boldenon kısmı sürelileri hiç dikkate almassan normalde 50 işçide fazla işçi çalıştıran firmalar %3 özürlü %1 hükümlü %2 terör mağduru çalıştırmak zorunda.ancak terör mağduru yok hükümlüde ise benim işyerim için hükümlü çalıştırmak için sakıncalı diye iş-kur ve bölge çalışmaya yazı verirsen hükümlü çalıştıma zorunluğunu özürlüye çevirebiliyorlar.
şimdi senin durumuna gelelim;
26 kişinin kısmı süreli olup ayda 25 saat çalıştıkları söylesin(1 kişi=25 saat umarım doğru anladım)
26 kişinin toplam aylık çalışma süresi
26*25=650 saat kısmı süreli perosnel ayda 650 saat çalışıyomuş.
şimdi biz bu 650 saati normal bir personel uyarlıycaz.yani senin kısmı süreli 26 personelinin kaç tane kadrolu personel yaptığını bulcaz bunun için 650 yi 180 e bölcez.neden 180 diye sorarsan normal bir personelin çalışma süresi 180 saattir.
650/180=3,61 yapar.(küsürat dikkate alınmaz yani 3 kişi)
şimdi bolderen senin 26 kısmi süreli personelinin kaç kodrolu personel olduğunu 3 olarak bulduk.80 tane zaten kadrolu personelin vardı.
şimdi senin kaç özürlü kaç hükümlü kaç terör mağduru çalıştırmak gerektiğini bulalım.
senin şimdi personel sayın 83 oldu
özürlü işçi 83*0,03=2,49
hükümlü işçi 83*0,01=0,83
terör mağduru yok
boldenon sen 3 bulma demişsin ama sana 2 özürlü 1 hükümlü düşüyor ama hükümlüyü dediğim gibi yapabilirsen 3 tane özürlü çalıştırman gerekiyor(ancak sana hükümlüyü özürlüye çevirebilirsin demiştim ya bu oranlara göre onu yapma çünkü 0,83 ü tam saymayıp sadece 2 özürlü çalıştırcaksın diyebilirler yanlız bu o memurum o an ki ruh haline bağlı olabilir)
oranlama bilgisini yasadan çıkararak kendim yaptım ama iyice emin olmak için iş-kur dan ve bölge çalışmadan teyit aldım.işlemlerin gidiş yolunun doğru olduğunu söylediler
Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu
MADDE 30. - İşverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde her yılın Ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda özürlü ve eski hükümlü ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca istihdamı zorunlu olan terör mağduru işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin toplam oranı yüzde altıdır. Ancak özürlüler için belirlenecek oran, toplam oranın yarısından az olamaz. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.
Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirsiz süreli iş sözleşmesine ve belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür.
Oranların hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür.
İşyerinin işçisi iken sakatlanan, eski hükümlü ya da terör mağduru olanlara öncelik tanınır.
İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar.
Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin nitelikleri, hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, bunların işyerlerinde genel hükümler dışında bağlı olacakları özel çalışma ile mesleğe yöneltilmeleri, mesleki yönden işverence nasıl işe alınacakları, Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca birlikte çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz ve yukarıdaki hükümler uyarınca işyerlerindeki işçi sayısının tespitinde yer altı ve su altı işlerinde çalışanlar hesaba katılmaz.
Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye altı aylık ücret tutarında tazminat öder.
Eski hükümlü çalıştırılmasında kanunlardaki kamu güvenliği ile ilgili hizmetlere ilişkin özel hükümler saklıdır.
Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranların üstünde özürlü ve eski hükümlü ve terör mağduru çalıştıran işverenlerin kontenjan fazlası işçiler için özürlü ve eski hükümlü çalıştırmakla yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran veya çalışma gücünü yüzde seksenden fazla kaybetmiş özürlüyü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre ödemeleri gereken işveren sigorta prim hisselerinin yüzde ellisini kendisi, yüzde ellisini Hazine öder.
Bu maddeye aykırılık hallerinde 101 inci madde uyarınca tahsil edilecek para cezaları Türkiye İş Kurumu bütçesinin Maliye Bakanlığınca açılacak özel tertibine gelir kaydedilir. Bu hesapta toplanan paralar özürlü ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işini kurma ve bu gibi projelerde kullanılmak üzere Türkiye İş Kurumuna aktarılır. Toplanan paraların nerelere ve ne kadar verileceği Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve en çok işçi ve işvereni temsil eden üst kuruluşların birer temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından karara bağlanır. Komisyonun çalışma usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.