Yüksek Nabız Sorunsalı.

Selamlar, öncelikle bu başlığı kendim için değil kız arkadaşım için açtım.
Dün bizim salona başladı fittness için, ilk 15 gün kadar kardiyo yapacak.
Daha önceden aylar önce, spor esnasında kalbinin çok hızlı attığını orta eforda bisiklet çevirirken bile 160 170 civarında attığını söylemişti bende imkanı yok demiştim, alet yanlış gösteriyordur vs. diye geçiştirdim.
Dün yanımdaki bisiklette kardio yaparken baktım 168 gösteriyor nabzını şok geçirdim hemen kronometremi açtım boynundan nabzını saydım 10sn de 27 pulse belirledim buda dakikada 162 ye denk geliyor. zaten elimi boynuna götürmesem bile atar damarlar dışarıdan görünebilecek kadar tansiyonlu atıyorlardı.
Henüz antrenmanın ilk hareketi, orta şiddette, normal nefes alış verişinin çok fazla değişmediği bir şiddette bu kalp atışı bana oldukça anormal geldi.
Kendisi bu durumdan pek şikayetçi değil ama normaldede öyle mızmızlanan bi insan değildir, ilk günden problem olmasın diye sesini çıkarmadı hiç.
Bir önerisi yada bilgisi olan varmı acaba. sebebi nedir, ne yapmamız lazım, spora devam etmesinde bi sakınca olur mu...
Teşekkürler şimdiden.
 
Selam, prontobasso.
Aynı sorun benim kız arkadaşımda da var. Yüksek nabıza sahip kendisi. Gün içinde de ortalama 85-100 arası. Doktora gitmişti kontrole, spor yapmasında engelleyici bir durum olmadığı söylendi. Bence bir doktor ile görüşmekte fayda var. Sende biliyorsun ki ciddi işler bunlar.
 
kardiyolog'a görünmesinde fayda var. kişiye göre değişir ancak dinlenme esnasında 70 altı normaldir diye biliyorum. benim eşimde de nabız biraz yüksek , doktora gittik mitral kapakta çökme olmuş. bu nedenle kan pompalanırken kapak tam kapanmadığı için bir miktar kan geri kaçıyor bu da kalbin kan pompalamak için daha fazla çalışmasına sebep oluyor.

hassas bir durum ihmale gelmez. bence vakit geçirmeden uzmana danışın.
 
Anladım, teşekkürler arkadaşlar geçmiş olsun sizlere de, hep hanımlarda mı oluyor bu şikayet acaba daha öncelerde de birkaç kere duymuştum.
En yakın zamanda zaten bir uzman doktora gideceğiz ama vakit sıkıntısı yüzünden bi türlü fırsat bulamıyoruz gitmeye.
Forumdaki Doktor arkadaşlardan bi yorum gelicekmi diye bekliyorum. zaman bulupta düşüncelerini yazarlarsa müteşekkir olacağım.
 
sedanter yaşam denen, sporun bulunmadığı yüksek enerjili faaliyetlerin olmadığı yaşam biçiminde kişinin kardiyovaskuler kapasitesi yükselmez. buna bağlı olarak vücuda yüklenildiğinde kalp hızı arttırılarak gereken kan akımı sağlanır.
kardiyovaskuler kondisyon denen şey kalp ve damar sisteminin aynı diğer kaslar gibi eforlu çalışmalara hazır hale gelmesidir. kalp kası güçlenir ve zamanla daha az atımla aynı performansı sergiler.
kız arkadaşın eğer çalışmaya devam ederse zamanla kalp atımları da azalacaktır. ve 120-140 aralığına düşecektir. bu dönemde kendini kontrol etmeli ve ters giden bir durum oluşduğunda hemen durmalı. bunlar nefesin yetişmemesi, aşırı çarpıntı, bayılacakmış gibi olma, baş dönmesi gibi belirtilerdir.
ailede kalp sorunu bulunamyan, sigar kullanmayan, obes olmayan, 35 yaş altı bireylerde risk düşüktür. ancak en kesin sonuç bir kardiyologun önerisiyle yapılan treadmill efor testiyle çıkar. ama yukardaki rahatsızlıkları olmayan bireylerde zorunlu değildir.
benim önerim arkadaşının orta düşük tempolu, düzenli aerobik egzersize devam etmesi, nabzını kontrol etmesi ve 170 in üstüne çıktığında ya yavaşlaması ya da durmasıdır.
 
Çok teşekkür ederim önerileriniz ve yardımlarınız için. önerilerinize uyacağız ve düzelmemesi durumunda bi kardiyologa gideceğiz.
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı