Triptofan Nedir

Triptofan, doğada bulunan yirmi üç protojenik (protein inşa eden) amino asitten biridir. İnsan vücudu tarafından üretilmediği için temel amino asitler kategorisindedir. Birçok organın fonksiyonunda önemli bir rolü vardır. Triptofan tüketildiği zaman vücut tarafından emilir, protein, serotonin, melatonin ve kinurenin sentezinde kullanılır. Serotonin sinir hücreleri arasındaki sinyallerin iletimini sağlar. Beyindeki serotonin miktarı kişinin ruh halini etkileyebilir. Triptofan hayvansal veya bitkisel gıdalardan alınabileceği gibi besin takviyesi niteliğindeki ilaçlarla da alınabilir.İnsan vücudunda uzun süre depolamaz bu yüzden vücuttaki en düşük konsantrasyona sahip amino asittir.

· Triprtofan Takviyesi Uykuyu Düzenler

Triptofan beyinde, bağırsaklarda ve retinada melatonin üretir. Melatonin uyku düzenin sağlanmasında takviye olarak kullanılmaktadır. 5 sağlıklı kişide yapılan bir çalışmada Triptofanın ortalama uyku süresini arttırdığı gözlemlenmiştir. Benzer bir şekilde yedi insomni (uykusuzluk) hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, triptofanın toplam uykuyu %28 arttırdığı tespit edilmiştir. Takviyeler aynı zamanda sabah yorgunluğunu ortalama 37 dakika azaltmıştır.

· Triptofan Depresyon ile Baş Etmede Yardımcı Olur

Depresyon hastalarının vücutları genellikle triptofandan seratonin üretmede problem yaşar. Bunun yerine vücut için toksik olabilen quilonik asit gibi diğer metabolitleri üretirler. Bu hastalar için triptofan takviyesi yardımcı olmayabilir. Fakat birçok depresyon hastası aynı zamanda insomni(uykusuzluk) ve diğer uyku problemlerinden de şikayetçidir. Bu yüzden, triptofanın uyku düzenleyici işlevi depresyon ile savaşta kullanılabilir.

· Triptofan Takviyesi İştahı Azaltmaktadır

15 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir çalışma triptofan takviyesi alanların %19-20 daha az kalori aldığını ve karbonhidrattan çok protein tercih ettiğini göstermiştir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışma ise 24 saatlik açlıktan sonra triptofan alan farelerin ilk yemeklerinde daha az yedikleri gibi, ilk yemekle ikinci yemek arasında daha uzun süre bekleyebildiklerini göstermiştir.

· Triptofan Takviyesi Gözlerin Korunmasında Yardımcı Olur

Triptofan aracılığı ile salgılanan kinürenin gözlerde ultraviyole filtresi görevi görerek gözleri güneşten ve diğer kaynaklardan gelen ultraviyole ışınlarından korur. Bu koruma yaş ilerledikçe zayıflar. Korumanın kaybolması katarakt ile sonuçlanabilir.

· Triptofan Egzersiz Performansını Arttırır

20 kişide yapılan bir çalışma triptofan takviyesinin beta endorfin (acı gibi fiziksel uyarıcılar karşı salgılanan bir hormon) salgılanmasında belirgin artışa sebep olduğunu göstermiştir. 12 atlet üzerinde yapılan bir araştırma ile ise triptofan takviyesinin egzersiz süresinde %49.4 artışa sebep olduğu tespit edilmiştir. Bunun sebebi muhtemelen yükselen acı toleransıdır.

Triptofanın Bol Bulunduğu Yiyecekler
1. Sert kabuklu yemişler ve tohumlar (susam, ayçekirdeği, keten tohumu, antep fıstığı)

2. Soya Yemekleri (tofu)

3. Peynirler (parmesan, mozarella)

4. Kırmızı et

5. Tavuk ve Hindi

6. Balık

7. Kabuklu deniz hayvanları (istakoz, ahtapot, karides)

8. Yulaf ve pişmemiş yulaf kepeği

9. Fasulye ve bakliyat (buğday, mısır, yulaf, arpa, nohut ve fasulye türleri)

10. Yumurta
 
Bir youtuber da (sanırım kenzo karagöz) protein tozlarına bakarken triptofan içeriğine bakın çok önemli diyordu. Ayrıntılı yazı için teşekkürler.
 
Dengeli beslenen bir kişinin ekstra besin takviyesinde(Protein tozlrında)yüksek miktar triptofan arama sevdasını yanlış bulmaktayım.
 
Back
Yukarı