Soya Kıyması

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve TANTO tarafından 24 Ocak 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 19 üye.
  1. merttrem
    Offline

    merttrem Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2006
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Peki soyadaki proteinin vücut tarafından kullanılmayan %40 lık kısmı direk atılıyor mu yoksa yağa falan mı çevriliyor?
     
  2. kreodaites
    Offline

    kreodaites Üye

    Katılım:
    8 Mart 2006
    Mesajlar:
    121
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    ankara
    değişiklik olması açısından ülkerin soya kıymasını aldım arkasındaki tarife göre yaptım tadı da kokusu da gayet normal...

    Yemeğim şimdi bitti şu mesajı yazdığıma da yediğime de pişman oldum yemeyin yedirtmeyin böğğğ :shock:
     
  3. ONR
    Offline

    ONR Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2006
    Mesajlar:
    121
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    0
    Soya ürünlerini güvenilir markalardan alın.Genetiğiyle oynuyorlar.Yoksa testeresonunuz artacağı yerde farkında olmadan kıvırtmaya başlayabilirsiniz benden söylemesi. :)

    Not:Ben böyle dedim diye kıllanıp yememezlik etmeyin.Sadece güvenilir yerlerden alın,içiniz rahat olsun..
     
  4. Nasser El Sonbaty
    Offline

    Nasser El Sonbaty Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2006
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Mustafa
    Yer:
    Samsun
    soya kıymasını pilavla karıştırıp yiyodum bi ara,güzel oluyodu.içine bazen yoğurtta koyduğum oldu tadı gerçekten güzel oluyo ama pilav soğuk olcak!!!
     
  5. KIZILELMA
    Offline

    KIZILELMA Üye

    Katılım:
    17 Kasım 2006
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ÖGRENCİ
    Yer:
    SAMSUN
    soya kıyması çiğmi ?

    arkadaşlar soya kıyması sıcak su ile ıslatıldıktan sonra sade olarak tüketilebilirmi(yani yemek ile pişirmeden)?bu ürünü ıslatıldıktan sonra tekrar pişirilmelimi yani ıslatılınca eldeedeilen kıyma çigmi yoksa pişmişmi oluyor.ben bu ürünü dün aldım ülkerin soyet markalı soya kıymasını , üzerinde yazan şekilde ıslatıp hazırladım sonra tadına bir bakayım dedim ama tadı hiç pişmişşe benzemiyordu.ülkerin müşteri hizmetlerini aradım ama onlarda çok bir şey bilmiyorlar bu konuda ürün çiğ degil ama şöyle bir yağ ile kavurun dediler.neyse dedim çiğ değilse yenir dedim kavurmaya gerek yok dedim yedim ama migdeme oturdu saatlerce sürdü sindirmek.tadı zaten yenilir gibi degil ,yağ ile kavurduktan sonra bir anlamı kalmıyor yemenin ,yemegin içinde nekadar tükete bilirimki,köftesini yapsam yine yagda kızartacam...kısaca sade tüketmenin bir yolu varmı?
     
  6. B3RkOvi
    Offline

    B3RkOvi Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2006
    Mesajlar:
    480
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Ya ne gerek var soya etine

    Allahin verdigi dana tavuk varken :) . Illaki bitkisel protein diyosaniz mercimek fasulye yiyin.
     
  7. oarapoglu
    Offline

    oarapoglu Üye

    Katılım:
    15 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğretmen
    Arkadaşlar soya faulyesi hakkında beslenme uzmanlarının çok farklı görüşleri var. İçerisindeki hormon taklidi etkenler, anti-gıda maddeleri nedeniyle çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Hatta bazıları hiç yemeyin diyor. Ayrıca belirtildiği gibi genetiği üzerinde oynamalar yapılan bir bitki. Amerika' da çok yaygın kullanılan soya yağının üretiminden çok büyük miktarda posa (küspe) kalıyormuş. Adamlar bunu değerlendirmek için soyayı yere göğe sığdıramıyorlar. Uzakdoğuluların soyayı kullanması örnek gösterilir ama japonların geleneksel mizo yemeğinde soyanın 1 yıl fermantasyon sürecinden geçmesi gerekiyor. Ona göre yani bence hiç tüketmeyin daha iyi. Ayrıntılı bilgiyi www.beslenme.bulteni.com adresinde bulabilirsiniz.
     
  8. iscrotix
    Offline

    iscrotix Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2007
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    28
    içerdiği protein oranını öğrenince bi hevesle gittim hemen aldım bir paket ama burdaki yorumları okuyunca üzüldüm açıkçası.yinede günde 100 gram soya kıyması tüketsek , yüzde 60 emilimi de olsa satılan protein tozlarının 50-60 gramı kadar kaliteli protein kazanmış olurmu vucudum acaba ?

    edit:ayrıca tadı fena değil .. 10 dakika sıcak suda bekletip kaşık kaşık tüketiyorum hiçbirşeyle karıştırmadan
     
    Son düzenleme: 16 Ekim 2007
  9. noghay
    Offline

    noghay Üye

    Katılım:
    13 Eylül 2007
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    İçeceklerle ilgili sorunu sorunu olmayanlar sütle karıştırıp blenderde bir dikişte içme olayını deneyebilirler ama sütle nasıl bir reaksiyona girer o konuda bilgim yok tabi...
     
  10. KaRaBaSH
    Offline

    KaRaBaSH Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2007
    Mesajlar:
    234
    Beğenileri:
    35
    Ödül Puanları:
    0
    soya ürünlerinin çiğ tüketimde(sütle karıştırmak gibi) mide çeperlerine yapışıp emilimi engellediğiyle ilgili duyduğum bazı hurafeler var, acaba ne kadar doğrudur bilen bir arkadaş var mı?
     
  11. noghay
    Offline

    noghay Üye

    Katılım:
    13 Eylül 2007
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar kesinlikle hayatımda tattığım en iğrenç tatlardan birisiydi kokusu genzimden saatlerce gitmedi.Hiç tatmamışlar hiç tatmasınlar tavsiyemduh
     
  12. WolfSoN
    Offline

    WolfSoN Üye

    Katılım:
    5 Mart 2007
    Mesajlar:
    193
    Beğenileri:
    89
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul

    Makarna ile denemeye çalış.Mesela domates,sarımsak rendesi,biber ve çok az salça ve birazda yağ ile sos hazırla içinede fesleğen at(burda fesleğen tadı inanılmaz güzel kılıyor).Sonrada makarna üstüne dök ve afiyetle ye
     
  13. TERMİBODY
    Offline

    TERMİBODY Yeni Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    83
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaşlar soya kıyması değil ben soya ununu tavsiye ediyorum dün gidip aldım midrostan 3 paket her paket 500 gr olanından (bu arada paketi 2.5 ytl(500gr) kglıklarından alıcaktım bulamadım daha ucuza gelirdiye )
    100 gr daki besin değerleri:
    --------------------------------------
    kalori ;329 kcal/1.372 kj
    protein ;50.0gr
    yağ ;1.2gr
    karbonhidrat; 38.4gr
    lif ; 4.3gr
    kalsiyum ;241.0mg
    demir ;9.2mg
    çinko ;2.4mg
    tiyamin(B1) ;7.0mg
    riboflavin ;25.0mg
    niyasin ;2.6mg

    çalıştıktan 15 dakkika sonra 2 okkalı bardak süte 3 çorba kaşığı soya unu 1 de muz koydum mixerde iyice karıştırdım gayet güzel oldu hiç mide bulantısı içememe gibi birşey yaşamadım artık hergün düzenli olarak yapıcam böyle sabah kahvaltısında yeterli düzeyde protein alsamda yine içimde yeterli düzeyde protein alıyormuyum sorusuna geyet güzel bir cevap buldum artık içinde herşey var karbonhidratta alıyorum yeteri kadar lif de cabası sabah hayvansal protein öğlende bitkisel protein zaten kimse tutamııyordu beni artık hiçkimse tutamaz :D ucuz yoldanda protein ihtiyacımı karşılıyorumdumbelllls ne mutlu bana soya unu burada bildiğiniz undan farkı yok şekil olarak görünüm olarak
     
    Son düzenleme: 21 Kasım 2007
    demirsteel bunu beğendi.
  14. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    aslinda unu varsa beyaz yumurtayla domatesle sahanda fena olmaz
     
  15. bozokaydin
    Offline

    bozokaydin Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    518
    Beğenileri:
    3.133
    Ödül Puanları:
    103
     
  16. noghay
    Offline

    noghay Üye

    Katılım:
    13 Eylül 2007
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0

    Yani gerçekten kıymasının kokusu ununda yokmu merak ettim kıymasını yediğimde saatlerce midem bulanmıştı,gırtlağıma yapışmış saatlerce koku gitmemişti...
     
  17. TERMİBODY
    Offline

    TERMİBODY Yeni Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    83
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    inanki yok thums: yalnız unu çok fazla katarsan boza gibi oluyor ozaman biraz belki içemiyor gibi oluyorsun kıvamlı yapmıcaksın
    mesela 2 büyük bardak süte(bardağın büyük olması lazım:D) 3 çorba kaşığı unu bide muz fevkalade güzel oluyor valla ve ayrıca bende iştah ta açtı tamn istediğim gibi


    dostum kaçırma derim kıyması gibi değil thums:



    sabah akşam içiyorum ve çalışıyorum bench_O :D
     
    noghay ve demirsteel bunu beğendi.
  18. coder
    Offline

    coder Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2006
    Mesajlar:
    480
    Beğenileri:
    138
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Yazılımcı
    Yer:
    istanbul
    yiyormuyuz yemiyormuyuz şimdi bunu. benim elime soya filizi geçti yesemmi yemesemmi acaba
     
  19. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.830
    Beğenileri:
    2.154
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Ben wikipedia'dan orjinal makaleyi buldum. Bu da linki: http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/135/3/584
    Link calismazsa haber verin lutfen, zira okuldan baglaniyorum, onun icin bizim network'te mi bedava yoksa halka acik bir makale mi tam anlayamadim.

    Ingilizcesi olmayanlar icin makaleyi ozetleyeyim. 35 tane genc erkekteki hormon seviyelerindeki degisimlere bakiyorlar. Bu adamlara sut proteini, iso-flavone orani dusuk ve yuksek olan soy proteini verip 57 gun boyunca urinlerindeki hormon miktarini not ediyorlar. Bu notlari 1'inci, 29uncu ve 57inci gunde aliyorlar. Testesterone orani sut proteini tuketenlere gore, dusuk miktarda iso-flavon iceren soy protein tuketen adamlarda %9, yuksek iso-falvonlu soy protein tuketenlerde %15 oraninda dusuyor. Fakat testestorone daki bu degisimin diger hormonlara etkisini dair bir bulgu yok. Sonucta prostate kanserini onlemede kullanilip kullanilamayacagina dair bir yargiya varamamislar.

    Kendi degerlendirmem ise su sekilde: Simdi 35 kisi uzerinde yapilmis bu deney ama denekleri labaratuvar ortaminda gozlemlemiyorlar. Ellerine ne yiyip ne yemeyceklerine dair bir liste tutusturup evlerine yollamislar. Hatta haftada 7'den fazla icki icilmesi bile yasakmis. Simdi diyelim ki bir gruptakiler iciyor digerindekiler icmiyor. Bunun hormon dengesine yapacagi etkileri bir dusunsenize? Insan subjelerle calismak bilimde her zaman zordur ve bu insanlarin sizin verdiginiz diyete ne kadar uyup ne kadar uymadigini takip etmek de neredeyse imkansiz. Hele hele iki ya boyunca. Ayrica iki aydan sonra ne oldugu da belli degil. Bizi ilgilendiren diger bir nokta ise sporun s'si dahi bu calismada agza alinmamis. Belki bir grup spor yapiyor, bir grup yapmiyor ve de yapanlarlar yapmayanlar ayri gruplara denk geldi? Ustelik deneyi sadece 23 ila 33 yasindaki adamlar arasinda yapmislar. Ya benim yasim 18'se? Bilmiyorum, bana bu calisma cok ikna edici gelmedi, zaten kendilerinin de cok iddali olduklari soylenemez. Hem ornek sayisi az, hem de insanlarin bos vakitlerinde ne yaptiklari belli degil.

    Elestirinin disinda'ki gercek %15'e varan bir azalma sadece ve sadece soya besinleri tuketenlerde gozlemlenmis. Hem soya hem sut tuketen bir grup da bu calismaya dahil edilmeliydi. Bu makalenin degerlendiricisi (reviewer) olsaydim, kesin olarak calismalarina daha cok sey ekleyip tekrar yollamalarini salik verirdim.

    Sonuc: Az biraz soya tuketmekle kivirtmaya baslayacaginiza dair bilimsel bir bulgu yok, safsatalara kanmayin!
     
    Bench Press ve bonatschi bunu beğendi.
  20. metinmetin71
    Offline

    metinmetin71 Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2008
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Emlak ve inşaat işiyle uğraşıyorum.
    Yer:
    istanbul ümraniye
    Soya kıymalı yumurta yemekleri.

    Bende bilinen bir markanın genetiği oynanmamış kıymasından aldım.İlk başta tatsız tuzsuzdu.Yemekle arası iyi olanlar bilir bu konuda baharatlar imdada yetişir.benim tavsiyem şu şekilde.Hazır menemen harçları var.Bir tane alın sonrada evde de bir tane domates rendeleyin yanına biraz kuru soğan ve yeşil biber.Bunlardan hariç az kırmızı biber,karabiber ve kekik de olabilir.Tuzu az kullanın.Teflon tavaya bir yemek kaşığı zeytinyapı dökün sonrada baharatları az kızgın yağda çevirin.Sonra soğanı ve biberi daha sonrada domates leri tavaya dökün.Az biraz kaynamaya başladığında hazır menemen harcını dökün.En son da suyu iice süzülmüş olan soya kıymasını.Süzme işlemi için eskiden sütü süzdükleri süzgeçlerden kullanabilirsiniz.Ne kadar az su kalırsa o kadar iyi olur.Bu karşımı iyice karıştırınn.Menemen harcının ve domatesin suyunda pişen kıymaya 3-4 tane de yumurta beyazı koyabilirsiniz.yada yumurta koymadan domatesleri koyduğunuz zaman 1 kaşık salça yada acıso koyarak güzel bir makarna sosu hazırlayabilrisiniz.Bütçesi yeterli olmayan arkadaşlarda 1 kg kıyma ile bir kg soya kıymasını(350 gr suyla 1 kg oluyor)karıştırıp köfte harcı ve kimyon ekleyerek bol köfte hazırlıyabilirler.önemli olan bütçe ise soya bu konuda yartdımcı.tavuktan daha ucuz ve özellikle diyet+body yapanlar için kalori bakımından oldukça iyi.
     

Sayfayı Paylaş