Protein Ve Amino Asitlerin Farklılıkları

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve -RevoLt- tarafından 11 Kasım 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    Çoğu sporcu amino asitlerin proteinle aynı olduğunu o yüzde protein alınırsa amino asit alınmayacağını,amino asit alınırsa protein alınmayacağını düşünmekte.Buna bir son vermek üzere bu yazı dizisini oluşturduk.







    Görev Farklılığı Faktörü:

    Proteinler ve amino asitler ayrı ayrı pek düşünülemese de birbirlerinden çok farklı görevlere hitap eden moleküllerdir. Proteinler, vücudun ve kas
    sisteminin beslenmesini destekleyen kombinasyonlardır ve doku onarımında hormon ve enzimlerin yapısında ve daha birçok tepkimede görev alır. Amino asitler ise metabolizma içinde kas yenilenmesi ve gelişimini sağlayan aynı zamanda antrenman seviyesine bağlı olarak anabolik etki ortaya çıkarabilen bileşenlerdir.



    Sindirim ve Emilim Faktörü:

    Proteinler ilk olarak midede değişikliğe uğrarlar. Midenin salgıladığı bir enzim olan pepsin enzimi proteinlerin yapısını bozar. Daha sonra pankreastan salgılanan 2 farklı enzim proteinlerin bozulan yapılarının amino asitlere hidrolize olmasını sağlar. Hidrolize olan amino asitler, ince bağırsaktan salgılanan enzimler yardımı ile de emilim için son ürün olan amino asitlere ayrılırlar. Ve amino asitler aktif taşınma yolu ile kana geçerek ilgili dokulara iletilirler. Vücut içerisinde hangi dokunun, (örneğin, adaleler, saçlar, tırnaklar, sinir sistemi, sindirim sistemi vb.) proteine ihtiyacı var ise kana karışan amino asitler o dokulara iletilir. Ve dokularda bulunan her hücre kendi dokusuna uygun proteinleri sentezler. Dışarıdan aldığımız tablet veya sıvı halde bulunan serbest formda amino asitler ise bu parçalanma işlevine maruz kalmadan emilir ve ilgili dokulara iletilir.





    Zaman Faktörü:

    Yukarıda açıkladığımız sindirim ve emilim işlemleri metabolizma içinde belirli bir zamanı kapsadığından, kas sisteminizin antrenman süresince ve antrenman sonrası süreçte artan amino asit ihtiyacı, proteinler tarafından tam zamanında ve etkili bir şekilde karşılanamazlar. Saflığı %100’e ulaşan amino asitler ise maksimum 30 dakikada kana karışır ve ilgili kas dokularına iletilerek artan amino asit ihtiyacına cevap verir.
    Her hücre çok miktarda, belirli proteinleri sentezleme yeteneğindedir. Sentez için amino asitlerin, özellikle elzem amino asitlerin hazır alınması gerekmektedir. Elzem amino asitlerin yeteri kadar vücuda alınamaması protein sentezinin yavaşlamasına neden olacağı için vücut kendi dokusundan protein ihtiyacı karşılamaya başlar ve buda kas proteini yıkımı (katabolik etki) gibi istenmeyen sonuçlara yol açar.
    Artan bu amino asit ihtiyacını karşılamak için yemekle veya protein kombinasyonlu bir supplement ile daha fazla miktar ve porsiyonda protein alınması ise emilen amino asitlerin yarısından fazlasının yıkıma uğrayarak atılmasına sebep olur. Zira ortalama olarak metabolizma tek seferde 30 gr proteini emebilir.

    Ancak antrenman sırasında ve antrenman sonrasındaki yenilenme sürecinde, vücutta en çok kas sistemi proteine ihtiyaç duyacağından, dışarıdan aldığımız serbest formda amino asitler vücut tarafından parçalanma gereksinimi duyulmadan kas dokusuna yollanır ve burada kas dokuları tarafından kas proteini sentezinde kullanılarak kas yenilenmesinde görev alır. Dolayısıyla kas sisteminin büyüme ve gelişmesi kaçınılmaz hale gelir.
     
    Son düzenleme: 11 Kasım 2012
    wurtz, efendy79, nahilzey ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Cok faydali bir yazi Revolt eline saglik, alinti varsa biran evvel ekle derim :)
     
  3. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    anlama veremediğim bir şekilde son alt kısma Kaynak:Weider yazıyorum ama yazıda çıkmıyor.Editlendi yazısı var fakat son yazdığım çıkmıyor.Yetkililere sesleniyorum son kısma Kaynak:Weider yazarsanız çok memnun olurum.
     

Sayfayı Paylaş