Kaslı Kollar İçin SQUAT

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve ARSON tarafından 25 Mart 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 20 üye.
  1. ARSON
    Offline

    ARSON Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2005
    Mesajlar:
    461
    Beğenileri:
    1.618
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    V.G.F. 1.Kademe Antrenör
    Yer:
    MERSİN
    [​IMG]Kas olarak kütle inşa etmek istiyorsanız kuvvetinizi artırmanız gerekiyor .Bu kadar basit ! Ağır kilolara girmediğiniz sürece iri kollara , devasa bir sırta , kalın bir göğüse ya da kütleli bacaklara sahip olamazsınız . Biliyorum şüphesiz bu dediklerim kimseye yeni bir şeymiş gibi gelmeyecek . Buna rağmen her ne kadar apaçık ortada bile olsa bir çok kişi (sadece başlangıç seviyesinde olanlar değil) güç antrenmanlarını önemsememekte ve her başarılı geçen antrenmanlarında ağırlık artırımına nadir olarak gitmekte . Kas miktarında önemli miktarda artış elde etmek istiyorsanız , temel(compound hareketler) kütle inşa eden hareketlerde daha güçlü olmalısınız .
    Beni sürekli olarak şaşırtan şey ne kadar çok neofit(başlangıç seviyesinde olanlar) , başlangıç seviyelerindekilere yakın olanlar ve gelişimde yetersiz kalmış diğer vücutçuların sadece vücudun bir bölgesini hedef alan özel programlara dalarak umutsuzca çabalarla iri kollar inşa etmeye çalışmaları .Onları büyük kollar istedikleri için suçlamıyorum ama bu yöndeki yaklaşım tarzları kusurlu . Squatta kendi vücut ağırlığının 1.5 katını 20 tekrarla kaldırmaktan uzak tipik bir vücutçu için , kola özel program uygulamak baştanbaşa uygunsuzl ve gereksizdir .
    Vücut ağırlığının 1.5 katını 20 tekrarla kaldırma ile sağlanacak kuvvet ve gösterilen gelişim sizin biceps ve triceps(arka kol) antrenmanlarında odaklandığınız izole hareketlere oranla daha fazla iri kollar inşa etmenizi sağlayacaktır . Her ne kadar squat öncelikli olarak bir bacak hareketi olsa da , bu hareket vücudun geri kalanına etki eden ve vücudun geri kalanını uyaran bir harekettir . Ama daha da önemlisi eğer squatta önemli ağırlıkların altına girebiliyorsanız , bu durum vücudunuzun geri kalanının da düzenli bir şekilde büyümesini sağlar .Vücudun 1.5 katı kadar ağırlıkla squatta ağırlık kaldırabilmek ama buna rağmen üst vücutta büyük oranda kas bulundurmamak nadir görülebilecek bir durumdur .
    Üst vücut gelişimi için sadece kolları çalıştırmak ve squat çalışmanın yeterli olmayacağını söylemeye gerek yok sanırım . Hala vücudunuzun diğer kalan bütün bölgelerini çalıştırmaya devam edeceksiniz ama bacaklarınızı , kalçalarınızı ve sırtınızı geliştiren hareketler olan squat , deadliftlere ve sırtta row(çekiş) hareketlerine daha çok odaklanmalısınız . Bir kere güç gerektiren hareketlerde usta olduysanız ve bu hareketlerde etkileyici ağırlıkların altına girebiliyorsanız , kazanacağınız kuvvet ve kas sizin kol,omuz ve göğüs hareketlerinde inanılmaz ağırlıkları kaldırmanızı sağlayacaktır .
    Ziyaret ettiğim ve ya antrenman yaptığım her salonda sayısız miktardaki çocuklar bu düzenden şiddetli bir şekilde kaçarak , idollerinin sahip oldukları kollara sahip olabilmek için çabalarken daha çok kol hareketlerini üstün tutuyorlar . 70’lerde Arnold’ın, 80’lerde Robby Robinson’ın kolları gözde kollar idi ve şu anda gözde olan kollar ise Coleman’ın kolları . Maalesef ki bu saydığım üç vücutçu da diğer tepedeki vücutçular gibi ortalamanın üzerinde olan ağırlıkçılardan uzak ara daha ağır kilolarla çalışarak kol gelişimi sağlamışlardır .Ama kol ölçüsünde artış sağlayabilmeniz mümkün . Bununla birlikte bu vücut geliştiricilere görüntü olarak yakından uzağa benzemeyen genç vücutçular gelişim sağlayabilmek için denemelere girişebiliyor . Dar omuzlar ile birleşen zayıf kollar dar göğüsler ile sabitlenmiş ve narin bir sırta bağlanmış ve sıska bacaklara sahip olan kişiler sadece bir bölgeyi hedef alan özel programlar uygulamak zorunda değillerdir .

    ÖNCELİKLER
    Vücudun her bir yapısının etkileyici bir görünüme sahip olmadığı bir durumda vücudun her bir bölümünde hacim olarak önemli bir artış meydana getirmek için uyarmaya çalışmak için , vücut geliştirmenin üstünü-altını , içini-dışını ve önünü-arkasını bilmek gerekir .
    Tipik bir vücut geliştirmeci basit bir şekilde uyluk , kalça,sırt gibi bölgelerinde dikkate değer miktarda kas miktarına inşa etmedikçe kollarda , kalfta ,omuzlarda , göğüste ve ensede önemli miktarda kas inşa etmeyeceğini bilmez . Basit bir şekilde söylemek gerekirse – ilaçlardan uzak duran tipik bir vücut geliştirmeci büyük bölgeleri güçlü olmadığı sürece küçük bölgelerine hacim bakımından fazla bir şey ekleyemez .
    Uyluk , kalça,sırt gibi bölgelerden gelen önemli bir kütle gayret etkisi bulunmakta . Biceps ,triceps(arka kol) gibi küçük kas gruplarındaki büyüme büyük bölgelerdeki ölçü bakımından gelen büyümeyle orantılı olarak ilerleyecektir . Bu her şeyi bir yana koyup sadece büyük ve güçlü uyluklara , kalçalara ve üst vücudu tetikleyen yapıya sahip olun demek değildir . Bundan uzak durun . Bench press , baş üstü pres (military press,Dumbbell press gibi)ve bazı tür çekiş (row) ,pulldown (aşağı çekiş) gibi hareketlerin yanında , squat ve deadliftlerde ağır çalışın anlamındadır . Daha sonra çalışmanıza bir miktar izole curl hareketleri , calf raises ve ense çalışması ekleyebilirsiniz .
    SÜRÜCÜ
    Küçük bölgelerdeki ilerlemeyi yürüten ana motor büyük bölgelerde meydana gelen ilerlemedir . Eğer uyluk ve sırtta hafif çalışırsanız , genel olarak söylemek gerekirse diğer tür hareketlerle kütle kazanımı bakımından güçlük çekersiniz .
    Bütün bunlar sadece squat , deadlift ve üst sırt hareketleri yapın demek değil , üst vücut press hareketlerine ek olarak yapın demek. Bu tür birkaç hareketi içeren limitli bir program vücudun tamamı için etkili kazanımlar getirmekle beraber , yıldan yıla uygulanacak bir program değil . Kısaltılmış çalışma rutinleri kütle kazanımı bakımından ve diğer genişletilmiş rutinlere oranlara oranla iyi bir altyapı oluşturması bakımından mükemmeldir .
    Hatırlayalım uyluk , kalça ve sırt yapısı başta gelir ve diğer hareketler için motor görevi görürler . Diğer hareketler , hedeflerinde ne kadar önemli olsalar da , motor görevi gören bu takıma oranla yolcu vazifesi görürler .

    BÜYÜK KOLLAR
    Büyük kollara sahip olmak için , kendinize kolları da ihmal etmeyen bacak ,uyluk ve sırt yapılarına odaklanan basit bir program yapın . Squat yeteneğiniz arttıkça , tekrarlar bakımından misal kilo bakımından 100 pound (45.4 kg.) artış sağlayabildiğinizde curl hareketlerindeki kilo bakımından artış 30 pound civarına kadar çıkacaktır ya da bu artışı elde edebilmek için curl hareketlerinde ağır çalışacaksınız . Bu artış sizin bicepslerinize ölçü ekleyecektir . Squat hareketinde 100 pound eklerken bench pres hareketinde tekrarlar bakımından 50-70 pound ekleyebileceksiniz . Bu arka kollarınızda ölçü almanızı sağlayacaktır .
    Eğer üst kollarınıza birkaç inch(7 - 8 cm ). eklemek bakımından ümitsiz bir durumdaysanız , kollarınız vücudunuzun geri kalanına oranla geride olmadıkça kullandığınız ağırlıklara 30 pound(13-14 kilo) ya da daha fazlasını eklemek zorundasınız .Vücut ağırlığınız 130,140,150,160 hatta 170(76-77 kg.) pound olduğunda aklınıza 17 inch (42-43 cm.) ya da 16 inch (40 cm.) kolları getirmeyin . Sadece sayılı kişiler büyük bir vücuda sahip olmadan büyük kollara sahip olabilir . Siz muhtemelen bu istisnaların dışındasınız .
    Birkaç squat , deadlift ya da bench press ile birlikte yapılan 15 set kol kası hareketi ve 15 set izole arka kol hareketi size büyük bir pompalama sağlayacak ve kolları tüm açılardan vurmanızı sağlayacak . Ancak squat, deadlift,bench pressi ağır kilolar ile yapmadığınız sürece kollarınızda fazla büyüme sağlamayacaksınız , ilaç almadığınız ya da genetik olarak hediyelendirilmediğiniz sürece .

    Sizin temel yapılarınız(uyluk ,kalça ve sırt yapısı ve de pres hareketindeki yapı) ölçü ve kuvvet yönünden başta gelmekte ve bu yapılar diğer küçük yapılarla ölçü bakımından direkt bağlantılıdırlar . Arka kollarınızda ölçü bakımından önemli kazanımlar elde etmeden nasıl bench preste ya da dip hareketinde etkileyici ağırlıkları kullanabileceksiniz ? Güçlü kol bileklerine sahip olmadan nasıl ağır kilolarla deadlift ya da row(çekiş) hareketleri yapacaksınız –ayrıca bu hareketleri ağır kilolarla yapmak için omuzlardan ve üst sırttan da bahsetmemek olmaz – Vücudunuzun tümünde yeterince kasa sahip olmadan nasıl squatta vücudunuzun 2 katına yakın bir ağırlıkta bir çok tekrarı çıkarabileceksiniz?
    Vücudun temel kaslı yapılarında büyük miktarda gelişim ve kuvvet artışı sağlayabilmek demek , vücudun küçük bölgelerinde ki yapılarında ölçü ve kuvvet yönünden gelişebilmek demektir .Squat ya da deadlift hareketini sadece 200 pound(yaklaşık 91 kilo ) ile yaptığınızı düşünün ve kollarınız 13 inch(33-34 cm.) geliyor diyelim. Kollarınıza yarım inch(yaklaşık 1.27 cm.) ya da daha fazlasını eklemek için kola özel ekleme yapmak lazım .
    Ancak , bench press ve diğer birkaç önemli harekete ek olarak squat ya da deadlift hareketlerinde gerçek bir çaba sergileyin . Bastığınız ağırlıklara %50 ya da daha fazlasını etkileyin ta ki 300 pound(182 kilo) ya da daha fazlasını 10 tekrarın üzerinde çıkarana dek ve 30 pound (13-14 kilo) kas kazanımı sağlayın . Bu sayede kollarınız 16 inch (40 cm.) civarına gelecektir . Eğer 17 inch(42-43 cm.) kollara sahip olmak istiyorsanız vücut ağırlığınızın 2 katı civarı ağırlıkla birkaç fazladan tekrar çıkarmaya çalışın ve vücudunuzun tümünde kilolarca kas ekleyin .

    Bu türden sağlanan kol gelişimi , concentration curl , pushdown ya da preacher curl gibi basit hareketler olmadan başarıldı . Bu dersteki önceliklerin kanıtladığı şey , siz ve büyük kollar arasındaki en kısa mesafenin curl bar gibi düz bir çizgiden geçmediğidir .

    KUVVET, KÜTLE VE GÜÇ ÇALIŞMASI
    (Haftada 3 gün—1 on, 1 off şeklinde)
    PAZARTESİ
    BACAKLAR: Squat
    1x 16 tekrar, 1x 12 tekrar , 1 x 8 tekrar , 1x 6 tekrar, 1 x 5 tekrar, 1 x 4 tekrar, 1 x 10 tekrar
    SIRT: T-Bar Row ya da Seated Rows
    1 x 16 tekrar, 1 x 10 tekrar, 1 x 8 tekrar, 1 x 6 tekrar, 2 x 5 tekrar, 1 x 10 tekrar
    KALFLAR: Standing Calf Raises
    1 x 12 tekrar, 1 x 8 tekrar, 1 x 6 tekrar, 1 x 10 tekrar
    ÇARŞAMBA
    GÖĞÜS: Bench Press
    1 x 12 tekrar, 1 x 10, tekrar 1 x 6 tekrar, 1 x 5 tekrar, 1 x 4 tekrar, 1 x 8 tekrar
    GÖĞÜS/ARKA KOLLAR: Parallel Bar Dips
    1 x 12 tekrar 1x 10 tekrar 1 x 8-10 tekrar
    BICEPS: Barbell Curl
    1 x 10 tekrar, 1 x 8 tekrar, 2 x 6 tekrar
    ABDOMINALS: Reverse Crunches
    2 x 20 tekrar
    CUMA
    BACAKLAR,KALÇA,SIRT: Deadlift
    1 x 12 tekrar, 1 x 8, tekrar 1 x 6 tekrar, 1 x 5 tekrar, 3 x 3 tekrar, 1 x 8 tekrar
    OMUZLAR: Military Press ya da Behind The Neck Press
    1 x 10, tekrar 1 x 8 tekrar 2 x 6, tekrar 1 x 8 tekrar
    KALFLAR: Seated Calf Raises
    1 x 12 tekrar, 2 x 8 tekrar, 1 x 10 tekrar
    ABDOMINAL: Crunches
    2 x 20 tekrar

    YAZAN:Stuart McRobert

    Ersin Özkul
     
    Son düzenleme: 25 Mart 2012
    unknown00, Özcan ÖZDİL, exquake ve diğer 27 kişi bunu beğendi.
  2. Pulbiber072
    Offline

    Pulbiber072 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    569
    Beğenileri:
    501
    Ödül Puanları:
    103
    Çok Güzel Bi Paylaşım OLmuş Ellerine sağlık Genelde Uzun Yazıları Okumayı Sevmem Ama Bu Yazıyı Sonuna Kadar Okudum Çok Yararlı Bilgiler Var.Teşekkürler
     
  3. Scoobz
    Offline

    Scoobz Üye

    Katılım:
    5 Mart 2009
    Mesajlar:
    940
    Beğenileri:
    386
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    makaleniz bodybuilding yapanlar için oldukca verimli.

    benim sizebir sorum olucak dövüş sporu(örn:muay thai) ile haftada 3 gün (1er gün ara ile) antreman yapan arkadaşlar nasıl kolda hacim alabilir, fikriniz varsa önerilerinize açığım.
     
    Son düzenleme: 26 Mart 2012
  4. WildRose
    Offline

    WildRose Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    84
    Beğenileri:
    163
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bel ağrıları nedeniyle squat ve deadlifte ara vermiştim fakat daha dikkatli olarak düşük ağırlıklarla tekrar başlamayı ve yavaş yavaş ağırlığı artırmayı düşünüyorum. Deneyip sonuçlarını kendi gözümle görmek isterim.

    Bu arada konu dışına çıkmak istemem fakat belirtmek istedim, sevgili Arson, çevirileriniz için ayrı, paylaştığınız deneyimleriniz için ayrı, forumdaki belki de en özenli konuları açtığınız için ayrı teşekkür ederim kendi adıma.
     
  5. Ocensers
    Offline

    Ocensers Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    436
    Beğenileri:
    569
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Zeytinburnu
  6. ARSON
    Offline

    ARSON Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2005
    Mesajlar:
    461
    Beğenileri:
    1.618
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    V.G.F. 1.Kademe Antrenör
    Yer:
    MERSİN
    Rica ederim. Ülkemiz sporcuları araştırıp okuyup öğrenmeden ziyade bilen birine sorayım mantığıyla yaşadıklarından eğer yazdıklarımı okuyorsanız ne mutlu bana.


    Bu geniş bir konu cimsenter çökmeden önce dövüş sporlarında ve amerikan futbolunda off sezonlara dair makaleler yayınlamıştım ama şimdi bulamadım o yüzden üstün körü değinmek istemem. Ama diyeceğim şey bir dövüşçü offsezonda kilosunu arttırmak istiyorsa ilk yapacağı iş günlük kalori alımını 5000kcal ve üzerine çıkartmalı; antrenmanlarında ise 3 günlük circuit training uygulamak kafi; dövüş üzerine odaklı Keiser Runner,
    Ball Slams,Speed Deadlifts vb. gibi hareketlerin dışında olarak ağırlık antrenmanını temel hareketleri 3 4 set 5 - 8 tekrar aralığında izole egzersizleri ise 10 15 tekrar arasında çalışıp dinlenme sürelerini 60saniye civarında tutmalı.

    Evet aynı yazarın başka bir kitabından.
     
    Steve bunu beğendi.
  7. kalkan333
    Offline

    kalkan333 Yeni Üye

    Katılım:
    24 Mart 2012
    Mesajlar:
    518
    Beğenileri:
    412
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Body
    Yer:
    Bodyforumtr
    Bende SQUAT a başladım :D yanlız halter olmadığı için damacanayla yapıcam
     
  8. PointFlex
    Offline

    PointFlex Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2011
    Mesajlar:
    216
    Beğenileri:
    147
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Kocaeli
    Squats: Awesome or Awful & Overrated?
    [YOUTUBE]https://www.youtube.com/watch?v=I_2JPn6gbKM[/YOUTUBE]
     
    Efrahim ve Azi bunu beğendi.
  9. CarpeNoctum
    Offline

    CarpeNoctum Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2009
    Mesajlar:
    702
    Beğenileri:
    1.298
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Zimbabwe
    Bu makaleyi okuyalı aradan 7 8 ay geçti heralde , gerçekten bu sporda bana bi yön verdi diyebilirim.(Arson + bi thanks .)
    Konuya katkımız olsun diyerekten , McRoberts' ın bir kaç antreman sistemini ekliyim , kafada bişeyler canlansın.
    Ancak bu tarz sistemleri bizim classic salonlarda uygulamak sıkıntı(cogu salonda squat düzenegi bile yok) ,+ anlamsız bakış ve tavırlar alınabilir alısmısız türk usulü piramite bikere :).


     
  10. serdar2
    Offline

    serdar2 Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    442
    Beğenileri:
    532
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Purchase
    Yer:
    Avusturya
    Squatta agirlik artirdikca, Benchten omuz presse, barbell curlden, leg presse. Her yerde agirlik artti. Ben haftada mutlaka 6 set squat yapiyorum.

    20,15,10,8,8,6 tekrar seklinde. Son sette ise bacaklarim resmen titreyerek gidiyor.Squat ve bench press, en sevdigim ikili:)
     
  11. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    ilk defa squatı programına eklemiş biri için multipowerda mı yapmak daha iyi yoksa serbest ağırlıkla mı squat yapmak daha iyidir?
     
  12. serdar2
    Offline

    serdar2 Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    442
    Beğenileri:
    532
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Purchase
    Yer:
    Avusturya
    bence sadece bar ile basla, sonra 10ar kilo takip dene. Formun oturana kadar asla agir girme, Gecirecegin bir sakatligin geri donusu olmayabilir. Onun icin form tam oturana kadar mutlaka bos bar veya cok az agirlikla , serbest squat rackinda yapmani tavsiye ederim.
     
  13. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    gittiğim salon da squat için gerekli alet yok.multipowerda yaparım diye düşündüm ama aslında serbest ağırlıkla yapmak en mantıklısı ama onu da nasıl yaparım bilemiyorum.barı omzumdan nereye koyacam bilgim yok :)
     
  14. serdar2
    Offline

    serdar2 Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    442
    Beğenileri:
    532
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Purchase
    Yer:
    Avusturya

    o zaman mutli powerda yap sen gene en iyisi, olmadi dumbell squat yap ama ona da bilekler ve forearm dayanmiyor.,
     
  15. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    o konuda şanslıyım amatörce yaptığım zamanlarda bütün kanat hareketlerinde ve omuz hareketlerinde bilekleri kırıl yaptığım için forearm bicepsten 3 cm daha zayıf o kadar.güçlüdür yani bileklerim.
     
  16. CarpeNoctum
    Offline

    CarpeNoctum Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2009
    Mesajlar:
    702
    Beğenileri:
    1.298
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Zimbabwe
    Bana göre serbest barbell squat = smit machine + dummbell squat. Tabi salon imkanlarından yıllardır serbest calısamadık o ap ayrı mesele , bi squat ıcınde salon deıstırmek olmaz :)

    Malesef çoğu salonda squat rack olmadıgından serbest ağırlık limitleri bi yere kadar :(

    Dips aleti varsa(yüksek olan) barı onun üzerine koyupda denenebilir alternatif olarak , tabi muhakkak bi partner lazım.

    @efekan , çok zorlamamaya bak yeter. Sadece bi sistemde çalısmak yanlıs , dönüsümlü olarak calıs.
     
    Son düzenleme: 11 Aralık 2012
  17. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    benim yaşım 18. 1.75 boyum.açıkçası uzamam durur diye korkmuyor değilim.şimdilik maksimum 20kg takıp çalışırım ama ilerleyen zamanlarda daha fazla ağırlık binmesinden ötürü boy uzaması durur mu diye endişeliyim.
     
  18. D.Y
    Offline

    D.Y Üye

    Katılım:
    9 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    542
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    73
    18 yasindan sonra kayda deger bir boy uzamasi olmaz zaten(bence)...
     
    Ocensers bunu beğendi.
  19. -RevoLt-
    Offline

    -RevoLt- Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    1.018
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    93
    22 yaşına kadar uzuyor.
     
  20. setzkescher
    Offline

    setzkescher Üye

    Katılım:
    18 Şubat 2007
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Meslek:
    öğrenci
    teşekkürler..
     

Sayfayı Paylaş