Bezelyeyi Çiğde yiyebilirsiniz

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve AkrepHan tarafından 14 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar 2 aydır forumdan yararlanıyorum ve hiç bir karşılık vermediğimi anladım bugün çok yanlış bilgi var artık sorduğum her soru karşısında yaptığım araştırma sonucu elde ettiğim her bilgiyi burda kaynaklı olarak paylaşıcam umarım yardımcı olurum :)

    Her zaman yemek pişirmek gerekmez! Gelin baharın esintisi vursun sofraya... Sebze ve baharatlarla çok lezzetli, bol “klorofilinli” ekmek üzeri karışımlar hazırlayalım
    TAKVİM sayfaları ilkbahar günlerine geldiğinde, sanırım mutfak için de hareketli bir dönem başlıyor. Yabani otlar, sebze, meyve ve mantar çeşitleri tam da bugünlerde boy gösteriyor. Bu durumda kışa mahsus ‘evir çevir aynı sebzeyi farklı yemekte kullan’ durumu sona eriyor haliyle.
    Her ne kadar sera ürünlerini dört mevsim bulmak mümkün olsa da mevsimin değiştiğini büyük market reyonlarında görebilmek mümkün. Eve adaçayı yaprakları, biberiye dalları, taze kekik buketleri, körpe bezelyelerle girdiğimde mutfak tezgahı yeşil bir tarlayı andırıyor. Onları mutfak tezgahına koymak bile beni canlandırmaya yetiyor. Ve o an aklımda, bu yeşil örtüyü soframa taşıma fikri filizleniyor!
    İşe koyulma vakti. Hafta sonu erken saatlerde bizim evde gerçekleşecek arkadaş toplantısı için bu taptaze yeşillerden karışımlar, püreler hazırlamak hoş olabilir diye düşündüm. Bunların o muhteşem kokularını, ilginç lezzetlerini taze taze yiyebileceğimiz lezzetler yapmak hedefim. Kızarmış ekmek dilimlerine sürülmek üzere hazırladığım bu yeşil ikramlara geçmeden önce bunları neden çiğ olarak kullanmak istediğimden bahsetmek istiyorum.
    Sebzeyi sarı değil yeşil bırakalım
    Her besine renk veren bir pigment vardır ve bu pigmentler sağlık açısından son derece önemlidir. Yeşil sebzeler ise pigmentini klorofilinden alır. Klorofilin, hücre ve doku yenilenmesini tetiklemek başta olmak üzere pek çok faydası vardır. Bu kısmı uzmanlara bırakmak isterim ama benim asıl değinmek istediğim, sağlık açısından faydalı olabilmesi için renginin korunması gerektiği. Bu sebeple iki şeye dikkat edin. Birincisi, satın alırken rengi parlak ve canlı sebze ve otları seçin. İkicisi, onları pişirmeden kullanma yöntemleri geliştirin. Bezelyeden örnek verelim. Yemeği yapılırken tencerenin kapağı kapatılırken yemyeşil olan bezelye, kapak bir saat sonra açıldığında artık sarıya dönmüştür. Yani klorofilini azalmış hatta belki yok olmuştur. Tenceredeki bezelyede artık ne lezzet ne de vitamin değeri kalmıştır. O halde gelin yeşilleri taze tüketmeyi deneyelim bugün! Eminim bu fikirlerden yola çıkarak, siz de başka alternatifler bulacaksınız. (Bu arada bezelyenin yemeğini elbette yapın ama bezelyeleri tencereyi ocaktan almadan 5-10 dakika önce ilave edin.)
    Taze nanenin rahiyası
    Taze nane en sevdiğim koku ve lezzete sahiptir. Bu yüzden iç ferahlatan güzel bir pate hazırlamak ve tüm lezzetleri nanenin etrafında döndürmek istiyorum. Patenin dokusu için közlenmiş patlıcan ve süzme yoğurt kullanacağım. Biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber, nane, hepsini rondoda püre yapıp taze nane yaprakları ve biraz limon kabuğu rendesi ile karıştırıyorum. Tabi üzerine bolca zeytinyağı gezdiriyorum...
    Tereyağına eklenen yeşiller
    Tereyağının oda sıcaklığında yumuşamasını bekliyorum. Bu arada yine rondoda bir iki diş sarımsak, bol maydonoz ve biberiyeyi ufalıyorum. Bu işlemin rahat yapılabilmesi için yaprakların iyice kuru olmaları gerekiyor. Tüm malzemeyi tereyağı ile karıştırmak yetiyor.
    Biraz kırmızı ile kontrast yapalım!
    Bir çanağa yeşil bahçe biberini incecik doğrayıp taze adaçayı, kabuğu soyulmuş domates ile dolduruyorum, üzerine biraz tuz ve sızma zeytinyağ, bence domates bu yeşillere tadı ve rengiyle hareket katacak, tabii bir de likopen!
    Bezelyeyi pişirmeden deneyin!
    Taze bezelye ama süt gibi taze bezelyenin pişirilmesine gerek var mıdır? Bence yoktur. Üstelik pişen bezelyenin içindeki su nişastaya dönüşür. Bu da lezzetini gölgeler. Bol taze bezelye, suda bekletilmiş ceviz, taze fesleğen ve biraz da sarımsak. Taneler irice kalacak şekilde rondodan geçirdim, labne peynir ile karıştırdım. Üzerine de elbette lezzetli bir zeytinyağ!
    Kaselerin kenarına yeni açan beyaz minik mevsim çiçekleriyle erik dallarını serpiştirip bir de nar gibi kızarmış ekmek dilimlerini eklediğimde mükemmel bir tablo çıktı ortaya. Her zaman pişirmek gerekmez! Neden bu kadar basit ve lezzetli karışımlar pazar gününün keyfi ve lezzeti olmasın? Hepinize afiyet olsun!

    _______________________________________________________________________________________________________________

    Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün olduğunu savunuyor. Sultani bezelye adı verilen bu çeşit bezelyeler kabuğuyla birlikte yenilir. Bir başka önemli çeşit de, taneleri iri olan araka bezelyesidir. Bezelye taneleri, taze olarak sevilerek çok çeşitli yemekleri yapılıp yenildiği gibi, kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da pek elverişlidir. Kurutulmuş bezelyeden yapıları un, pek leziz olan bezelye çorbası ile bazı yemeklerin yapımında kullanılır. Ayrıca yalnızca hayvan yemi olarak kullanılmak üzere yetiştirilen yemlik bezelye çeşitleri de vardır.
    BESİN DEĞERLERİ
    100 gramında (pişirilmemiş):
    *84 kalori
    *6,3 gr. protein
    *14.4 gr. karbonhidrat
    *0 kolesterol
    *0,4 gr. yağ
    *2 gr. lif
    *116 mgr. fosfor
    *26 mgr. kalsiyum
    *1.9 mgr. demir
    *2 mgr. sodyum
    *316 mgr. potasyum
    *35 mgr. magnezyum
    *640 IU A vitamini
    *0.35 mgr. B1 vitamini
    *0.14 mgr. B2 vitamini
    *2.9 mgr. B3 vitamini
    *0,16 mgr. B6 vitamini
    *35.5 mcgr. folik asit
    *27 mgr. C vitamini
    *2.1 mgr. E vitamini.
    SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
    Yukarıda görüleceği gibi bezelye önemli oranlarda içerdiği protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum ve A vitaminiyle çok önemli bir besin türüdür. Bunun yanı sıra;
    o Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, bezelye, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, kalp krizi geçirme rizikosunu da azaltır.
    o Gene bu yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalır: Böylece kandaki şeker düzeyi artma ve azalmalarını bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini sabit tutar.
    o Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu da düzene sokar. İştahı açar ve insanın ruhsal durumunu düzelterek neşeli olmasını sağlar.
    o Bezelye tüketmenin hayvanlarda kansere yakalanma rizikosunu azalttığı, araştırmalarla saptanmıştır: Aynı etki insanlar üzerinde de araştırılmaktadır.
    o Bezelyeyi çok tüketen kişilerde akut apandisite çok az rastlandığı gene araştırma sonuçlarıyla saptanmıştır.
    o Bezelyede, gebeliği önleyici bazı maddeler bulunmaktadır: Bu maddeler, hem kadınlar ve hem de erkekler üzerinde nüfus planlamasına yardımcı olacak etkiler yapmaktadır.
    Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere bezelyenin bolca yenilmesi yeterli olur.


    KAYNAK:
    *http://www.stargazete.com/pazar/yazar/aydan-ustkanat/bezelye-de-cig-yenebilir-haber-344588.htm

    *http://www.7gunsaglikim.com/bezelyenin-yararlari-nelerdir.html


    bende çiğ bezelyenin tadına bayılırım yeşil nohut gibi bir tadı var ve hep en sevdiğim yiyecekelrden biridir yeşil nohut :) bunuda okuduktan sonra artık evde varsa yıkayıp yerim leblebi gibi bir iki avuç :)
     
    Son düzenleme: 14 Mayıs 2012
    TürkYurdu bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş