha iyi anlatabilmişimdir umarım. Genetiğin ve diğer faktörlerin önemini de boyda ve vücut yapısında her zaman söylüyoruz. Amatör olarak her sporu yapabilirsin ama Arnold olmak Ronnie olmak maddi manevi kişiliksel ve doğuştan birçok şeye bağlı. Herkes birbirinin kopyası olsaydı spor ve sanat gibi okullara girişte bilmemkaç yüz kişinin içinden 20-30 kişinin kazanabildiği Özel Yetenek Sınavları dedikleri girdiğin çeşit çeşit mülakatlar olmazdı. Düz lise gibi geleni geçeni alırlardı - ki onda bile normal sınavda başarılı olman gerekir ;)
     
    Son düzenleme: 25 Haziran 2009
  8. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Bakın, bazı spor dalları vardır ki tabiki takviye olarak başka spor larda gerektirir, örneğin, sağlamlık için body, kondisyon için koşu vs vs.... Tabi bazı sporcularda ferdi olarak kendi kararını verip takıma uymasa bile kendini geliştire bilir. Ve bu gelişme kimisine göre olumlu yönde takıma yansır, kimisine görede olumsuz yönde.

    Koşuculara gelince, uzun metre koşucularına bir bak istersen geneline. Uzun metre koşucularının genelinin bu şekilde ağırlık çalıştığını pek sanmıyorum, fakat sizin dediğiniz kısa metre koşucularıdır. Mesela, vücudumun onun vücut tipine benzemesini istediğim:D "Usain Bolt". O adamda o kası sadece koşurak yapamaz. Uzun metre koşucularının demekki takım olarak verimliliğini pekte sekmeye uğratmıyormuş, bu tip takviye sporu ile uğraşmaları.

    Basketbol oyuncularına gelince, tabiki dediğim gibi ferdi olsun, takım olarak olsun bu şekilde takviye çalışmaları vardırda. Bazı oyuncuların ise halada dediğim gibi ağırlık kaldırmaktan korktuklarını biliyorum. Bir basketbol topunun yaklaşık ağırlığı 560gr - 650gr arasındadır. Yani profesional basketbolcular kim bilir belki ta 12-13 yaşlarında başlamış olanları vardır. Yani onlar bebeyken başlamışlar aslında bir nevi ağırlık çalışmasına. Onları hayatları o ortalama 600gr lık topla geçiyor. Fiziki kondisyonları, çeviklikleri, zıplamaları, bir maçta iyi bir koşucu kadar hatta daha fazla efor harcamaları vs vs...

    Fakat bir amerikan futboluna gelirsin, bence maç için set çalışmalarından fazla ağırlık çalışıyorlardır pro lar. :D
     
    sohbetseli bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş