çikolata nedir ,özellikleri nelerdir,kalıtesi nasıl anlasılır

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve NİKE tarafından 7 Kasım 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. NİKE
    Offline

    NİKE Bölüm MOD Yönetici Bölüm MOD

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    900
    Beğenileri:
    1.579
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    ÇİKOLATALAR

    [​IMG]
    [​IMG]


    Kaliteli Çikolata nedir?
    Çikolata genelde iki karakteristik özellik taşır; koku ve doku. Çikolatanın kendisine has olan kakao kokusunu ve dokusunu belirleyen faktörler kakaonun yetiştirildiği yöreden başlar ve çikolatanın son aşamasına kadar devam eder. Bu nedenle üretimde her safhada dikkatli olunması gerekir. İyi bir çikolata oda sıcaklığı dışında 18-20 derecede stabil olmalı dış ortamda erimemeli ve ağızda ise erimeye başlamalıdır. Eriyen çikolata ağızda hissedilen tanecikler bırakmamalıdır. Ağızda metal tadı olmamalı ve ağız içinde yağ, kalıntı veya tabaka bırakmamalıdır. Çikolata ustaları genellikle test için yorgun olunmayan bir ortamda ve oda sıcaklığını aynı zamanda testten evvel ise aromaların daha iyi anlaşılması için su içilmesini tavsiye etmektedirler. Test aşamasında çikolatanın ağızda çevrilerek erimesi ve dilin üst kısmında kısa bir sure kalması sağlanmalıdır. Çikolataların genel bir ayırım ile üç çeşide ayrıldığını düşünürsek (sütlü, bitter, beyaz) her çeşit için farklı aromaların ve farklı özelliklerin ön plana çıkacağı unutulmamalıdır. Örneğin bitter çikolatada bulunmayan süt tozu beyaz çikolatada yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bitter çikolatada yoğun aroma kakao ve kakao yağı, beyaz çikolatada ise süt tozu ve kakao yağı ön plandadır.
    Kaliteli bir çikolata nasıl tanınır…
    Çikolatanın kalitesini belirleyen unsure kakao yağı oranıdır. Kakao yağı oranı arttıkça çikolatanın kalitesi de artar. Kakao yağı yerine bitkisel yağlardan kullanılabilir; buda çikolatanın kalitesini düşürür. Kakao yağı yerine bitkisel yağ kullanılarak yapılan kakaolu ürüne kokolin denir. Kakao yapı 27 dereceden itibaren erimeye başlar, diğer bitkisel yağlar ise 40 dereceden itibaren erir. Yani bitkisel yağ kullanılan çikolata ağızda erirken damağa yapışır ve zor erir. Öncelikle gerçek ve kaliteli çikolata %100 saf kakao yağından yapılmalıdır. Daha düşük oranda kakao yağı kullanılarak gerçek çikolata yapılamaz. İyi kaliteli bir çikolatanın ipeksi, parlak bir görüntüsü vardır. Ancak çikolatada kalite öylesine derinde gizlidir ki, çoğu zaman çikolata ustaları bile değişik kalitedeki çikolataları ilk görüşte ayırt edemeyebilirler. Şunu önerebiliriz: Bir çikolatayı kırdığınızda, kırık taze ve net ise, ufalanmıyorsa elinizdeki çikolatanın kaliteli bir çikolata olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kaliteli çikolata, şarap gibi kokusuyla da tanınır. Dilinizin üzerinde hamurlaşamadan, hafifçe erir.
    Çikolata Nasıl Saklanmalıdır?
    Çikolatanın saklanma koşulları 20-22 derecedir. Çok sıcak ve çok soğuk şartlarda bekletildiği takdirde formunda bozulma meyda gelir. Kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Nem ise çikolatada biyolojik bozulmaya sebebiyet verir, bu nedenle ideal nem oranı %60-65’dir. Çikolata çabuk koku alır. Bu yüzden çikolatanın kokulu ortamlarda bulunmaması gerekir. Çikolatanın erime ısısı 32 derecedir. Vücut ısısı 36,5 olduğu düşünülürse uzun sure elde tutulan çikolata eriyecektir.
    Besin Değeri
    Çikolatada oldukça yükske besin değerine sahiptir. Bir gram gerçek çikolata yaklaşık altı kalori vermektedir. Ayrıca azotlu madde miktarı fazladır. Uyaıcı ve idrar söktürücü bir alkolit olan, kafeine benzeyen “Teobromin” magnezyum, E vitamini, fosfor ve kafein içerir. Yorgunluğu karşı iyi gelen çikolatanın moral yükseltici etkisi de bulunmaktadır.
    100 gram sütlü çikolatada…
    8,7 gr protein, 37,6 gr karbonhidrat bulunmaktadır.
    100 gram sütlü çikolata 588 kalori verir.
    100 gram bitter çikolatada…
    5,6 gr protein, 32,5 gr yağ ve 52,5 gr karbonhidrat bulunmaktadır.
    100 gram bitter çikolata 544 kalori verir.
    100 gram çikolata da ayrıca…
    300 mg magnezyum, 100 mg kalsiyum, 280 mg fosfor, 3 mg demir ve bol miktarda B1, B2, B5, B6 vitaminleri vardır.

    vucutta serotonın ve dopamın artısı saglar,buda mutlulugunuzu ve moral duzelmesını saglar
    saygılar
    nıke
    makale ve resımler polo pastahanesınden alınmıstır
     
    Son düzenleme: 7 Kasım 2008
    komutan, castorpollux, aquamarine ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. aquamarine
    Offline

    aquamarine Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2007
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    ankara
    Uzak durmanın beni en çok üzdüğü lezzet.
    Şuan kilo sorunum var ve belirli bir kilonun altına inene kadar kendi kendime çikolata yememe sözü verdim.
     
  3. Wolf_Kanuni
    Offline

    Wolf_Kanuni Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2006
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Haftada bir kaçamak yapmak iyidir. ;)
     
  4. txen10
    Offline

    txen10 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    158
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    0
    fazla bi kilo sorunu yoksa hergün bi parca biter yeyin.spor yapan kimse onla obez olmaz eminim.çikolata güzeldir mutlu eder insanı
     
  5. Wolf_Kanuni
    Offline

    Wolf_Kanuni Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2006
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Diyet yaparken haftada bir veya iki öğün yapılacak kaçamak hem psikolojik açıdan faydalar sağlayıp devam etme şevkinizin azalmasına engel olur, hem de vücudun kıvrandığı besinleri sadece bir veya iki öğün için almak fayda bile sağlar. O bir veya iki öğün canınız ne çekiyorsa bol bol yiyin; piza, döner, mantı, çikolata vs...
     
  6. mahir07
    Offline

    mahir07 Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2008
    Mesajlar:
    124
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    antalya
    arkadaşlar ne zamandır almanyadan gelen akrabalarıma mutlaka getirttigim bir çikolata vardı.. fakat sık sık tüketemiyordum.. artık türkiyeyede gelmiş.. :D:D tavsiye ederim.... mutlaka deneyin gerçekten süper..
    Milchschnite ( kinder'in ürünü..)
     
  7. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    403
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    Çikolata'yı benim gibi ölçüsüz ve bolca yiyenler için en güzel tercih herhalde Mabel olurdu...
    Fiyat olarak 500gr'lıkları gerçekten çok avantajlı ve bir o kadar da lezzetli...
     
  8. aquamarine
    Offline

    aquamarine Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2007
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    ankara
    Tüm tavsiyelere uydum...

    Önce haftada bir diye düşündüm, sonra hergün biraz bitter, sonra Milchschnite gelmiş bir deneyeyim dedim, sonra Mabel ve şimdi bağımlısı olduğum nutella... Hepsini de yedim, her gün de yedim, hiç de pişman da değilim.

    Ben de bu konuda bir ölçü ve ayar yok sanırım...

    Bence bu başlık altında "çikolata bağımlıları kulübünü" kurmalıyız.

    Herkese selam
     
  9. donteatme41
    Offline

    donteatme41 Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2008
    Mesajlar:
    57
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    tamam arkadaşım kuralım bende üye olcam :D
     
  10. NİKE
    Offline

    NİKE Bölüm MOD Yönetici Bölüm MOD

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    900
    Beğenileri:
    1.579
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    nutella benzeri ürünler çikolata değildir pralindir.
    içlerinde kakao yağı bazılarında bulunmaz bazılarındada eser miktarda bulunur.fındık özü ve fındık yağı vardır.biterden sasmayın derim %70 likten hergun ufak bır parca idmandan 1 saat önce sade neskahve veya double espresso ıle sekersız hem keyıf hem tad hem zevk hemde idman yardımcısı

    sayglar .eger ugrasırsanız cıkolata yapmanızada yardım ederım:)benım ısım bu :)
     
    bonatschi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş