Protein alımının yüksek olduğunu düşünüyorum.
400-500 g et=92-115 ~100g protein
2 dilim tam buğday ekmeği=4 g protein
20 yk bulgur=14 g protein
5 yumurta=30 g protein
1 ölçek protein tozu=25 g protein
Burası 173 g protein ediyor. Ek olarak yulaf, süt, fındık ceviz gibi kaynaklardan protein aldığını düşünürsek 200 grama yakın protein tüketimin var. Bu da kg başına 3 g ediyor. Protein tozunu bıraktığında AST, ALT değerlerinin normale dönmesinin bana göre en mantıklı nedeni aldığın protein miktarının düşmesi.
Bir sporcu beslenmesi kitabında protein alımının kg başına maksimum 2.5 g olması gerektiği ifade ediliyor. Bu miktarın üstüne çıkılırsa, birey için tehlikeli bir durum olan maksimum üre sentezinin aşılacağı belirtilmiş. Bunun da serum amonyak düzeyini yükselteceği ve tehlikeli olacağı belirtilmiş. Tabi öncesinde protein katabolizmasının karaciğerde gerçekleştiği, amonyak ve ürenin üretildiği söyleniyor.
Amonyak, üre ve AST ALT değerleri arasında ilişki olup olmadığı belirtilmemiş. Ama amonyak ve ürenin toksik olduğu ve miktarlarının arttığını düşünürsek, karaciğer hasarının arttığını ve bu yüzden AST ALT değerlerinin yükseldiğini söyleyebiliriz. Bu tamamen benim yorumum
tekrardan geçmiş olsun, tehlikeli bir durum inşallah bir daha yaşamazsın.
Ürenin referans aralıkta olduğunu farkettim sonradan. Yine de sebebin protein tozu olduğunu düşünmüyorum
Genişletmek için tıkla...