kalp kası kalınlaşması

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve KuKuLeTa tarafından 16 Haziran 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. KuKuLeTa
    Offline

    KuKuLeTa Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2007
    Mesajlar:
    69
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Bu gün internette gezinirken bi yazı gördüm

    "Halter, güreş gibi daha çok kısa ve yoğun kas gücü gerektiren egzersizler yapılırsa kalp kasında daha çok kalınlaşma, daha az büyüme karşımıza çıkar "diyordu aklıma "ya body?" sorusu geldi. burada yazılanlar hakındafikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim sağlıklı yaşayalım derken bir yandanda sağlığızımızı bozuyoruz? lafı fazla uzatmadan yazıyı paylaşim.

    Son yıllarda sporcularda genç yaşta görülen ölümler merak konusu oluyor. Oysa beslenmelerine dikkat edip spor yapmalarına rağmen ani bir kalp kriziyle ölen genç sporcularda gözden kaçırılmaması gereken önemli noktalar bulunmaktadır.


    International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, sporcularda ani ölüm nedeni olan kalp hastalıklarını şöyle sıralıyor:
    *Kalp kası kalınlaşması hastalığı
    *Kalbi besleyen koroner damarların doğuştan gelen anormallikleri
    *Öldürücü ritm bozuklukları ile birlikte olan sağ kalp karıncığının hastalığı


    Tüm bu durumlar sporcuların detaylı kalp muayeneleri, elektrokardiografi, ekokardiografi, gerekirse ritm takipleri ve kardiyak MR incelemeleri ile saptanabilecek durumlardır.


    Halter ve güreş kalp kasını kalınlaştırıyor

    Yapılan sporun tipine göre değişen oranlarda olmak üzere kalpte büyüme ve kalınlaşma gelişiyor.

    -Eğer daha çok koşu, yüzme, bisiklet gibi dayanıklılık egzersizleri yapılırsa kalpte büyüme ön planda, kalınlaşma daha az oluyor.

    -Halter, güreş gibi daha çok kısa ve yoğun kas gücü gerektiren egzersizler yapılırsa kalp kasında daha çok kalınlaşma, daha az büyüme karşımıza çıkar.

    -Sporcu kalbi diye tanımlanan durum bu yapısal değişikliklerle birlikte bazı ritm değişikliklerini de içerir. Bu değişikler sporculardaki ani ölümler ile ilişkili değildir ve sporun bırakılması ile 6 ay gibi kısa bir süre içinde de büyük ölçüde geriler.

    Sporcu muayenesinde neler yapılmalı?

    En başta detaylı olarak hem kişisel hem de aile öyküsünün alınması gerekir. Çünkü aileden gelen pek çok özellik, o kişide henüz bir bulgu olmasa da önemli bazı kalp hastalıkları hakkında bilgi verir.

    Bu bilgiler alındıktan sonra, muayene ve elektrokardiyografinin incelenmesini takiben gerekirse ekokardiyografi (kalp ultrasonu) incelemesi yapılır. Bu incelemelerde bir takım anormallikler saptanırsa daha ileri ritm incelemeleri ve kardiyak MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Sporcuların yılda bir kez kalp kontrolleri mutlaka yapılmalıdır. Böyle bir değerlendirme ile sporculardaki kalbe bağlı ani ölümlerin büyük kısmı önlenir.


    Uzun boylu sporcularda görülen hastalık

    Sporcu ölümlerinin bir kısmı fark edilmemiş “Marfan Sendrom”u bulunan sporcularda görülmektedir. Marfan Sendromu özellikle uzun boylu sporcularda akla gelmesi gereken bir durumdur. Kalpten çıkan büyük aort damarımızda genişleme ve bu bölgedeki kalp kapağında yetersizlik olabilir. Marfan Sendromu bu aort damarının ağır fiziksel aktivite sırasında yırtılmasıyla ani ölümlere yol açabilen bir hastalıktır.


    Ani ölümlerin başka nedenleri de var mı?

    Aşırı sıcak, aşırı nemli bir ortam ya da çok soğuk bir havada spor yapmak önceden herhangi bir problem yoksa bile ani ölümlere yol açabilir. Hatta bunun yanı sıra sporcularda ishal, kusma nedeniyle aşırı sıvı kaybedildiği, vücuttaki elektrolit dengesinin bozulduğu durumlarda da ağır fiziksel aktivite yapılırsa yine ciddi problemler karşımıza çıkabilir.


    Bir diğer sebep sporcuların kullandığı doping maddeleridir

    Aşırı alkol alımı, kokain kullanımı da ağır fiziksel aktivite sırasında ciddi sorunların yaşanmasına sebep olabilir

    kaynak:http://askmen.mynet.com
     
    atakan_irresistable bunu beğendi.
  2. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    bu rahatsızlıklar özeillikle uzun boylu insanlarda daha sık görülmektedir. bunun yanında antrenman siddetinde kalp ritiminde aşırıya kaçılmamalıdır. uzun ve yapılı insanlar daha çok açıkhava basıncına maruz kalırlar buda kalbe daha fazla yük bindirir. insan derisinin her cm karesine nufuz eden açıkhava basınçını dengelemek için kalp daha fazla çalışır.

    örneğin yüksek bir yee çıktığınızda atmosferdeki açıkhava basıncı düşeceğinden insanların derisindeki basınç düşer ve damarlar gözükür. antrenman esnasında ise kalp daha fazla çalışır. kalp nihayetinde bir istemdışı kaslarlardan oluşmaktadır. aşırı protein tabiki kalınlaştırır. özellikle uzunboylu insanlar dikkat etmelidirler.

    bu sorundan kurtulmak için İNCİR yemeye devam etmelisiniz. kim kalbinin düzgün sorunsuz bir şekilde çalışmasını isterse incir yemeye devam etmeli..

    hipertrofik kardivomiyopati, özellikle evde iş yerinizde yaptığınız sporda size sıkıntı verecektir. yüksek şiddetli antrenmand sanki nefes alamama gibi, kendini bir anda uykusu gelmiş gibi hissetme, olduğunu gösterir. semptomları çok azdır. kendini çok sağlıklı hisseden kişide bile olabilir. bu yüzden antrenmnlarımızı ve nefesimizi doğru kontrol etmeli ve sık tekrarlarda affedersiniz b..muz çıkana kadar ıkınmayalım 40 50 vurucaz diye... çünkü kalp vudun her hücresine oksijen göndermek istiyor ancak bazı hücreleriniz zorlandığından aşırı OKSİJEN TRANSPORTASYONU NA GEREK DUYUYOR VE BUNU KARŞILAMAYACAĞINI ANLADIĞINDA KALINLAŞMAYA BAŞLAMAKTA SPOR YAPALIM FAKAT ADAM GİBİ. BAZI ARAKDAŞLARI GÖRÜYORUM GÖZÜ KARARANA KADAR SOLUK SOLUĞA SET BİTİRİYOR. BU OLMAZ. NEDEN PRO SPORCULAR SET DİYE BİR ŞEY YAPMIŞLAR LÜTFEN DİKKAT ARKADAŞLAR..

    eğer yanlışı olan arkadaşlar var ise en yakın zamanda efor testine girmeli ve bir elektrokardiyogram yaptırmalıdır.

     
    Son düzenleme: 17 Haziran 2009
    Bozo-Baku, LennyNeox, KuKuLeTa ve diğer 2 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş