sivilcenin ne yağ la nede karbonhidratla hiçbir alakası yok heldic heşeyi şekere bağlamandan gına geldi.
Ne yüz maskesi ne de kocakarı ilacı; sivilcenin çaresi doktor
Ergenlik dönemindeki birçok gencin başının belasıdır şu kırmızı sivilceler. Kimi gençler onlardan sıkarak kurtulmaya çalışır, kimi bilinçli-bilinçsiz ilaç ve maskeler kullanır, kimi denenmedik kocakarı ilacı bırakmaz, kimi de onları kendi haline bırakarak hayata küser.
‘Çikolata sivilce yapar’, ‘cildimi temiz tutarsam akne olmaz’, ‘aknenin nedeni stres, rahat olmalıyım’, ‘kolonya sivilceye iyi gelir’ gibi doğru sanılan yanlışlarla mutsuz bir ergenlik dönemi geçirir gençler. Sırf sivilcelerinden kurtulmak için çok sevdiği halde çikolata yemez, her gördüğü muslukta yüzünü yıkar, her tutulan kolonyayı suratına sürmeden edemez… Ama hiçbiri çözüm olmaz sivilcelerinden kurtulmasına. Çünkü, onlardan kurtulmak için aslolan bir doğru vardır: Dermatologa (cilt doktoru) gitmek. Biz de gençler için sivilcelerden kurtulmanın yollarını araştırdık ve bir uzmana danıştık. Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, aknelerinden kurtulmak isteyen gençlere cilt uzmanı bir doktora görünmelerini öneriyor. Sivilcelerin çoğunlukla buluğ çağında görüldüğünü belirten Mollamahmutoğlu,
ergenlik çağındaki gençlerin yüzde 90’ında sivilce çıktığını söylüyor. Başhekim Mollamahmutoğlu, aknelerin kızlarda 10-17, erkeklerde ise 14-19 yaşlarında daha sık görüldüğünü aktarıyor. Nadiren 25 yaş ve sonrasında da oluşabileceğine değiniyor. Sivilcenin neden kaynaklandığını sorduğumuzda ise şunları anlatıyor: “Ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler, ciltte sebumu (yağ açısından zengin madde) artırıyor. Bu artış, cildin yağlanmasına neden oluyor. Ciltte yaşayan ve normal zamanlarda herhangi bir etkisi olmayan bazı mikroorganizmalar, artan sebumu parçalıyor. Oluşan ürünler, ciltte reaksiyona neden olarak, aknenin meydana gelmesine yol açıyor.” Dr. Mollamahmutoğlu, aknenin ortaya çıkmasındaki etkenleri şöyle sıralıyor: Kalıtımsal olarak ciltte geniş gözenekler ve büyük yağ bezlerinin bulunması, ilaç takviyeleri, bazı kozmetik ürünler, stres ve güneş. Toplumda doğru olduğuna inanılan çikolata ve yağlı yiyeceklerin akneye yol açtığı yönündeki bilgilerin ise bilimsel çalışmalarla çürütüldüğünü vurgulayan Mollamahmutoğlu, “Sanıldığının aksine pizza, çikolata ve patates cipsi yiyince yüzünüz sivilce içinde kalmaz. Canınızın istediğini yiyin; ama sağlıklı ve dengeli beslenmeyi unutmayın.” diyor. Cilt üzerine uygulanan kapatıcı ya da baskı yapan maddeler sivilce yapıyor. Bu nedenle kozmetik maddeleri kullanırken, kapatıcı özelliğinin olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kozmetik ürünlerin üzerinde ‘non-komedonejik’ ya da ‘komedon yapmaz’ ibaresi varsa cilde zarar vermiyor. Bazı hassas ciltlerde, komedon yapmadığı düşünülen ürünler bile akneye sebep olabiliyor. Yüzü kollara yaslamak ve cildi telefon ahizesine uzun süre temas ettirmek gibi davranışlar akneyi artıran önemli etkenler arasında yer alıyor. Başka bir hastalık nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar da sivilceleri ortaya çıkarıyor. Ancak bu ilaçların kullanımı bittikten sonra akne kendiliğinden kayboluyor. Akne 20’li yaşlara doğru kendiliğinden kaybolabileceği gibi 40 yaş ve sonrasına kadar da devam edebiliyor. Erken dönemde tedavi edilmezse ciltte kalıcı izler bırakıyor. Ayrıca ilerleyen zamanlardaki akne tedavisi, erken döneme göre çok daha zor oluyor ve her zaman başarıyla sonuçlanmayabiliyor. Akne genellikle ergenlik döneminde meydana gelen normal hormonal değişiklikler sonucunda açığa çıkıyor. Fakat bazen aşırı hormon üretimine neden olan bazı hastalıklar, sivilceyle birlikte regl düzensizliği, kıllanma artışı ve aşırı kilo alma gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu gibi durumlarda tahlil yaptırılması gerekiyor. Ağır aknesi olan hastaların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinin takip edilmesi açısından düzenli aralıklarla tahlil yaptırılması istenebiliyor. Bunun dışında, sadece sivilcesi olan ve tedavide diğer ilaçları kullanan sağlıklı adolesanlarda hiçbir tahlil yapılmasına ihtiyaç duyulmuyor.
Doğru bilinenler
Bazı ilaçlar sivilceye yol açabilir. Sivilce ve tedavi şekliniz için en iyi bilgiyi dermatologunuz bileceğinden kullanacağınız ilaçlar onun tarafından yazılmalıdır.
Yapısal özellikler ve hormonal değişiklikler sivilcenin en önemli nedenleridir. Akne bedensel ve cinsel gelişmenin en yoğun yaşandığı ergenlik döneminde sık görülür.
Sadece bölgesel tedavi işe yaramaz. Sivilcelerin yayıldığı bölgenin tümü düzenli olarak tedavi edilmeli. Böylece enfeksiyonun yayılması önlenir.
Akneleri sıkmak kalıcı izlere ve lekelere neden olur. Enfeksiyonun yüzünüze dağılmasını istemiyorsanız, en doğru tavır onlara hiç dokunmamaktır.
Ergenlik çağındaki erkekler, katıldıkları sportif faaliyetlerin yoğun olması nedeniyle uzun süreli ve daha çok sayıda akne oluşmasına eğilimlidirler.
Akne kozmetik bir rahatsızlıktır. Fiziksel sağlığınıza zarar veren bir olgu değildir. Kişisel özelliklere bağlı olarak ruhsal durumunuzu olumsuz etkileyebilir.
Vücudun her bölgesinde akne oluşabilir. Daha çok yüz bölgesinde çıksa da boyun, omuz, kafa derisi, kalça, kol ve bacaklarda da görülebilir.
Yanlış bilinenler
Aknenin geçici bir problem olduğu söylentisi yanlış. Sivilceler bir ecede iyileşmez; ama tedavi edilebilir. Cildin tamamen düzelmesi için zaman gerekir.
‘Her zamanki temizlik yöntemlerim sivilcelerin iyileşmesi için yeterli olur’ diye düşünmeyin. Yağlı temizleyicilerden, fondötenlerden ve ilaç içeren ürünlerden uzak durun.
Çikolata ve yağlı yiyeceklerin sivilce yaptığı doğru değil. Canınız ne istiyorsa yiyin; ama sağlıklı ve dengeli beslenmenin en doğrusu olduğunu unutmayın.
Arkadaşımda sivilce yapan gıda bende de yapabilir’ gibi kulaktan dolma bilgilerle bazı gıdaları beslenmenizden çıkarmanız doğru değil.
Cildimi temiz tutarsam akne olmaz’ diye düşünmeyin. Cildinizi sert bir şekilde sıkça temizliyorsanız sivilcelerin kötüleşmesine zemin hazırlıyorsunuz emektir.
‘Güneş banyosu sivilcelere iyi gelir’ söylen-tisi yanlış. Düşük dozda güneş aknelere iyi gelir. Ancak doz ve süre uzadıkça cilt kalınlaşıp kuruyacağından sivilceler de artabilir.
Aknelerim stres yüzünden değil, stresim sivilceler yüzünden’ diye düşünüyorsanız yanılıyorunuz. Stres doğrudan sivilceye neden olmaz, mevcut sivilceyi ağırlaştırabilir.
Bu linkteki yazıyı kopyalamak yasak diye link koyuyorum gırın okuyun bakın sıvılce neden
heldicin aldatmalarına düşmeyin.
http://www.sivilceler.net/sivilce-nedenleri.htm