Güç-Kuvvet terimi aynımıdır ? yoksa farklımıdır ?

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve zerdustoldu tarafından 15 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. zerdustoldu
    Offline

    zerdustoldu Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2009
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makina Mühendisi
    Yer:
    Kocaeli
    Bu sorunun iki farklı cevabı var. Eğer güç=kuvvet olarak algılarsanız, tabi ki en güçlü sporcular, strongsman, halter ve vücut geliştiricilerdir.

    Ancak aslında güç dediğimiz şey kuvvetle eşdeğer değildir.

    Güç belli bir hareketi, işi (örneğin bir ağırlığı yerden kaldırmak, yumruk atmak) birim zamanda yapma miktarıdır. Yani güç tanımının içerisine muhakkak ki zaman da girmelidir. Bu bakıma boksörler daha güçlü olabilirler. Hatta 100 metre koşucuları da bu kategoriye girebilir. Bu bakıma hem güçlü hem de kuvvetli diyebileceğimiz kişiler, güreşçiler, güllecilerdirler (uzağa fırlatma için hem hız hem de kuvvet gereklidir).
     
    Son düzenleme: 15 Temmuz 2009
  2. Wolf_Kanuni
    Offline

    Wolf_Kanuni Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2006
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Bu söylediğiniz güç tanımı hangi sözlükte yazıyor, belirtebilir misiniz?
     
  3. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    sanırım siz çabuklukla karıştırdınız.
     
  4. zerdustoldu
    Offline

    zerdustoldu Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2009
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makina Mühendisi
    Yer:
    Kocaeli
    Yukarda dediğim gibi güç=kuvvet olarak halk tarafından algılandığından dolayı sözlüklerde de başta bu yazacaktır. Çünkü sözlükler kelimeleri halk arasında yaygın olarak kullanılan anlamlarına göre sıralar.
    bkz: tdk

    Ancak olayı teknik olarak açıklamak gerekir. Eğer siz derseniz ki "güç nedir, kim ya da ne en güçlüdür ? ", bu bir edebiyat sorusu değildir. Bu bir fizik sorusudur. Dolayısıyla fizik kaynaklarına, ya da ansiklopedilere yönelmemiz gerekir. Fizikte güç ile kuvvet farklı anlamlardadır.

    Örneğin rastgele bir lise ya da üniversite fizik kitabını açarsanız, ya da en azından wikipediadaki tanımına bakarsanız: (http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BC%C3%A7_(Fizik))

    Birim zamanda yapılan miktarı Enerji, iş yapabilme kabiliyeti, kapasitesi; güç ise, belli bir işi yapmanın hızıdır. Örneğin bir arazi aracının çekiş kuvveti spor bir araca göre çok fazla olabilir. Ancak spor aracın muhtemelen beygir gücü çok daha fazladır. Çünkü yüksek hızlara çıkabilir.

    Bu bakıma teknik olarak güç zamandan bağımsız olarak düşünülemez.

    Demek istediğim, güç=kuvvet x yol / zaman

    zaman da çabukluğa bağlı olduğu için aynı kuvvette iki kişiden çabuk olan daha güçlüdür diyebilirim.

    güç= kuvvet x yol / zaman

    derken dikkat edin, hani bench yaparken tam göğse indirip mümkün olduğunca en yukarı kaldırıp uzun hareketi yaparak (yolu arttırarak) ve de mümkün olduğunca hızlı yaparak (zamanı azaltarak) daha da güç harcamış ve daha konsantre efor sarfetmiş oluyoruz :)
     
    Son düzenleme: 16 Temmuz 2009
  5. Wolf_Kanuni
    Offline

    Wolf_Kanuni Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2006
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    zerdustoldu,
    Konuyla ilgili ciddi bir mantık hatasındasınız. Yine biraz konu dışı bir cevap olacağı için arkadaşlardan özür dilerim ancak bir konuyu netleştirmek ihtiyacını hissediyorum...
    Öcelikle:
    Güç ve kuvvet terimlerinin FİZİKTE birbirine eşit olmadığını ben de gayet iyi biliyorum ama sence burada başlığı açan arkadaş "kim daha güçlüdür" derken birimi Newton olarak nitelenen kuvvetten veya fizikte kuvvet x yol / zaman (hız) olarak açıklanan "güç"'ten mi bahsediyor? Basit olarak sadece senin deyiminle halk arasında kullanılan kim daha güçlü veya kuvvetli diyor...

    Evet, sorunun kendisi biraz geniş kapsamlı... Güç ve kuvveti halk arasında kullanılan anlamıyla algılasak bile bunu neye göre ölçeceğiz? Örneğin dünyada bench press ve deadlift rekoru kıran biri dünya gülle şampiyonundan daha uzağa gülle fırlatabilir mi? Tabi ki hayır... Peki bu, gülle şampiyonunun daha güçlü olduğunu mu gösterir, yoksa belirli bir kas grubunun daha güçlü olmasıyla veya "tekniğin" de işin içine girmesiyle mi böyle oluyor??? Yani, soru başlı başına tartışmaya açık bir konu...

    Bazıları soruyu "kim kimi döver" gibi algılayıp bir çok değişkene ve de ŞANSA da bağlı olan cevaplar veriyor, bazıları daha da saçmalıyor ama olayı FİZİK ile açıklamaya kalkışırsanız öncelikle gücün fizikteki tanımını daha iyi algılamanız gerekiyor... Neyi yanlış algıladığınızı aşağıda açıklayacağım da öncelikle size şunu sormak istiyorum: Gücü, fizikteki anlamıyla tartışacak olsak da ben yine "neye göre" derim... Yani buradaki hareket nedir? (Fiziğe göre yapılan iş nedir?) Gücü ölçtüğümüz hareket "halter kaldırmak" mı, "gülle atmak" mı, yoksa "yumruk atmak" mı??? Sonuç olarak yine değişen birşey olmadığını görürsünüz...

    Peki, "gücün" fizikteki anlamına geri dönelim, işte mantık hatanız burada başlıyor. Flexor hoca "sanırım çabuklukla karıştırdınız" derken çok doğru bir tespit yapıyor. Siz, gücün fizikteki tanımında bulunan "hız"'dan bahsederken boksörlerden ve 100 metre koşucularından bahsetmişsiniz. Burada bahsedilen "hızı" (yani yol/zaman, denklemde belirtilen Güç=kuvvet x yol / zaman, bir diğer deyişle güç = kuvvet x hız) çabukluk, hareketlilik/çeviklik vs... olarak algılayıp sanki boksörler/koşucular hızlı adamlardır demek ki daha güçlüler gibi bir mana çıkarmışsınız. Kuvvet ve hızı birbirinden bağımsız düşünüp, örneğin adamın ayaklarının veya vücudunun hızlı hareket etmesiyle, yumruğunun kuvvetini ayrı ayrı ele alıp birbiriyle çarpmış gibisiniz... Halbuki denklem bize bunu söylemiyor... Bu denklemde "hızlılıktan" bahsedilmiyor, yapılan hareketin veya yapılan işin hızından bahsediliyor... Yani örneğin atılan yumruğu ele alırsak, "hız" o yumruğun belirli bir zamanda aldığı yol oluyor, adamın genel olarak hızlılığı değil...

    Bahsedilen hızın, yapılan hareketin veya işin hızı olduğunu öğrendik. Peki, yapılan hareket "birşeyi çekme" hareketi olsa, siz, boksörler veya koşucular daha hızlı bir şekilde bir eşyayı çekebilirler de diyebilir misiniz? Bunu bilemezsiniz değil mi? Olay yine nereye geliyor??? Hangi hareketin yapıldığına... Yani daha hızlı "yumruk atmak" derseniz, boksör tecrübesi, kas kondisyonu, destekleyici kasların ve eklemlerin niteliği vs... gibi sebeplerle daha hızlı yumruk atar tabi ki ama peki daha hızlı tekme de atabilir mi? O zaman, hareket tekme atmak ise, boksörler "güçsüz" mü oluyor? (Tekrar belirtmek isterim ki bahsedilen hız "hareketin hızı", serilik veya kaç yumruk/tekme atıldığı da aynı şekilde bu tanımdaki hız ile alakalı değil. Yazdıklarınızdan, bununla ilgili de bir mantık hatanız olduğunu anlıyorum, tanımdaki "birim zamanda yapılan iş"ten kasıt, yumruk tekrarı değil, buradaki birim zaman tek bir yumrukla ilgili... )

    Bu arada bahsedilen hızı yanlış anlamamış olsaydınız bile bir başka mantık hatanız daha olurdu... .Örneğin boksörler veya koşucular daha hızlıdır, demek ki daha güçlüdür derken değerlendirmeye sadece "hızı" alıyor olmanız hata... (hadi diyelim ki belirli bir itme işlemini yaparken boksörler veya koşucuların "hız" değeri daha yüksek). Fakat bu denklemde sadece hız yok ki. Güç = kuvvet x hız. Kuvvete ne oldu peki? Diyelim ki bir power lifter aynı itme işlemini yarım birim "daha yavaş" yapıyor ama 3 kat daha fazla kuvvet ile. Peki o zaman kim daha çok güç uygulamış olur? Kendi verdiğiniz tanımdaki "kuvvet" değişkenini göz ardı etmişsiniz. güç= kuvvet x yol / zaman (hız)

    Konuyla alakasız diğer yanlışlarınız:

    Hayır, sözlükler Türkçe Dili'ndeki karşılığı yazar. Halk arasında birşeyin yanlış kullanımı sözlüğün değiştirilmesini gerektirmeyeceği gibi, halk arasında genelde pek de kullanılmayan sözcükler de sözlükte olabilir...

    Burada da temel bir yanlışın var. Burada "hızlı yapmak" tam olarak güç tanımındaki zamanı azaltmıyor... Dikkat edersen burada hareket, bir arabayı itmekten farklı... Yer çekimi sebebiyle sen hareketin yarısında dursan bile bardaki ağırlık kadar bir "kuvvet" vücuduna uygulanmaya devam ediyor. Barı bir saniyede tamamen yukarı da kaldırsan, yarım da kaldırsan bir saniyede (buradaki birim zaman bir saniye oluyor), uyguladığın kuvvet bu birim zamanda (güç) birbirine neredeyse eşit, yarım kaldırıştan sonra harekete devam ettiğinde ise tahim edebileceğin gibi süre arttığı için sarfedilen efor daha fazla oluyor. İşte bu yüzdendir ki, bu sporda mümkün olduğu kadar hızlıdan ziyade, biraz daha yavaş ve de kontrollü kaldırmak kasların üzerindeki gerilim daha uzun süreli olacağından tercih edilir... Hareket aynı kilo ile farklı hızlarda yapıldığında barın konumuna ve de ivmesine göre uygulanan güçte az bir fark olacaktır elbette (kuvveti paylaşan kasların da oranı farklı olacak), fakat başta da söylediğim gibi buradaki temel hatan, fizikteki "güç" denklemindeki hızı yanlış değerlendirimen.

    Tanımı yanlış anlasan da seninle tartışmayı bu konuya cevap veren bir çok insana tercih ederim çünkü buradaki cevaplar genelde şöyle oluyor:
    "Yigenim guvvet dimek, hani halteri galdırıyon ya, o guvvettir, emmee güç ise bruce lee'de vırdır"... Cahil insanları aşağılamak gibi bir niyetim yok ama bazı cahiller, hiç bilmediği, okumadığı, araştırma yapmadığı bir konuda ahkam kesebiliyor... Bu, son devirde milletimizin genel bir hastalığı maalesef.
     
    Son düzenleme: 18 Temmuz 2009
    okaaan, bigking ve FleXoR bunu beğendi.
  6. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    wolf kanunin dediği gibi tartışılacak bir konu fakat başka başlık altında değil.

    oyuzden konuyla ilgili postlara başlık oluşturdum. bu başlık altında konuyu tartışabiliriz.


    Çok iyi bir derleme wolf buradan anladığım şu. hızdan doğan güç , güçten doğan kuvvet

    kuvvet denildiği zaman nedense aklıma güce dayalı çabukluk ve hız gelmekte hıza eklenen gücün kuvvet oluşturması

    güç dediğimdeyse mantığım ağır yavaş fakat güçlü katılımsız doğrudan kullanılan patlayıcı enerji.
     
    Son düzenleme: 18 Temmuz 2009
  7. Venomanic
    Offline

    Venomanic Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    51
    Beğenileri:
    36
    Ödül Puanları:
    0
    zerdustoldu'nun anafikri doğru fakat Wolf_Kanuni'nde yer yer üstünde durduğu gibi karşılaştırmaları ve örnekleri yanlış. İki durumu karşılaştırmak için parametrelerden birinin sabit olması gerekir. P(Güç)=F(Kuvvet)*V(hız) formülünde bir boksörle strongman karşılaştırılırken hız artıyor ama kuvvet azalıyor. Artışın oranı bilinmediğinden kesin bir yargıya varılamaz.
    Bench Press örneğinin mantığını doğru buldum fakat varılan sonuç yanlış veya yetersiz de denebilir. Barı daha kısa sürede kaldırdığımız zaman, hız artacak dolayısıyla yerçekimine karşı yapılan iş büyüyecektir fakat sürenin kısalması ayrıca kasların toplamdaki uyarılma süresi de kısalıcaktır(Nöronlar daha hızlı iletim yapıcaktır demiyorum yanlış anlaşılmasın). Bu da kasların gelişiminde negatif etki yaratır.
    Üniversite sınavlarına şimdiden hazırlanmaya başlamış biri olarak, kafamı fizik testinden kaldırıp foruma girdiğimde böyle bir konuyla karşılaşınca cevap yazmak istedim.Hatalarım varsa mazur görünüz, düzelticek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
     
    Son düzenleme: 18 Temmuz 2009
  8. novizenj
    Offline

    novizenj Üye

    Katılım:
    11 Aralık 2008
    Mesajlar:
    444
    Beğenileri:
    371
    Ödül Puanları:
    73
    güç ve kuvvet kelimeleri tartışılırken ne yazikki çok fazla kavram kargaşası meydana gelir. bu karışıklığın nedenini dilimizdeki kelime yetersizliği olarak görüyorum. güç ve kuvvet çok geniş kapsamlı kelimeler. bunlar üzerinden tartışıldığı zaman işin içinden çıkılması gerçekten çok zor oluyor. neyse...
    ingilizcede specific strength diye bir kavram var. özgül güç olarak çevirebiliriz. sanırım bu tartışmada kast edilen durumu açıklamak için kullanılabilecek bir kavram. özgül güç kişinin yapmış olduğu iş için gerekli olan, sadece o işe özgü güç olarak tanımlanıyor. bu tanım benzer bir başlıkta ele alınan güreşçi mi güçlü boksör mü güçlü gibi tartışmalarada açıklık getirebilir diye düşünüyorum. bu durumu örneklendirecek olursak; usain bolt'un gücü 100 metreyi 9.69 saniyede koşabilmesidir. mariusz pudzianowski'nin gücü ise lumberman yürüyüşünde 180 kiloluk kayaları taşıyabilmesidir. yani farklı anlamda, kıyaslanamayacak bir güç söz konusu.
     
  9. Gio
    Offline

    Gio Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2006
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    48
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Kuvvet:fizikte kuvvet, kütleli bir cisime hareket kazandıran etkidir.
    Güç:Birim zamanda yapılan iş miktarı enerji,iş yapabilme kabiliyeti,kapasitesi;güç ise belli bir işi yapmanın hızıdır.

    kuvvet terimini anladıktan sonra gücü hesaplamak kolaydır.güç=iş/zaman=kuvvet*hız.

    bu bilgiler ortaöğretim fizik kitaplarında bulunabilir.fizik evrendeki somut herşeye uygulanabileceği için bunu da v.g. ye uyarlamak zor değil.
     
  10. Wolf_Kanuni
    Offline

    Wolf_Kanuni Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2006
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Yer çekimine karşı yapılan iş büyüyecek derken, burada sadece hareketin başlangıcını değerlendiriyorsunuz (bar göğse yakınken yapılan ilk hareket). Elbette tam bu pozisyondayken ilk itme ne kadar hızlıysa, başlangıçta ortaya çıkan güç de o kadar fazla olur, fakat bench press itme hareketinin toplam mesafesini de düşünmek gerekir (barın göğse yakın olduğu konumdan kolların neredeyse düz duruma geldiği ana kadarki mesafe). Bu toplam mesafede uygulunan gücün hesaplanmasında momentum gibi bir faktör de ortaya çıkıyor... İlk başta oluşturulan momentum sebebiyle yer çekiminin de etkisi git gide azalır ve devam ettikçe barı hareket ettirmek kolaylaşır (uygulanması gereken güç azalır). Daha yavaş hareket ettirdiğimizde ise hareketi yapmaktaki "momentum yardımı" hızlı yapmamızdan daha az olur...

    Eğer bu açıkladığımı bench press hareketinde anlamakta güçlük çekiyorsanız, dumbbell ile yana açış (lateral raise) hareketini düşünün... Hareketi hızlı yaptığınızda çok daha kolay, yavaş ve kontrollü yaptığınızda daha zor olur değil mi? İlk harekete başladığınız zamanki uyguladığınız güç yüksek olsa da, daha sonra hareketin kalan bölümünde bu bahsettiğim ivmenin de yardımı ile uygulamanız gereken güç çok daha az olur... Sonuçta hareketin tamamını değerlendirecek olursanız uygulanan gücün hesaplanmasında bu faktörü de değerlendirmeniz şarttır.

    Özet olarak aslında hareketlerin başlangıcı (barda veya dumbbell'de herhangi bir momentum yok iken) daha zor iken, devamı daha kolaydır... Hatta bazı body'ciler hareketin devamındaki kolaylığı azaltmak için "band" veya zincir ekler. Aşağıda örnek bir video var:
    https://www.youtube.com/watch?v=IUafkrz7Gpc
     
    Venomanic bunu beğendi.
  11. Venomanic
    Offline

    Venomanic Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    51
    Beğenileri:
    36
    Ödül Puanları:
    0
    Sayın Wolf_Kanuni, ben sizinde farkettiğiniz gibi sadece kaldırma evresini ele almıştım konuyu açan arkadaşımızın örneği üzerinden giderek, olayın ikinci evresinde olanlar hakkında yine size katılıyorum. Ayrıca lateral örneğide tam yerinde olmuş, momentumdan kazanılan ivmenin bu sporda en fazla kullanıldığı harekettir heralde. Hep birilerini bu yanlışı yaparken görürüz. İvmenin katkısını azaltıp hareketi yedirerek yapma taraftarıyım.
    Kafama takılan bir nokta, mesela yine lateral raise üstünden gidersek, bu açış kapayış hareketine sizce harmonik bir hareket denebilir mi?
     
  12. zerdustoldu
    Offline

    zerdustoldu Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2009
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makina Mühendisi
    Yer:
    Kocaeli
    Geç olacak gerçi bu cevap uzun bir tatilden anca döndüm çünkü.

    Böyle konuları tartışmak güzel, ancak tarafınızdan yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. Bir otorite ağızıyla yorum yapıp, örneklerimin ve yazdıklarımın bir tarafını görüp diğer tamamlayıcı taraflarını da es geçmişsiniz. Yazdıklarımda bir mantık hatası görememekle birlikte, anlatım kabızlığımdan dolayı açıklamada yetersiz olmuş olabilirim.

    İlk mesajda yazdığım gibi ben soran kişinin aklındaki değil fizikteki, doğadaki, gerçek anlamdaki güçten bahsettim ve bir parantez açarak açıkladım.


    Burada pek tabi ki boksör için yumruk hızını, koşucu için koşu hızını kastettim. Başka bir şey kastetmiş olmamı lütfen beklemeyin. Her sporcunun kendi dalında maksimum güç harcadığı hareketi düşünün.

    Güç evrensel bir tanımdır ve her hareket bir işten oluşur. Her iş belli bir süreçte yapılır. Bir işin yapılma hızı ise güçtür.

    Bir arabanın da gücü vardır. Bir pompanın da gücü vardır. Hatta bir vantilatörün de. Bunların her biri farklı iş yapar ama aralarında bir güç karşılaştırması yapabilir miyiz? Evet. Pek tabi yapabiliriz. Ortalama bir araba 80 beygir gücünde (yaklaşık 60 kW) bir vantilatör ise 100 W gücündedir. İkisi tamamen farklı işler yaparlar ama güçleri karşılaştırılabilir. Bu bakıma boksörün yumruk atma gücü ile koşucunun koşma gücü karşılaştırılabilir, evet.

    Öyle bir yazmışsınız ki sanki koşucular hiç kuvvetlerini kullanmıyormuş gibi... 100 m koşucuları ivmelenmek (vücut ataleti) , vücutlarını daha ileri atabilmek (uzun adım) , rüzgar direncini yenebilmek ve benzeri sebeplerden dolayı hızlı oldukları kadar kuvvetlidirler de. Hızlı olanın aynı zamanda çok güçlü olabileceğini basit bir örnekle açıklayabilirim: Bugatti Veyron adlı araç (ivmelenme=0-100 km 2.4 sn, maks hız= 407 km/saat, güç=1000 BG ). Buradan bana kuvveti ihmal ettiğimi söylemiş olduğunuz için ben kolaylıkla söyleyebilirim ki siz koşucunun ne kadar kuvvetli olabileceğini ihmal etmişsiniz. Bu bakıma yazdığım denkleme aykırı bir durum yok benim tezimde. güç= kuvvet x yol /zaman hatta güç= kuvvet x hız da diyebiliriz.

    Konumuz güç sanıyorum? Vücut geliştirme ile ilgili değil güç kazanma için yazmıştım o örneği. Bildiğim kadarıyla bir ağırlığı hızlı kaldırmak kasları nispeten az geliştirir ama gücü arttırır (hem güç hem kuvvet).


    Son olarak, güç tanımını yanlış anlamış olduğumu defalarca belirtmişsiniz. Bunun sebebi sanırım boksör ile 100 m koşucusu örneklerindeki anlam karmaşasıydı. Basit bir şey anlattığımı düşündüğüm için ayrıntısına girmemiştim. Şimdi tekrar söylüyorum, tabi ki

    Boksör için güç = yumruğunun kuvveti x yumruğunun hızı
    100 metreci için güç= bacaklarından kaynaklı itme kuvveti x vücudunun ilerleme hızı.

    Güzel ve faydalı şeyler yazmışsınız. Söylediklerinizin birçoğuna katılıyorum. Zaten yanlış diye nitelendirdiğiniz cümlelerimi düzeltirken aslında benim kastettiğim şeyi tekrar yazmışsınız... Ana hatlarıyla benzer fikirleri farklı şekillerde anlattığımızı düşünüyorum bu bakıma.
     
  13. okaaan
    Offline

    okaaan Yeni Üye

    Katılım:
    29 Aralık 2008
    Mesajlar:
    892
    Beğenileri:
    420
    Ödül Puanları:
    0
    Bench presi hızlı yapmak daha kolay sanılıyor ancak yapılan harekin süresine göre değişir bu..Aynı kg ile yavaş yavaş 10 tekrar yapmak hızlı yapmaktan daha zordur ancak 10 tekrarı yavaş yapan kişi kaslarına 20 saniye ama hızlı yüklenen kişi 10 saniye yükleniyor olabilir..antrenman bilgisi adlı kitapta yazan şu mesela bench preste 15 saniyede aynı ağırlığı kim daha fazla kaldırırsa o daha güçlüdür dikkat güçlüdür yazmakta..keşke bu tartışma biraz daha sürse çok güzel yazılar okudum yukarıda gerçekten çok bilgilendirici ve yazanlar konuya hakim keşke devam etse..
     
  14. depper
    Offline

    depper Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    59
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Guc antrenmani ile kuvvet antrenmani farkli seylerdir o zaman diyebilir miyiz ? 5x5 guc 3 x 10 kuvvet antrenmani midir ? Sahsen kafam cok karisti .
     
  15. telepati
    Offline

    telepati Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2014
    Mesajlar:
    300
    Beğenileri:
    177
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Niye kafaniza boyle seyleri takarsiniz ki? Ne farkeder? Vucuduna bak gelisiyormu gelismiyormu o kadar...
     

Sayfayı Paylaş