ARSON
Üye

Yüksek kalsiyum ve süt ürünlerinin alımının, toplam yağ miktarı ve vücut ağırlığının düşüklüğü ile bağlantısı kuruldu. Bu ilişki hayli tartışmalı fakat birçok kişinin daha fazla süt ürünü tüketmeye başlamasını saıladı. Quebec, Canada'daki Laval Üniversitesi'nden Angelo Tremblay ve mesai arkadaşları, kalsiyum ve süt ürünleri tüketiminin, özellikle kalori kısıtlamalı diyetler sırasında kilo vermeye katkısı olduğu sonucuna vardılar. Yaptıkları çeşitli gözlemler:
- Çeşitli geniş ve iyi kontrollü araştşrmalar, düşük kalsiyum ve süt ürünleri tüketiminin yetişkinlerde vücut yağında artmaya sebep olduğunu gösterdi.
- Düşük kalsiyum alımı çocuklardaki vücut yağı ve kilo fazlalığının çok iyi bir işareti.
- Düşük kalsiyum alanlar, süt ürünleri ve kalsiyum tüketmeye bağladıklarında kilo veriyorlar.
- Kalori kısıtlamalı diyetlerde süt ürünleri tüketmek kas hacminin korumasını sağlıyor.
- Yetersiz kalsiyum alımı yüksek tansiyon, insülin direnci, abdominal (karın kalça bölgesi) yağlanma, iltihap, anormal kan yağları ve kan pıhtılaşması anormallikleri riskini arttırıyor.
- Kalsiyum takviyesi kan yağı profilini düzenlerken, karın bölgesi yağlanmasını azaltıyor.
- Yüksek kalsiyum alımı yağ hücrelerinin yok edilmesini sağlıyor.
- Yüksek kalsiyum alımı metabolizmayı hızlandırarak vücudun kalori yakma hızını arttırıyor.
- Yüksek kalsiyum alımı yemek sonrası yağ kullanımını arttırıyor.
- Yetersiz kalsiyum alımı açlık hissini artırıyor.
- Süt ürünleri açlık hissini bastırmaya yarayan yüksek kaliteli protein içerir.
Araştırma sonuçları yağ ile mücadelede süt ürünleri ve kalsiyum desteğinin değerini anlamamızı sağlayan yeterli bilgi sunuyor. (Obesity Reviews, 9:428-445, 2008)
Ersin Özkul