Vefa Bozacısı

Konusu 'Marka Marka Besin Değerleri' forumundadır ve alper92 tarafından 25 Kasım 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. alper92
    Offline

    alper92 Üye

    Katılım:
    12 Mart 2012
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    18
    Besin Değeri (yaklaşık 100 ml)
    Enerji 242 cal
    Protein 3.5 g
    Yağ 0.5 g
    Karbonhidrat 57.5 g
    Kalsiyum 29 mg
    Demir 1.3 mg
    Fosfor 97 mg
    Çinko 1 mg
    Sodyum 1 mg
    A Vitamini 6.9 iu
    Tiamin 0.09 mg
    Riboflavin 0.05 mg
    Niasin 1.16 mg
    Kolestrol 1 mg

    Boza; darı irmiği su ve şekerden üretilir.
    Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye edilir. Kolera hastalığının tedavisinde son derece etkilidir.
    Boza; mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir.
    Bu nedenle hava alabilen, sağlıklı cam şişede satışa sunulmaktadır. Şişelenmesi sırasında fermantasyonu devam eden bozanın çok hızlı tüketilmesi gerekir. ALINTIDIR www.vefa.com.tr

    Arkadaşlar gördüğünüz üzere zengin karbonhidrat ve birçok besin öğesi içermesinden dolayı sporcuların ve KİLO ALMAK isteyenlerin kullanımı için uygundur.Zaten halk arasındada sıvı ekmek olarak bilinir.Özellikle spordan önce ve sonra 1 bardak olarak kullanılmalı diye düşünüyorum. Saygılarımla...
     

    Ekli Dosyalar:

    • boza1.jpg
      boza1.jpg
      Dosya Boyutu:
      10,9 KB
      Görüntüleme:
      16
    • IMG_1407.jpg
      IMG_1407.jpg
      Dosya Boyutu:
      99,9 KB
      Görüntüleme:
      11
  2. starlnk35
    Offline

    starlnk35 Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    84
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Birde ben ekleme yapayım. Buda tarifi;

    Evde Boza Yapımı
    Malzemeler
    3 bardak bulgur
    2 kahve fincanı pirinç
    3 bardak tozşeker
    1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya geniş bir kap
    Yapılışı
    Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilındıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.
    Afiyet olsun
     
  3. uzzman
    Offline

    uzzman Yeni Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2012
    Mesajlar:
    280
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    Bu kadar şeker almak istiyorsanız, çok daha güzel yiyecekler var...
     

Sayfayı Paylaş