Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Sitrülin malat, L-citrulline aminoasidinin, malate iyonuna bağlanmasıyla oluşur. Et, balık, yumurta, baklagiller, süt, karpuz ve özellikle de KARPUZ KABUĞU'NDA bulunur. Konuyla alakalı incelediğim çalışma aşağıdadır. Iyi okumalar...
Citrulline malate (CitM) son zamanlarda vücut geliştiricileri arasında popüler bir takviye haline geldi; Bununla birlikte, sağlıklı insanlarda bu bileşikle ilgili çok az bilimsel araştırma yapılmıştır. CitM'nin üç mekanizma ile performansı artırdığı varsayılmaktadır: 1) sitrulin, üre siklüsünün önemli bir parçasıdır ve amonyak temizlenmesine katılabilir, 2) malat, laktik asit birikimini azaltabilecek bir trikarboksilik asit döngüsü ara maddesidir ve 3) sitrülin Arginin'e dönüştürülebilir; Bununla birlikte, daha önce tartışıldığı gibi, argininin sağlıklı genç atletlerde ergojenik(performans arttırıcı) bir etkiye sahip olmadığı görülmektedir; bu nedenle CitM, bu mekanizma ile ergojenik bir etki göstermez.
CitM ile 15 günün tamamlanmasının, egzersiz sırasında ATP üretimini% 34 arttırdığı, egzersiz sonrası fosfokreatin iyileşme oranını% 20 arttırdığı ve yorgunluk algılamalarını azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca, göğüs egzersizi öncesi 8 g CitM'in yutulması, tekrar sayısını anlamlı şekilde yaklaşık %53 arttırırken antrenman sonrası 24 ve 48. saatlerde belirgin ağrıyı %40 azalttı. Dahası, Stoppani ve arkadaşları sekiz hafta boyunca egzersiz sırasında 14gr BCAA, glutamin ve CitM içeren karışımı tüketildiğinde, yağsız kütlede 4kg artış, yağ miktarında 2 kg azalma ve on tekrarda maksimum yapabildiği bench press ağırlığında 6kg artma gözlemledi. Bununla birlikte, CitM'in gözlemlenen sonuçlara ne derece katkıda bulunduğu belli değildir. Ayrıca, bu çalışmalar CitM'nin ergojenik etkilerini desteklemedi. Devamı yorumda...
Sureda ve arkadaşları 6g CitM veya plasebo verilen 137 km'lik bisiklet yarışı olan iki grubun yarış süresinde önemli bir fark bulamamıştır.
Ayrıca CitM'nin uzun vadeli güvenliği bilinmiyor. Bu nedenle, günümüz literatürüne dayanarak CitM'nin etkinliği hakkında bir karar verilemez. CitM'nin ergojenik olup olmadığını kesin olarak belirlemek ve uzun vadeli güvenliğini belirlemek için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.
Evet arkadaşlar bu çalışmaya bakarak sitrülin malat kullanımının belirgin bir güç artışına, kas kütlesi artışına ve kas onarımı artışına neden olduğunu, antrenman sonrası toparlanma süresini kısalttığını söyleyebiliriz. En ciddi etkisini performans artışında gösterdiğini de söyleyebiliriz ancak, performans üzerine yeterli etkisi olmadığını savunan yayınlar da vardır. Sağlık açısından etkileriyle alakalı yeterli çalışma olmadığı için ise bu konuda pek bir yorum yapılamaz. O yüzden pozitif etkilerini bilip kullanmak isteyen arkadaşların, bu supplementin güvenliğiyle alakalı yeterli bilgi olmadığını da bilip kullanımında bu hususa dikkat etmesi gerekmektedir.
Makalenin linkini aşağıda paylaşacağım https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033492